848
Ισως ούτε ο ίδιος ο Μαραντόνα γνώριζε πόσους απογόνους είχε. Τι θα γίνει λοιπόν αν εμφανιστούν κι άλλοι υποψήφιοι κληρονόμοι; | Action Images / Jason Cairnduff /File Photo

Μπορεί ο Μαραντόνα να πέθανε… φτωχός;

Sportscaster Sportscaster 27 Νοεμβρίου 2020, 14:18
Ισως ούτε ο ίδιος ο Μαραντόνα γνώριζε πόσους απογόνους είχε. Τι θα γίνει λοιπόν αν εμφανιστούν κι άλλοι υποψήφιοι κληρονόμοι;
|Action Images / Jason Cairnduff /File Photo

Μπορεί ο Μαραντόνα να πέθανε… φτωχός;

Sportscaster Sportscaster 27 Νοεμβρίου 2020, 14:18

Τα πρώτα του χρήματα από το ποδόσφαιρο τα κέρδισε προτού, καν, κλείσει τα 16. Το 1976, όταν υπέγραψε το παρθενικό του επαγγελματικό συμβόλαιο (στην Αρχεντίνος Τζούνιορς). Με αυτά αγόρασε ένα ευρύχωρο διαμέρισμα σε μια από τις πιο ακριβές συνοικίες του Μπουένος Αϊρες. Από μικρό παιδί ανυπομονούσε για τη στιγμή που θα άφηνε πίσω του την παραγκούπολη στην οποία γεννήθηκε.

Η μεταγραφή του στην Μπόκα Τζούνιορς, το 1981, του απέφερε ένα ιλιγγιώδες -για εκείνα τα χρόνια- ποσό. Σε σημερινά ευρώ, περίπου ένα εκατομμύριο. Βοήθησε την οικογένειά του (ιδίως τις πέντε μικρότερες αδελφές του) να ξεφύγουν από τη φτώχεια, κι έκανε μερικά ακριβά δώρα στον εαυτό του. Πάντα με τον φόβο οτι κάθε του κίνηση παρακολουθείται (επειδή στην Αργεντινή τον θεωρούσαν, από τότε, «εθνικό κεφάλαιο»), αν και το δικτατορικό καθεστώς του στρατηγού Βιντέλα είχε, μόλις, πέσει.

Υστερα… ξεσάλωσε. Τη διετία (1982-1984) που έζησε στη Βαρκελώνη, η ντόλτσε βίτα του απασχόλησε τα ΜΜΕ περισσότερο απ’ όσο οι ποδοσφαιρικές του παραστάσεις. Πλέον, έβγαζε πολύ περισσότερα χρήματα. Εκτός από την Μπαρτσελόνα, τον χρυσοπλήρωνε και η Puma. Στα ’80s ο Ντιέγκο ήταν ο αγαπημένος της αθλητής. Δεν του έφταναν. Οπως έχει παραδεχτεί ο ατζέντης του, ο τραπεζικός του λογαριασμός ήταν άδειος, και τα χρέη του «βουνό». Ο αργεντινός σούπερ-σταρ του είχε ζητήσει να του βρει μια ομάδα που θα του έδινε περισσότερα. Ετσι προέκυψε η Νάπολι στην καριέρα του.

Στην πρωτεύουσα του ιταλικού Νότου ο Μαραντόνα στάθηκε αδύνατο να αποταμιεύσει έστω μια λιρέτα. Ακόμη κι αν στις αποδοχές του είχαν προστεθεί οι γενναιόδωρες… χορηγίες της Καμόρα, της τοπικής μαφίας, που χρηματοδοτούσε τις περισσότερες από τις εξαιρετικά δαπανηρές του «αμαρτίες». Αν δεν του τα έτρωγαν οι γυναίκες, το έκαναν οι δεκάδες παρατρεχάμενοι, που τον ακολουθούσαν σε κάθε του βήμα. Μαγεμένος από τις κολακείες τους, αδυνατούσε να τους κάνει πέρα. Είχε χάσει κάθε έλεγχο. Αλλά και ποτέ δεν λογάριασε το χρήμα, που έρρεε άφθονο στα μαγικά του πόδια.

Ακόμη κι έτσι, το 1992 τα εξειδικευμένα οικονομικά έντυπα εκτιμούσαν την περιουσία του στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Λογάριαζαν, όμως, χωρίς την Εφορία. Είτε από άποψη, είτε επειδή ένιωθε παντοδύναμος, ο Ντιέγκο δεν κατέβαλλε τους φόρους του. Τον Οκτώβριο του 2013, όταν ταξίδεψε στο Μιλάνο για να εμφανιστεί -επί πληρωμή- σε τηλεοπτική εκπομπή, το ιταλικό Δημόσιο τον ενημέρωσε οτι οι οφειλές του ξεπερνούσαν τα 50 εκατομμύρια δολάρια. Στο μεταξύ, οι Αρχές είχαν κατάσχει προσωπικά του είδη μεγάλης αξίας: διαμαντένια σκουλαρίκια, δύο χρυσά ρολόγια και μια συλλογή από καδένες διάσημου γαλλικού οίκου.

Ο Μαραντόνα αρνήθηκε τα χρέη του, κατηγορηματικά. Αλλά, τρία χρόνια αργότερα, παραδέχτηκε (στην Corriere della Serra) την ύπαρξή τους, διαβεβαιώνοντας οτι τα είχε, ήδη, αποπληρώσει. Μάλλον, είπε ψέματα. Γιατί το 2017 ο ιδιοκτήτης της Νάπολι, Αουρέλιο ντε Λαουρέντις, τόνισε πως σκόπευε να τον κάνει πρεσβευτή του συλλόγου, αμέσως μόλις τακτοποιούσε τις εκκρεμότητες που είχε με το ιταλικό κράτος. Σε τι ποσό ανέρχονται σήμερα οι οφειλές του Ντιέγκο; Στα 40 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έγκυρα διεθνή media.

Και η περιουσία του; Οι ίδιες πηγές αναφέρουν οτι δεν ξεπερνά τα 100.000 δολάρια! Φαίνεται πως ο «Πίμπε ντ’ Ορο» εξακολούθησε να έχει… τρύπια χέρια και μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Γιατί και ως προπονητής -στην Αργεντινή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Λευκορωσία και το Μεξικό- δεν κέρδισε λίγα. Από τους Ντοράντος, για παράδειγμα, εισέπραξε περίπου 1,4 εκατομμύρια ευρώ για συνεργασία 11 μηνών. Αλλά και τα έσοδά του από χορηγίες (π.χ. της Konami, ή της Hublot) δεν στέρεψαν. Επίσης, «δάνειζε» το βαρύ του όνομα σε εκδηλώσεις και καμπάνιες -έναντι αδράς αμοιβής- και μοιραζόταν λίγο από το χρόνο του με μεγιστάνες πρόθυμους να πληρώσουν την παρέα του όσο – όσο.

Αφησε πίσω του ακίνητα; Αμφίβολο. Οσα απέκτησε, φαίνεται πως τα «έγραψε» σε κάποιες (από τις πολλές) γυναίκες της ζωής του. Οσο για τα πανάκριβα δώρα που δεχόταν από ηγέτες κρατών και επιχειρηματίες, μάλλον έπεσαν στα χέρια των δεκάδων «φίλων» του που μπαινόβγαιναν στο σπίτι του.

Η Κλαούντια Βιγιαφάνιε είναι η γυναίκα που σηµάδεψε τη ζωή του περισσότερο απ’ όλες. Τη «µάγισσα», όπως την αποκαλούσε ο ίδιος, τη γνώρισε στα 16 του, και είναι η μόνη που τον έπεισε να την παντρευτεί. Ο γάμος έγινε τον Νοέµβριο του 1984 στο Μπουένος Αϊρες, και κράτησε έως το 2004. Ο χωρισμός τους ήταν επεισοδιακός -την κατηγόρησε για κλέφτρα-, όμως εκείνη στάθηκε δίπλα του και τα επόμενα χρόνια, σε όλες τις δύσκολες στιγµές του. Μαζί της απέκτησε δύο κόρες, την Ντάλµα (33 ετών σήμερα) και την Χιανίνα (31), που παντρεύτηκε τον Κουν Αγκουέρο.

Οταν η Κλαούντια Βιγιαφάνιε ήταν δύο μηνών έγκυος στην Ντάλμα, η Κριστιάνα Σινάγκρα, την οποία ο Ντιέγκο γνώρισε σε ένα από τα θρυλικά του πάρτι στη Νάπολη, γεννούσε τον γιο του, Ντιέγκο Σινάγρα τζούνιορ (34 ετών σήμερα), που έχει παίξει ποδόσφαιρο επαγγελματικά. Επί σχεδόν 30 χρόνια αρνιόταν την πατρότητά του (έφτασε στο σηµείο να τον βρίσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη), όμως στο τέλος τον αναγνώρισε. Στο σύνολο έχει αναγνωρίσει οκτώ παιδιά από έξι διαφορετικές γυναίκες σε τρεις χώρες (Αργεντινή, Ιταλία, Κούβα), όμως ο κατάλογος των απογόνων του μπορεί να μην τελειώνει εδώ…

Θα εμφανιστούν κι άλλοι υποψήφιοι κληρονόμοι. Αραγε, υπάρχει διαθήκη; Κι αν ναι, πού αφήνει την (όποια) περιουσία του ο Μαραντόνα; Τον περασμένο Νοέμβριο, πάντως, σε βιντεάκι του στο Instagram, είχε ανακοινώσει πως θα διαθέσει όλα του τα υπάρχοντα σε δωρεές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...