360
|

Aθώοι Ηριάννα και Περικλής

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2018, 15:22

Aθώοι Ηριάννα και Περικλής

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2018, 15:22

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, παρά την αντίθετη εισήγηση της εισαγγελέως Μασούρα, η 29χρονη Ηριάννα και o 34χρονος Περικλής που κατηγορούνταν για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Αμφότεροι αφέθησαν ελεύθεροι, ύστερα από έναν χρόνο παραμονής τους στη φυλακή, καθώς πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών έκαστος.

Στο άκουσμα της απόφασης,  η μητέρα του Περικλή λιποθύμησε, ενώ φίλοι και αλληλέγγυοι των δύο νέων ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Σύμφωνα με το σύντομο σκεπτικό που ανέγνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, «η κατάθεση Παπαλάμπρου (σ.σ. πρόκειται για βασικό μάρτυρα στην υπόθεση, ο οποίος είχε δώσει τρεις καταθέσεις στην Αντιτρομοκρατική και μία στον εφέτη ειδικό ανακριτή, αλλά δεν εμφανίστηκε ούτε πρωτοδίκως ούτε  στο Εφετείο) ελέγχεται σοβαρά για την αξιοπιστία της.

»Η άρση του τραπεζικού απορρήτου και οι κατ’ οίκον έρευνες καθώς και οι έρευνες των αυτοκινήτων δεν έδειξαν εμπλοκή. Δεν χρησιμοποίησαν κωδικοποιημένη φρασεολογία κώδικα και ακατανόητες εκφράσεις, δεν αποδείχθηκε ότι μίσθωση της κατοικίας λειτούργησε ως προκάλυμμα πέραν δραστηριοτήτων.

»Η ιδεολογία και κοινωνικές συναναστροφές δεν πολιτικοποιούνται.

»Το DNA είναι πληροφοριακό εργαλείο. Είναι ένα εντόνως αμφισβητούμενο δείγμα το οποίο εξαντλήθηκε και δεν δόθηκε η δυνατότητα να εξεταστεί περεταίρω. Ακομα και αν αποδειχθεί όμως, δείχνει την επαφή με το αντικείμενο, αλλά όχι ότι διέπραξαν εγκλήματα».

Τσίπρας: Σήμερα πήρε τέλος μία μεγάλη αδικία

Την ικανοποίησή του για την αθώωση των δύο νέων εξέφρασε ο Πρωθυπουργός με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Τwitter, βάζοντας και το σχετικό hashtag #free_Irianna .

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε με τον τρόπο αυτό να πάρει θέση για την ομόφωνη απόφαση Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, σχολιάζοντας την ετυμηγορία των δικαστών.

«Σήμερα αποκαταστάθηκε μία μεγάλη αδικία απέναντι σε δύο νέους ανθρώπους», έγραψε, «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανέπνευσαν».

Για απόφαση λογικής, ανθρωπιάς και στοιχειώδους ανταπόκρισης στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Η απόφαση για την Ηριάννα και τον Περικλή αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της δικαιοσύνης και αποτελεί μία νίκη για το πολύμορφο κίνημα που δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να συμπαραστέκεται στους δυο νέους, για το δικαίωμά τους σε μία δίκαιη δίκη, για να λάμψει η αλήθεια», δήλωσε με τη σειρά της η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου, ενώ σε ανάλογη διατύπωση ήταν και επίσημη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για την απόφαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...