299
Ενας διαδηλωτής ντυμένος Mπόρις Τζόνσον και με ταμπέλα που γράφει Ενοχος, έξω από το ανώτατο δικαστήριο μετά την απόφαση που αποκαθιστά τη βρετανική συνταγματική τάξη | REUTERS/Henry Nicholls

Βrexit: τη λαϊκή βούληση εκφράζει το κοινοβούλιο και όχι ο «ηγέτης»

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2019, 18:48
Ενας διαδηλωτής ντυμένος Mπόρις Τζόνσον και με ταμπέλα που γράφει Ενοχος, έξω από το ανώτατο δικαστήριο μετά την απόφαση που αποκαθιστά τη βρετανική συνταγματική τάξη
| REUTERS/Henry Nicholls

Βrexit: τη λαϊκή βούληση εκφράζει το κοινοβούλιο και όχι ο «ηγέτης»

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2019, 18:48

Ασυγκράτητους πανηγυρισμούς έφερε στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς η ήττα που υπέστη ο Μπόρις Τζόνσον από τους βρετανούς δικαστές: η εφημερίδα κρίνει ότι η δικαστική ετυμηγορία, και σε ανώτατο επίπεδο κιόλας, αποτελεί ένα δριμύ «κατηγορώ» για τα πρωθυπουργικά πεπραγμένα, μία ισχυρή καταγγελία της «κατάχρησης πρωθυπουργικής εξουσίας».  

Το ομόφωνον των 11 δικαστών -γράφουν οι ΦΤ- υπογραμμίζει ότι η πέντε εβδομάδων αναστολή λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων «ήταν μία παράνομη ενέργεια του Τζόνσον, μία απόπειρα φίμωσης των εκλεγμένων βουλευτών και μάλιστα σε ταραχώδη περίοδο, σε κρισιμότατη για τη χώρα χρονική συγκυρία εξαιτίας του Brexit». Ο Μπόρις «εξαπάτησε και τους βουλευτές και τον λαό και τη βασίλισσα».  

Και με ιδιαίτερο πάθος το φύλλο διακινδυνεύει μία πρόβλεψη: «Στο μέλλον κανένας πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να το διαπράξει ξανά. Η δικαστική απόφαση σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για την εξέλιξη του βρετανικού συντάγματος».

Σίγουρα οι αράδες του κειμένου των ΦΤ αποπνέουν μένος κατά του πρωθυπουργού των Τόρις. Για την εφημερίδα του λονδρέζικου Σίτι ισχύει το εξής: ο «παλαιότερος κοινοβουλευτισμός στον κόσμο» κινδύνευσε επί ημερών Μπόρις Τζόνσον να εκτραπεί «προς την πλευρά των ισχυρών». Ετσι «στην εποχή των ψεύτικων ειδήσεων και της εναλλακτικής πραγματικότητας» και «των ισχυρών ηγετών -ακόμα και στις προηγμένες δημοκρατίες- που προσπαθούν να παρακάμψουν τα θεσμικά όργανα και τις ενδεδειγμένες διαδικασίες», το μήνυμα που προέρχεται από το Λονδίνο «είναι ισχυρό».

Η δικαστική ετυμηγορία επανέφερε στο προσκήνιο «τη βαθιά σημασία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας»: η εξουσία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κοινοβουλίου, το οποίο την ασκεί στο όνομα του λαού. «Η αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου, ακόμη και για πέντε εβδομάδες, σπάει την αλυσίδα ευθύνης και δίνει στον ηγέτη την ευκαιρία να ανακηρύξει τον εαυτό του σαν μοναδικό εκπρόσωπο της λαϊκής θέλησης, με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ΦΤ αμφισβητούν τον Τζόνσον στο πεδίο που ο ίδιος κινήθηκε – της έκφρασης της λαϊκής βούλησης, δηλαδή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...