891
| REUTERS/Murad Sezer

«Η Τουρκία δεν λέει την αλήθεια για τον κορονοϊό»

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 13:10
|REUTERS/Murad Sezer

«Η Τουρκία δεν λέει την αλήθεια για τον κορονοϊό»

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 13:10

Το ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται συχνά σε άρνηση της πραγματικότητας είναι γνωστό. Φαίνεται από την οικονομία της Τουρκίας, η οποία καταρρέει, αλλά ο πρόεδρος της χώρας λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι φταίνε απλώς οι οίκοι αξιολόγησης. Αλλά πόσο επικίνδυνο είναι αυτό όταν αφορά τη δημόσια υγεία και την κρίση του κορονοϊού;

Ο τίτλος της ανταπόκρισης της Deustche Welle, χαρακτηριστικός του προβλήματος: «Η Τουρκία δεν λέει την αλήθεια για τον κορονοϊό». Οπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, η κυβέρνηση Ερντογάν αποκρύπτει τις πραγματικές διαστάσεις της πανδημίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης διαψεύδει το υπουργείο Υγείας στον αριθμό ακόμα και των ανθρώπων που πεθαίνουν από την Covid-19. Την ίδια ώρα ο Ιατρικός Σύλλογος κάνει λόγο για τριπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα στον Νοέμβριο και απόλυτη ανάγκη για lockdown.

Επισήμως την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 174 θάνατοι σε ένα 24ωρο, ενώ καταγράφηκε και ο υψηλότερος αριθμός νέων ημερήσιων λοιμώξεων από την αρχή της πανδημίας στην Τουρκία.

Η ανταπόκριση της DW, την οποία υπογράφουν οι Μπουρκού Καρακάς και Ντάνιελ Ντέρβα Μπέλουτ, περιγράφει την κατάσταση στην Τουρκία, με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ακόμα και με βάση τις συντηρητικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών:

Αγκυρα, Τέταρτη βράδυ: με σοβαρό πρόσωπο ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα κάνει δηλώσεις για την κατάσταση της πανδημίας στην χώρα. «Το δεύτερο κύμα πανδημίας χτυπά αλύπητα τη χώρα, αλλά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ο λαός μπορεί να εμπιστεύεται τον πρόεδρο Ερντογάν» ξεκινά. Και μετά, για πρώτη φορά, αναφέρει αριθμούς που δείχνουν την πραγματική διάσταση της πανδημίας. Μέσα σε 24 ώρες ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε στα 28.351, ένα απειλητικός αριθμός. Ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, η τουρκική κυβέρνηση τράβηξε χειρόφρενο. Εστιατόρια και καφέ έκλεισαν και πάλι. Τις εργάσιμες ημέρες οι ηλικίας άνω των 65 μπορούν να κυκλοφορούν μόνο ανάμεσα στις 13.00 και 16.00, στους κατοίκους κάτω των 20 χρόνων επιτρέπεται έξοδος μόνο μεταξύ 13.00 και 16.00. Όλες οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες επιτρέπεται να βγαίνουν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Τα μέτρα διαμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμείνει ανοιχτή η τουρκική οικονομία. Μέλημα της κυβέρνησης να μη θιγούν από τα μέτρα, όσο είναι δυνατόν, η καθημερινότητα και η κατανάλωση. Με τα αυστηρά μέτρα, η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση στον πληθυσμό ότι η πανδημία τώρα αρχίζει. Ωστόσο η πραγματικότητα δεν μπορεί να εδραιώσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που έχει την κατάσταση του κορονοϊού υπό έλεγχο. Ιδιαίτερα το υπουργείο Υγείας εγείρει τη βάσιμη υποψία ότι κάνει κόλπα με τους αριθμούς. Τον Σεπτέμβριο μαθεύτηκε ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας δεν έχουν καταγραφεί όλα τα θετικά τεστ, παρά μόνο εκείνα που έγιναν σε ασθενείς σε νοσοκομεία. Ο αληθινός αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος. Ιδιαίτερα οι δηλώσεις του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης που ανήκει στο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ενισχύουν αυτή την εντύπωση.

Την περασμένη Δευτέρα ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανέφερε ότι μόνο στην Κωνσταντινούπολη οι νεκροί ήταν 168 σε μία ημέρα, όταν λίγο πριν το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 139 νεκρούς από Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα. Ιδιαίτερα στην Πόλη, οι διαστάσεις της πανδημίας είναι τόσο καταστροφικές, που γίνονται όλο και περισσότερο συγκρίσεις με το πρώην κινεζικό Hotspot κορονοϊού, την επαρχία Γουχάν. Εδώ και ημέρες ο Ιμάμογλου δείχνει ανήσυχος με τον ρυθμό διάδοσης του ιού στην πόλη του. «Έχω χάσει τον ύπνο μου» ομολόγησε αυτήν την εβδομάδα ο δήμαρχος. «Κανονικά ο αριθμός των κηδειών τον Νοέμβριο δεν ξεπερνά τις 190 καθημερινά, αλλά αυτήν τη στιγμή εκτοξεύτηκε στις 450». Ο επικεφαλής των νεκροταφείων στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης ΑΪχάν Κοτς επιβεβαίωσε στη DW, ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται πολύ καθαρά δυναμική αύξηση του αριθμού θανάτων και κηδειών από κορονοϊό. «Οι κηδείες αυξάνονται καθημερινά και ο αριθμός τους κυμαίνεται γύρω στις 400 κάθε μέρα».

Ιατρικός Σύλλογος: Αύξηση των κρουσμάτων κατά 300%

Γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με τα οποία επικοινώνησε η DW, περιγράφουν δραματικές εικόνες. Ο Οσμάν Έλμπεκ, που εργάζεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο για ασθένειες με νοσήματα στους πνεύμονες, επιβεβαιώνει τη ραγδαία αύξηση των ασθενών τις προηγούμενες έξι εβδομάδες. «Στα δημόσια νοσοκομεία δεν προλαβαίνουν να γεμίσουν τα κρεβάτια, οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση, συχνά οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν, ακόμη κι αν η κατάσταση της υγείας τους είναι κρίσιμη» λέει ο Έλμπεκ. «Γι αυτό και η διεύθυνση αύξησε τον αριθμό των κρεβατιών Covid-19. Ήδη έχει καλυφθεί το 90%, ο αγώνας είναι πιο σκληρός και από το πρώτο κύμα του Μαρτίου». Αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος TTB κλονίζει την αξιοπιστία της τουρκικής κυβέρνησης και τη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας. Διότι οι δικοί του υπολογισμοί διαφέρουν πολύ από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Την περασμένη εβδομάδα ο Ιατρικός Σύλλογος προκάλεσε ανησυχία με το αποτέλεσμα ερευνών του για αύξηση των κρουσμάτων κατά 300% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο. Που σημαίνει πάνω από 47.600 νέα κρούσματα καθημερινά. Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία 1270 ιατρείων σε 73 πόλεις. Εάν ο αριθμός είναι πράγματι σωστός, τότε η τουρκική κυβέρνηση έχει αποκρύψει πάνω από 40.000 κρούσματα την ημέρα.

Ο Σιγκντέμ Ασλάν, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου, είπε στη DW, πως ένας τέτοιος αριθμός θα μπορούσε να φέρει πολύ σύντομα τους υγειονομικούς ενώπιον δύσκολων προκλήσεων. «Δυστυχώς ο αυξανόμενος αριθμός ασθενών ενδέχεται να βάλει τους γιατρούς ενώπιον δύσκολων αποφάσεων σε ό,τι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους κάνοντας επιλογές, κι αυτό θα οδηγήσει σε εντάσεις σε επίπεδο ηθικής και βία στις υγειονομικές δομές». Για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, ο Ιατρικός Σύλλογος προτείνει μέτρα λοκντάουν τουλάχιστον δύο εβδομάδων, ακόμη καλύτερα 28 ημερών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News