436
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας | IntimeNews

Δένδιας στο Bloomberg: Η Ευρώπη να θέσει όρια στη συμπεριφορά της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 13:39
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
|IntimeNews

Δένδιας στο Bloomberg: Η Ευρώπη να θέσει όρια στη συμπεριφορά της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 13:39

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί με αποδεκτό τρόπο στην περιοχή», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Δένδιας κάλεσε για άλλη μία φορά την Ευρωπαϊκή Ενωση να λάβει μέτρα, προκειμένου να περιορίσει την «παραβατική και προκλητική πολιτική» της Αγκυρας.

Το πρακτορείο Bloomberg υπενθύμισε ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής όπου συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας, τον Οκτώβριο, οι ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Αγκυρα να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην περιοχή, με το τουρκικό πλοίο «Οruc Reis» όμως να επανέρχεται λίγες ημέρες αργότερα.

«Η Ευρώπη πρέπει να θέσει όρια στη συμπεριφορά» αυτή της Τουρκίας, καθώς έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. Εάν δεν αναληφθεί δράση, πρόσθεσε, «η Τουρκία θα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά χωρίς κανένα περιορισμό».

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του θέλει να συνεργαστεί με την Ευρώπη. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι αν αυτό το σήμα για συνεργασία σηματοδοτήσει από πλευράς της Αγκυρας «την αρχή μιας πλήρους αλλαγής πορείας για την Τουρκία, κανείς δεν θα είναι πιο ευτυχισμένος από την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην απόφαση για εμπάργκο όπλων που έχει ζητήσει η Ελλάδα από τους ευρωπαίους εταίρους της και κυρίως από τη Γερμανία, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη χώρα και οικονομία της ΕΕ, διαθέτει τους μηχανισμούς ελέγχου και ισορροπιών για να σταματήσει την εξαγωγή όπλων σε χώρες που πρόκειται να τα στρέψουν εναντίον δύο μελών της ΕΕ».

Το Bloomberg σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία σχετικά με τη θαλάσσια οριοθέτηση, προσθέτοντας πως «εάν οι δύο χώρες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, το ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο, λέει η Αθήνα».

«Εάν η τουρκική πλευρά θελήσει να βρει λύσεις με την Ελλάδα, αυτό θα είναι πολύ εύκολο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «βρήκαμε λύσεις με όλους τους άλλους γείτονές μας».

«Ορισμένες φορές η ΕΕ επέτρεψε στην Τουρκία να καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα, και αυτό δεν είναι καλό για την Τουρκία, δεν είναι καλό για την Ενωση, δεν είναι καλό για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Δένδιας σε άλλη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

«Η Τουρκία προσπαθεί να υπονομεύσει την κυβέρνηση του Προέδρου Αλ Σίσι στην Αίγυπτο […], εισέβαλε στη Συρία και στο Ιράκ», ανέφερε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «είναι παρούσα όπου υπάρχει πρόβλημα».

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα που θα δώσουν στην Τουρκία ένα σαφές σημάδι ότι έχει ξεπεράσει τα όρια, ότι η συμπεριφορά της είναι απαράδεκτη», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News