408
Η πρώτη φωτογραφία του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μπάιντεν, με τον αμερικανό πρόεδρο και την Κάμαλα Χάρις σε πρώτο πλάνο | Facebook/President Joe Biden

Μπάιντεν: «Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο που μοιάζει με την Αμερική»

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2021, 14:52
Η πρώτη φωτογραφία του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μπάιντεν, με τον αμερικανό πρόεδρο και την Κάμαλα Χάρις σε πρώτο πλάνο
|Facebook/President Joe Biden

Μπάιντεν: «Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο που μοιάζει με την Αμερική»

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2021, 14:52

Αφού πέρασαν με επιτυχία τη διαδικασία έγκρισης από τη Γερουσία, οι υπουργοί της νέας αμερικανικής κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν, την Πέμπτη, στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου για το πρώτο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Τζο Μπάιντεν, παρουσία και της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Με την ευκαιρία, έβγαλαν και την πρώτη τους αναμνηστική φωτογραφία, με μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας, η οποία ανέβηκε στον λογαριασμό του αμερικανού προέδρου στο Facebook, με το σχόλιο: «Ενα υπουργικό συμβούλιο που μοιάζει με την Αμερική».

Και πράγματι, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Μπάιντεν, πρόκειται για μία κυβέρνηση με μεγάλη ποικιλομορφία: Μόνο το 55% είναι λευκοί, ενώ για πρώτη φορά, το 45% είναι γυναίκες.

Μία απλή σύγκριση με το αντίστοιχο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του Ντόναλντ Τραμπ, δείχνει –και αυτό– το χάσμα που χωρίζει ιδεολογικά τους δύο προέδρους: πριν τέσσερα χρόνια, το 82% των υπουργών ήταν λευκοί άντρες.

Αποψη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μπάιντεν – REUTERS/Tom Brenner

Ποιες είναι οι πρωτιές στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, εκτός φυσικά από την Χάρις, που είναι η πρώτη γυναίκα, πρώτη μαύρη και πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής αντιπρόεδρος; Καταρχάς, ο Λόιντ Οστιν, πρώτος αφροαμερικανός υπουργός Αμυνας. Στη συνέχεια, ο Πιτ Μπούτιτζιτζ, πρώτος ανοιχτά γκέι υπουργός (Μεταφορών και Υποδομών), η Ντέεμπ Χάαλαντ, πρώτη ινδιάνα υπουργός (Εσωτερικών), η Τζάνετ Γέλεν, πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών, ο Χαβιέρ Μπεσέρα, πρώτος λατινοαμερικανικής καταγωγής Αμερικανός που αναλαμβάνει υπουργός Υγείας και τέλος, ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο πρώτος λατίνος υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας.

Η Κάμαλα Χάρις μιλά με την Τζάνετ Γέλεν, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου – Facebook/Vice President Kamala Harris

Στην ολιγόλεπτη ομιλία του, ο αμερικανός πρόεδρος χαιρέτησε την αξιοσημείωτη ποικιλομορφία του υπουργικού του συμβουλίου λέγοντας ότι «μοιάζει με την Αμερική. Αυτό υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε και το κάναμε».

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησής του να διαφημίσουν τα οφέλη του πακέτου ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για την ανακούφιση από την πανδημία και την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, που πέρασε από το Κογκρέσο. Παράλληλα, ανέθεσε σε πέντε υπουργούς (Μεταφορών, Εργασίας, Εμπορίου, Ενέργειας και Στέγασης) να αναλάβουν την δημόσια προώθηση του νέου κολοσσιαίου νομοσχεδίου του για τις υποδομές και την απασχόληση, καθώς και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με το Κογκρέσο.

A Cabinet that looks like America.

Posted by President Joe Biden on Thursday, April 1, 2021

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...