240
Η Ντεμπ Χάαλαντ κατά την ακρόασή της στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας τον Φεβρουάριο | Graeme Jennings/Pool via REUTERS/File Photo

Ιστορική στιγμή: Η Ντεμπ Χάαλαντ πρώτη ινδιάνα υπουργός των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 09:28
Η Ντεμπ Χάαλαντ κατά την ακρόασή της στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας τον Φεβρουάριο
|Graeme Jennings/Pool via REUTERS/File Photo

Ιστορική στιγμή: Η Ντεμπ Χάαλαντ πρώτη ινδιάνα υπουργός των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 09:28

Είναι μια ιστορική στιγμή. Τόσο για την εθνική αυτογνωσία των ΗΠΑ όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος. Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τη Δευτέρα τον διορισμό της Ντεμπ Χάαλαντ στη θέση της υπουργού Εσωτερικών: η 60ετής βουλευτής από το Νέο Μεξικό αναδεικνύεται στην πρώτη αυτόχθονα που καταλαμβάνει υπουργικό αξίωμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο στην αμερικανική Ιστορία.

Τέσσερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων ψήφισαν υπέρ του διορισμού της Χάαλαντ, όπως και τα περισσότερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, με το τελικό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σε 51 ψήφους υπέρ έναντι 40 κατά. Δέκα μέλη της Γερουσίας δεν ψήφισαν.

Η Ντεμπ Χάαλαντ είναι μέλος της φυλής Λαγκούνα Πουέμπλο. Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, ανήκει στην 35η γενιά της φυλής της αφότου αυτή εγκαταστάθηκε στο Νέο Μεξικό.

Το υπουργείο Εσωτερικών είναι κυρίως αρμόδιο για τη διαχείριση των αχανών ομοσπονδιακών γαιών — τις περισσότερες αρμοδιότητες που είναι συνυφασμένες με αυτό σε άλλα κράτη χειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας. Το υπουργείο Εσωτερικών αποφασίζει, για παράδειγμα, ποιες περιοχές κηρύσσονται εθνικοί δρυμοί, ή εάν θα επιτραπεί η χρήση τεχνικών όπως η αμφιλεγόμενη υδραυλική ρωγμάτωση (fracking) για την εξόρυξη αερίου ή πετρελαίου. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται επίσης θέματα που αφορούν τους περίπου 1,9 εκατ. αυτόχθονες ινδιάνους που ζουν σήμερα στις ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι, χαιρέτισε ένα «μεγάλο βήμα μπροστά» στην προσπάθεια της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να προωθήσει το «μέλλον της καθαρής ενέργειας στην Αμερική» και έναν «ιστορικό διορισμό» που αποτελεί λόγο «υπερηφάνειας για τη Βουλή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News