419
O Αζοφίτης «Καλίνα» απευθύνθηκε στα σόσιαλ μίντια μέσω βίντεο: «Με διέταξα να παραμείνω στο ‘‘Αζοφστάλ’’» είπε | Ukraine National Guard/Handout via REUTERS

Αζοφίτες μέσω web: «Εμείς παραμένουμε στο Azovstal»!

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 13:30
O Αζοφίτης «Καλίνα» απευθύνθηκε στα σόσιαλ μίντια μέσω βίντεο: «Με διέταξα να παραμείνω στο ‘‘Αζοφστάλ’’» είπε
|Ukraine National Guard/Handout via REUTERS

Αζοφίτες μέσω web: «Εμείς παραμένουμε στο Azovstal»!

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 13:30

Πριν από δύο ημέρες τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης πανηγύρισαν την παράδοση των Αζοφιτών του χαλυβουργείου Azovstal, του μοναδικού σημείου στη Μαριούπολη χωρίς ρωσικό έλεγχο μέχρι τότε. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει ακόμα πυρήνας αντίστασης στα έγκατά του – έτσι, τουλάχιστον, διατείνονται οι Ουκρανοί.

Το βράδυ της Πέμπτης κυκλοφόρησε στο web ένα βίντεο 20 δευτερολέπτων στο οποίο εμφανίζεται ένας Αζοφίτης, «ο υποδιοικητής Σβιάτοσλαβ Πάλαμαρ ή ‘‘Καλίνα’’», να λέει πως «κατόπιν δικής του εντολής» αυτός παραμένει στα έγκατα του εργοστασίου και κατά συνέπειαν αντιστέκεται στους Ρώσους. Ο ίδιος είπε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη και μία επιχείρηση» για την οποία δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες.

Νωρίτερα άλλος Αζοφίτης, ονόματι Μπογντάν Κροτέβιτς, είχε ανεβάσει μήνυμα στο Instagram, και αυτός «μέσα από το χαλυβουργείο», παροτρύνοντας τους συμπολεμιστές του να συνεχίσουν την αντίσταση. Το κείμενό του έλεγε ότι «η μάχη δεν τελείωσε, αλλά τώρα αρχίζει ο μεγάλης κλίμακας πόλεμος». Και τους απηύθυνε την εξής προτροπή: «Πρέπει ο καθένας σας να γίνει διοικητής και να πάρει τον έλεγχο, αλλιώς θα υποστείτε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες».

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι (το υπουργείο Αμυνας) και σε ό,τι έχει να κάνει με το Azo» ανακοίνωσαν την παράδοση 1.730 ενόπλων Ουκρανών. Από αυτούς οι 80 είναι τραυματίες και περίπου 700 είναι Αζοφίτες. Η Repubblica επεσήμανε ότι τη στιγμή της παράδοσης μέσα στο χαλυβουργείο υπήρχαν 2.500 άτομα, και από αυτά τα 804 ήταν Αζοφίτες. Ετσι ο συντάκτης της Ντανιέλε Ραϊνέρι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πιθανότητα «εκατοντάδες Αζοφίτες να παραμένουν έγκλειστοι», αν και τώρα οι πιθανότητές τους να αντισταθούν σε κάποια ρωσική εκκαθαριστική επιχείρηση είναι πολύ μικρότερες, «επειδή έχουν απομείνει λίγοι».

Ο ίδιος δημοσιογράφος πιθανολόγησε ότι στα έγκατα του εργοστασίου ελήφθησαν σοβαρές αποφάσεις από τους πολιορκημένους: «Μάλλον υπήρξε συλλογική απόφαση να επιτραπεί η έξοδος στους τραυματίες και σε όσους ήθελαν να φύγουν».

Στην απέναντι πλευρά, έγραψε ο Ραϊνέρι, επικρατεί άλλο πνεύμα: οι Ρώσοι αφ’ ενός σαρκάζουν το… έπος του Azovstal, αφ’ ετέρου μιλούν για «νέα Νυρεμβέργη» όπου θα δικαστούν οι Ουκρανοί ως νεοναζιστές. Οι Ρώσοι κατηγορούν τους Αζοφίτες ότι από το 2014 και έπειτα σκότωσαν και βασάνισαν αμάχους του Ντονέτσκ. Αν οι συλληφθέντες δικαστούν στο Ντονέτσκ, θα τους επιβληθεί θανατική ποινή και θα εκτελεστούν.

Προς το παρόν η Ρωσία «σκοπεύει να μεταχειριστεί τους αιχμαλώτους σύμφωνα με τους κανόνες πολέμου που ορίζει η Σύμβαση της Γενεύης» έγραψε ο Ιταλός, και αυτό επειδή «ο Ερυθρός Σταυρός εμπλέκεται στη διαδικασία παράδοσης» τους.

Την ίδια ώρα στο Κίεβο δικάζεται ο συλληφθείς ρώσος στρατιώτης Βαντίμ Σισιμάριν με κατηγορητήριο που αφορά έγκλημα πολέμου. Ο Ρώσος ζήτησε συγχώρεση από τη χήρα του 60χρονου άνδρα που σκότωσε, «έχοντας το βλέμμα συνεχώς χαμηλωμένο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...