361
Ο Ζοσέπ Μπορέλ μιλά στους δημοσιογράφους για το Oυκρανικό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον | Andrew Harnik/Pool via REUTERS/

Μπορέλ: Ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας το διάταγμα Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2022, 10:23
Ο Ζοσέπ Μπορέλ μιλά στους δημοσιογράφους για το Oυκρανικό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον
| Andrew Harnik/Pool via REUTERS/

Μπορέλ: Ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας το διάταγμα Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2022, 10:23

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα διατάγματα του Πούτιν για τη λεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή» στα αυτονομιστικά εδάφη είναι μια «ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας» και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Τwitter, o Μπορέλ ανέφερε:

«Τα διατάγματα του Προέδρου Πούτιν, που διατάσσει μια λεγόμενη ειρηνευτική αποστολή στις λεγόμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, είναι άλλη μια ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας, παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».

Υπενθυμίζεται ότι με τον ίδιο τρόπο είχαν αντιδράσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ.

«Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη», ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ σε πανομοιότυπα tweets.

Αναμένεται η ανακοίνωση των πρώτων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Στο μεταξύ, ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα αποφασίσει αργότερα την Τρίτη για τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Ο Μπορέλ δήλωσε, κατά την έναρξη στο Παρίσι του φόρουμ της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού, ότι συγκάλεσε «εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», το οποίο θα συνεδριάσει «ακόμη κι εδώ στο Παρίσι μετά το φόρουμ».

«Σήμερα το πρωί εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε το κείμενο και σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο θα αποφασίσει τις κυρώσεις που θα υιοθετήσουμε (…) πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και γρήγορα σημαίνει σήμερα το απόγευμα, εδώ στο Παρίσι», τόνισε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα υιοθετηθούν «ομόφωνα».

Σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται για «ευρεία εισβολή, αλλά ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν σε ουκρανικό έδαφος», στο Ντονμπάς, υπογράμμισε ο Μπορέλ.

Η ΕΕ είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα ότι θα επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, αν η Μόσχα αναγνώριζε την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Εχουμε ένα πακέτο (πιθανών κυρώσεων). Υπάρχουν διάφορα μέτρα και ο βαθμός εφαρμογής τους εξαρτάται από το επίπεδο της επιθετικότητας», διευκρίνισε ο Μπορέλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...