504
|

Πρόταση ενοχής για την Ηριάννα: «Δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις για το DNA»

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2018, 12:07

Πρόταση ενοχής για την Ηριάννα: «Δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις για το DNA»

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2018, 12:07

Την ενοχή της Ηριάννας και του Περικλή, όπως και πρωτόδικα, εισηγήθηκε η εισαγγελέας Εδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, το οποίο δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, δηλώνοντας πεπεισμένη πως οι δύο κατηγορούμενοι είναι μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Μέσα σε μία ασφυκτικά γεμάτη -από φίλους και αλληλέγγυους των δύο καταδικασθέντων σε κάθειρξη 13 ετών πρωτόδικα- αίθουσα, η εισαγγελέας Αναστασία Μασούρα διατύπωσε τη θέση της ότι η 29χρονη διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 34χρονος πτυχιούχος Γεωπονικής «έχουν σφικτό εναγκαλισμό» με «μέλη και ηγετικά στελέχη των Πυρήνων».

Κατά την κ. Μασούρα, τα ευρήματα του εργαστηριακού ελέγχου της ΓΑΔΑ είναι απολύτως αξιόπιστα και υποδεικνύουν «άμεση επαφή» με οπλισμό που είχε βρεθεί στην Πανεπιστημιούπολη, βάσει του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της 29χρονης και του 34χρονου συγκατοίκου του συντρόφου της.

Η  εισαγγελέας ξεκίνησε με μια εισαγωγή για τη μετάδοση της δίκης, κάνοντας λόγο για ανακριβή δημοσιεύματα με στόχο τη «δολοφονία του χαρακτήρα της». Υποστήριξε, επίσης, ότι «δεν ζήτησε ποτέ δηλώσεις νομιμοφροσύνης από τους κατηγορούμενους» και έκλεισε την εισαγωγή της λέγοντας: «Δεν εκτιμώ ανθρώπους που στα δύσκολα εγκαταλείπουν τις αξίες τους».

Στη συνέχεια ξεκίνησε την αγόρευσή της υπογραμμίζοντας ότι «η Ηριάννα δεν έδωσε πειστική απάντηση για το πώς βρέθηκε DNA του Δ.Μπ. σε δίπλωμα οδήγησής της αφού μάλιστα ισχυρίζεται ότι δεν τον γνωρίζει», χαρακτήρισε αξιόπιστη την έκθεση και το εργαστήριο της ΕΛΑΣ, ενώ σημείωσε ότι οι πραγματογνώμονες μάρτυρες (Φύτρου, Φιτσιάλος) δεν κατέστησαν αρκετά πειστικές τις καταθέσεις τους.

Παρατήρησε εξάλλου πως το DNA δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που συνδέει τους κατηγορούμενους με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Η εισαγγελέας Εδρας του Εφετείου επέμεινε ιδιαίτερα στις φιλικές σχέσεις του συντρόφου της Ηριάννας -που δικάστηκε και αθωώθηκε ως μέλος των «Πυρήνων»- με «δύο σκληρά αρχηγικά μέλη» της οργάνωσης, αλλά και στη σχέση της Ηριάννας με άλλα δύο πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

«Οι κατηγορούμενοι είναι αναρχικοί» είπε η εισαγγελέας, διευκρινίζοντας πως «δεν ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις», όμως δεν πρόκειται για « φιλικές σχέσεις» αλλά για «εναγκαλισμό». «Όμοιος ομοίω αεί πελάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δύο κατηγορούμενοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής τον Μάρτιο του 2011 ύστερα από έφοδο στο σπίτι του συντρόφου της Ηριάννας, Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, ο οποίος συγκατοικούσε με τον Περικλή.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος παραπέμφθηκε σε δίκη ως μέλος των «Πυρήνων» στην οποία αθωώθηκε, ενώ η Ηριάννα έπειτα από κατάθεση που έδωσε, είχε αφεθεί ελεύθερη, αφού δεν προέκυψε κάτι εναντίον της.

Λίγους μήνες μετά, είχε εντοπιστεί στην Πανεπιστημιούπολη ένα μεταλλικό κουτί με όπλα, το οποίο μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής και έναν χρόνο μετά, η πραγματογνωμοσύνη επί του οπλισμού αποφάνθηκε για την ύπαρξη μερικού αποτυπώματος που ανήκει σε «άγνωστο θήλυ». Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της Ηριάννας και του Περικλή τον Ιανουάριο του 2013, η οποία κατέληξε στην καταδίκη τους εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων όσον αφορά τα «ισχνά στοιχεία» που έλαβαν υπόψη τους οι δικαστές.

Η διαδικασία ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι επέκριναν την εισαγγελέα για αναφορές της σε «πρόσωπα που έχουν απαλλαγεί για συμμετοχή στη ‘Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς’», αλλά και για την τοποθέτησή της επί της κατηγορίας με «ανάγνωση της πρωτόδικης απόφασης σα να μην έγινε διαδικασία».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...