440
Ουκρανός στρατιώτης βάλει εναντίον ρωσικών στόχων στο Μπαχμούτ | REUTERS/Sofiia Gatilova

Μπαχμούτ: Υποχώρησαν οι Ρώσοι – ανακατέλαβαν εδάφη οι Ουκρανοί

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2023, 10:41
Ουκρανός στρατιώτης βάλει εναντίον ρωσικών στόχων στο Μπαχμούτ
|REUTERS/Sofiia Gatilova

Μπαχμούτ: Υποχώρησαν οι Ρώσοι – ανακατέλαβαν εδάφη οι Ουκρανοί

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2023, 10:41

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι Ουκρανοί στο Μπαχμούτ, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανώτερο διοικητή του ουκρανικού στρατού.

Σε ορισμένα τμήματα της πολύπαθης πόλης της ανατολικής Ουκρανίας, οι Ουκρανοί ανάγκασαν τους Ρώσους να υποχωρήσουν έως και δύο χιλιόμετρα από τις θέσεις τους, είπε ο συνταγματάρχης Ολεξάντρ Σίρσκιι, ο οποίος ηγείται των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η πολύμηνη πολιορκία του Μπαχμούτ από τις ρωσικές δυνάμεις, τόσο του τακτικού στρατού όσο και των μισθοφόρων της Ομάδας Βάγκνερ, δεν έχει αποδώσει τα αποτελέσματα που θα ήθελε το Κρεμλίνο. Μόνο τους τελευταίους πέντε μήνες, περισσότεροι από 20.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 80.000 περίπου έχουν τραυματιστεί και βγει εκτός μάχης, στην περιοχή του Μπαχμούτ.

Για αυτό άλλωστε, την Τετάρτη, μέχρι και ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, παραδέχθηκε ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» (όπως την αποκαλεί το Κρεμλίνο) της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «πολύ δύσκολη», όμως ορισμένοι στόχοι έχουν επιτευχθεί.

Ο Πεσκόφ είπε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι η Μόσχα ενεργεί με αργό ρυθμό στην Ουκρανία επειδή «είναι μια “στρατιωτική επιχείρηση”, όχι πόλεμος». Υποστήριξε ακόμα, ότι η Ρωσία έχει καταφέρει να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη στρατιωτική μηχανή της Ουκρανίας και ότι «αυτή η δουλειά θα συνεχιστεί».

Μετά την πρόοδο στο Μπαχμούτ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι θα ανακαταληφθεί κάθε τμήμα της χώρας του από τους Ρώσους.

«Δεν θα αφήσουμε ούτε εκατοστό της πατρίδας μας στον εχθρό, η τυραννία δεν θα διαφεντεύει πουθενά», είπε στο βραδινό του διάγγελμα. «Πρέπει να ξαναφέρουμε την ελευθερία, την ασφάλεια και την Ευρώπη σε όλη την ουκρανική γη».

Καπνοί υψώνονται στην Μπαχμούτ μετά από βομβαρδισμό του ρωσικού πυροβολικού – Adam Tactic Group/Handout via REUTERS.

Ο Σίρσκιι είπε ότι οι δυνάμεις του «διεξάγουν αποτελεσματικές αντεπιθέσεις εκεί» και εξήγησε ότι οι μισθοφόροι της Βάγκνερ αντικαταστάθηκαν σε κάποιους τομείς από μονάδες του τακτικού στρατού. Αυτές οι μονάδες, που είναι λιγότερο καλά εκπαιδευμένες, ηττήθηκαν, πρόσθεσε και συμπλήρωσε «η μάχη για την Μπαχμούτ συνεχίζεται».

Ο Αντρίι Μπιλέτσκι, ιδρυτής του τάγματος Αζόφ, ανέφερε πως η περιοχή που ανακαταλήφθηκε εκκαθαρίστηκε εντελώς από τις ρωσικές δυνάμεις, ότι και ότι τουλάχιστον δύο ρωσικές «ταξιαρχίες» αιχμαλωτίσθηκαν από τους Ουκρανούς.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν, συνέχισε να καταφέρεται εναντίον της ρωσικής ηγεσίας για την έλλειψη πυρομαχικών και είπε ότι οι άνδρες του θα περικυκλωθούν γύρω από την Μπαχμούτ

«Με δεδομένη την έλλειψη πυρομαχικών, η “κρεατομηχανή” απειλεί τώρα να γυρίσει προς την αντίθετη κατεύθυνση», προειδοποίησε ο Πριγκόζιν.

Λόγω του υψηλού αριθμού απωλειών της, συνέχισε, η Βάγκνερ χρειάστηκε υποστήριξη στα πλάγια από μονάδες του τακτικού στρατού, όμως αυτές φέρονται να απωθήθηκαν από τους Ουκρανούς.

«Υπάρχει τώρα σοβαρός κίνδυνος περικύκλωσης (μονάδων) της Βάγκνερ λόγω της κατάρρευσης των άκρων του σχηματισμού», είπε ο Πριγκόζιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...