1024
Ο υπουργός Εξωτερικών (δεξιά στη φωτογραφία) στο στούντιο του ρ/σ 24/7 | Facebook

Κοτζιάς: Μου έχουν στείλει μέχρι κούτες με αίμα – Πού είναι ο εισαγγελέας;

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2018, 13:00
Ο υπουργός Εξωτερικών (δεξιά στη φωτογραφία) στο στούντιο του ρ/σ 24/7
|Facebook

Κοτζιάς: Μου έχουν στείλει μέχρι κούτες με αίμα – Πού είναι ο εισαγγελέας;

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2018, 13:00

Για επικίνδυνη εκτροπή σε ρητορική μίσους που θυμίζει τη σκοτεινή περίοδο του ’63-’65, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στις απειλές που δέχεται κατά της ζωής του εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Εχω πάρει 800 επιστολές με απειλές κατά της ζωής μου και της οικογένειάς μου. Έχω πάρει κούτες με αίματα και με χώματα ποτισμένα με αίμα. Πού είναι ο εισαγγελέας; Μιλάμε για βαριά κακουργήματα στα οποία δεν βλέπω κανείς να αντιδρά. Βρήκα τα τηλέφωνα τις διευθύνσεις και τα ονόματα ανθρώπων που με απειλούν τηλεφωνικά. Οι αρχές κάνουν απλώς συστάσεις. Ολο αυτό θυμίζει την περίοδο 63-65. Έχουμε εκτροπή σε ρητορική μίσους. Έχετε δει κανέναν εισαγγελέα να ενοχλείται;» παρατήρησε σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 25/7 και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να μην έχει παρέμβει ακόμα εισαγγελέας και γιατί δεν έχει καταδικάσει τις απειλές, τη ρητορική μίσους και τα συνθήματα που ακούγονται στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στρέφοντας τα «πυρά» του στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο κ. Κοτζιάς τον κατηγόρησε ότι συμπεριφέρεται σαν να θέλει δημιουργήσει Λέγκα του Βορρά.

«Τι δουλειά έχουν οι μητροπολίτες σε συσκέψεις του περιφερειάρχη; Ορισμένοι ιεράρχες δεν έχουν καμία δουλειά να ανακατεύονται στην πολιτική διαμάχη του τόπου. Ένας παπάς στη Ρόδο μας έβριζε χυδαία και η Δικαιοσύνη δεν παρενέβη. Η ρητορεία του μίσους γίνεται ανεκτή και διευκολύνεται από τη στάση της ΝΔ και ειδικά από στελέχη της στη βόρεια Ελλάδα όπως ο κ. Τζιτζικώστας», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Για τα συλλαλητήρια, αναγνώρισε ότι «πολλοί που διαδηλώνουν, το κάνουν επειδή το πιστεύουν και με καλή πρόθεση», από την άλλη όμως, όπως επεσήμανε, στις συγκεντρώσεις για το όνομα της Μακεδονίας «ακούστηκε και το σύνθημα ‘Φέρτε μας τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια’».

«Η ΝΔ γιατί δεν καταδικάζει;»

«Η ΝΔ που συμμετέχει σ αυτές τις διαδηλώσεις συμφωνεί ή τα καταδικάζει; Έχουν σχέση αυτά τα συνθήματα με την αρχή της ειρηνικής συμβίωσης; Ανοίγει η διεθνής κερκόπορτα για ό,τι λέει ο κ. Ερντογάν για αλλαγή συνόρων. Ρωτώ τη ΝΔ: Θα διαχωρίσει τη θέση της από αυτά τα συνθήματα;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο υπουργός των Εξωτερικών, τονίζοντας πως τέτοιου είδους συνθήματα «παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο και την Ενδιάμεση Συμφωνία».

«Κάποιοι θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, πιθανώς για να αποφύγουν δικαστήρια που τους περιμένουν, και κάποιοι με τη ρητορική μίσους που καλλιεργούν τους διευκολύνουν. Υπάρχει αλληλοτροφοδοσία», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας

Για μία ακόμη φορά ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από τη γειτονική μας χώρα, που δεν έχει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ούτε καν στρατιωτικά αεροπλάνα. Όπως είπε, η εχθρότητα που δημιουργήθηκε στη βόρεια Ελλάδα για τη γείτονα, «οφείλεται στον Νίκολα Γκρούεφσκι που καπηλεύτηκε την αρχαιοελληνική μας κληρονομιά». «Τώρα όλα αυτά τελείωσαν, παρ’όλα αυτά διαμορφώνεται κλίμα εναντίον της συμφωνίας… Ο Ιβανόφ κατηγόρησε τον Ζάεφ ότι παραδόθηκε στην Ελλάδα, η δική μας αντιπολίτευση λέει ότι του τα δώσαμε όλα. Η ΝΔ δεν σχολιάζει αυτά που λέει το αδελφό της κόμμα στα Σκόπια», σχολίασε για τις αντιδράσεις.

«Πού να φανταστώ ότι ο Κυριάκος θα γινόταν πατροκτόνος;»

Η Ελλάδα, υπογράμμισε, έχει μέγιστο συμφέρον να λύσει τα προβλήματά της με τους βόρειους γείτονές της γιατί θα αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο, γιατί θα είναι σύμμαχοί μας και γιατί ένα πρόβλημα έχουμε, προς ανατολάς, ενώ για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της συμφωνίας, αλλά και συνολικά των χειρισμών της κυβέρνησης στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, είπε:

«Πού να φανταστούμε ότι η ΝΔ θα μετακινηθεί στη γραμμή του ΛΑΟΣ; Κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γινόταν πατροκτόνος; Και ότι αυτός και η Ντόρα Μπακογιάννη θα υπέτασσαν την πολιτική τους στο Μακεδονικό στις απόψεις εκείνου -του Αντώνη Σαμαρά -που ανέτρεψε την κυβέρνηση του πατέρα τους».

Όσο για τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων του ΥΠΕΞ και την κριτική που δέχθηκε για την παρουσίασή τους στη Βουλή, ο κ. Κοτζιάς απάντησε λέγοντας: «Πώς θα αποδείξω ότι λένε ψέματα; Δεν δικαιούμαι να αποχαρακτηρίσω τα έγγραφα τα οποία αποδεικνύνουν ότι η ΝΔ διαπραγματευόταν σύνθετη ονομασία, στην καλύτερη περίπτωση το βόρεια Μακεδονία και στη χειρότερη το Μακεδονία σκέτο για εσωτερική χρήση;»

«Ο Σημίτης θα έκανε πάρτι – Καθαρός ο Παπανδρέου»

Αναφορικά εξάλλου με τη στάση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι ο Κώστας Σημίτης «θα είχε κάνει πάρτυ αν είχε πάρει τα μισά από αυτά που πήραμε εμείς», εκφράζοντας παράλληλα την κατάπληξή του, για την αφωνία -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- του πρώην πρωθυπουργού «κάτω από τις πιέσεις που προφανώς δέχθηκε».

Στον αντίποδα, αναγνώρισε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τοποθετήθηκε καθαρά, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι στο 6μελές Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ οι πέντε συμφώνησαν με τη στήριξη της λύσης, πλην της επικεφαλής του Κινήματος Φώφης Γεννηματά. « Τι σόι εσωκομματική δημοκρατία είναι ο ένας να υποχρεώνει τους 5 να ακολουθήσουν τη δική του γραμμή;» αναρωτήθηκε με νόημα ο κ. Κοτζιάς.

Τι θα γίνει με Καμμένο

Στην αναφορά του για το χρονοδιάγραμμα κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, ο υπουργός ανέφερε ότι στις 16 ή 23 Σεπτεμβρίου θα γίνει το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, μετά θα ακολουθήσουν οι συνταγματικές αλλαγές και όταν τελειώσουν όλα αυτά, η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή.

Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συμφωνία για το Μακεδονικό θα υπερψηφιστεί από την ελληνική βουλή. «Θα υπάρξει πλειοψηφία βουλευτών» διαβεβαίωσε, ενώ για τη στάση του Πάνου Καμμένου, αρκέστηκε να πει ότι «δικαιούται ένας κυβερνητικός εταίρος να διαφωνεί». «Προφανώς θα προτιμούσα να συμφωνεί», συμπλήρωσε, υποστήριξε ωστόσο πως «υπάρχουν βουλευτές των ΑΝΕΛ που συμφωνούν».

Στο αίτημα Καμένου, πάντως, για έγκριση της συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία, απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι «το Σύνταγμα προβλέπει 180 ψήφους για συμφωνίες εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας», αλλά «αυτό δεν έχει καμία σχέση αυτό με το Μακεδονικό».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τη δέσμευση Μητσοτάκη ότι αν δεν έχει κυρωθεί η συμφωνία μέχρι τις εκλογές, ο ίδιος ως Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να την κυρώσει, ο κ. Κοτζιάς εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός.

«Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση, γι αυτό τα λέει αυτά», είπε και αφού αμφισβήτησε την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, επεσήμανε ότι ακόμα και «βαθείς γνώστες του Μακεδονικού, που το 1992 συμμετείχαν στις λαοσυνάξεις, όπως ο κ. Μέρτζος, συμφωνούν σήμερα μαζί μας».

Παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Οι καταγγελίες Κοτζιά για τις απειλές που δέχεται κατά της ζωής του, προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία αργά το απόγευμα της Πέμπτης διαβίβασε τα σχετικά δημοσιεύματα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών ζητώντας  τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...