384
| INTIMEnews

Αττική Οδός: Μειώνονται στα €2,5 οι τιμές στα διόδια

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 13:18
|INTIMEnews

Αττική Οδός: Μειώνονται στα €2,5 οι τιμές στα διόδια

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 13:18

Για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου μετατίθεται –λόγω εκλογών– η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, που προβλέπει μείωση του αντιτίμου των διοδίων στα 2,5 ευρώ (από 2,80 που είναι σήμερα).

Τη Δευτέρα εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ η τελική μορφή της σύμβασης παραχώρησης που πλέον εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών για τυχόν παρατηρήσεις και την τελική έγκριση εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Οπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», μεταξύ των σημαντικών παραμέτρων της νέας σύμβασης είναι το γεγονός ότι το αντίτιμο των διοδίων «κλείδωσε», όπως αναμενόταν, στα 2,5 ευρώ (από 2,8 ευρώ που είναι σήμερα). Δίνεται ωστόσο η δυνατότητα στον ανάδοχο να αιτηθεί αναθεώρηση προς τα πάνω μετά το πέρας των πρώτων πέντε ετών της σύμβασης. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρξει σαφής και αναλυτική αιτιολόγηση με κυκλοφοριακές μελέτες και άλλα δεδομένα που οφείλει να προσκομίσει ο ανάδοχος για να τεκμηριώσει τη μείωση της κυκλοφορίας και των εσόδων (συγκριτικά με την απόδοση της σύμβασης), ώστε να εξασφαλίσει την αύξηση του αντιτίμου.

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι

Στους διεκδικητές συγκαταλέγονται η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – FS Ark Holdco, το σχήμα Ακτωρ Παραχωρήσεις – Αβαξ – Ardian, η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Vinci Highways – Vinci Concessions – Mobility Partner και η κοινοπραξία Macquarie – Fincop Infrastructure (Ομιλος Κοπελούζου).

Τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό εξασφάλισε και η Intrakat με το 30% της κοινοπραξίας των εταιρειών Brisa – Autoestradas de Portugal και Rubicone Bidco, ενώ υπάρχουν και αμιγώς διεθνή σχήματα, όπως η Abertis Infraestructuras από την Ισπανία, το ιταλικό σχήμα των Gruppo FININC – INC SpA  (μέλος του ίδιου ομίλου της οικογένειας Ντολιάνι από το Τορίνο) και η γαλλική  κοινοπραξία των VAUBAN – DIF – EGIS.

Πάνω από μισό δισ. εισέπραξαν οι μέτοχοι

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», από το 2016 μέχρι και το 2020 οι μέτοχοι της  Αττικής Οδού – Ελλάκτωρ (65,7%) και Αβαξ (34,2%), έχουν εισπράξει 600 εκατ. ευρώ με τη μορφή μερισμάτων και επιστροφής κεφαλαίου.

Κατά τη χρήση του 2022 αναμένεται η είσπραξη μερισμάτων της τάξεως των 46,8 εκατ. ευρώ, πέραν του προμερίσματος ύψους 30 εκατ. ευρώ, ήτοι συνολικά 76,8 εκατ. ευρώ.

Το 2021 το συνολικό ποσό από μερίσματα είχε ανέλθει σε 84,4 εκατ. ευρώ, ενώ είχε καταβληθεί και επιστροφή κεφαλαίου της τάξεως των 82,8 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το 2020 είχαν διανεμηθεί 82,6 εκατ. ευρώ και το 2019 είχαν εισπραχθεί 100,3 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...