239
19 Ιουνίου, Βρυξέλλες. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοινώνουν ότι ο θησαυρός της τηλεδιάσκεψης ήταν άνθρακας | Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Ασυμφωνία στην τηλεδιάσκεψη για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 17:04
19 Ιουνίου, Βρυξέλλες. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοινώνουν ότι ο θησαυρός της τηλεδιάσκεψης ήταν άνθρακας
|Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Ασυμφωνία στην τηλεδιάσκεψη για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 17:04

Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα η τετράωρη Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης και αφορούσε το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης της Ενωσης από τις υφεσιακές παρενέργειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Αν εξάγεται κάποιο συμπέρασμα από ό,τι ανακοινώθηκε πως συζητήθηκε, αυτό συνοψίζεται στη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ: «Περνάμε σε νέα φάση»,  είπε, «στη φάση της διαπραγμάτευσης».

Ο Μισέλ εξέφρασε τη δέσμευσή του για έναρξη «πραγματικών διαπραγματεύσεων», ενώ ανακοίνωσε ότι μία κανονική, εκ του σύνεγγυς Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί στα μέσα του προσεχούς Ιουλίου. Στο σημείο αυτό, ο Μισέλ υπογράμμισε την ανάγκη για «συνεκτικές προτάσεις».

Βασικό μέλημα, όπως είπε, είναι «να εστιάσουμε στους τομείς οι οποίοι έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση». Και συμπλήρωσε: «Τις επόμενες ημέρες πρέπει να δουλέψουμε παραγωγικά και σκληρά», επειδή πρόκειται για «δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα», για το οποίο προϋποτίθεται η «ύπαρξη πολιτικής βούλησης».

Το κλίμα, πάντως, της τηλεδιάσκεψης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το βρήκε «θετικό», ενώ εστίασε στη «σοβαρότητα της κρίσης». Τόνισε, δε, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι «ένα φιλόδοξο σχέδιο» και «δεν πρέπει να χαθεί χρόνος». Είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος. «Αυτό που θέλουμε να αποτρέψουμε είναι να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των κρατών-μελών» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ως γνωστόν, την άρνησή τους στα προτεινόμενα από την Κομισιόν πλαίσια (επιχορηγήσεις από τον κοινοτικό προϋπολογισμό αλλά και δάνεια) έχουν εκφράσει οι «τσιγκούνες» χώρες του Βορρά, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...