811
Μπεναζμέν Παβάρ και Λέον Γκορέτσκα πανηγυρίζουν στη Βρέμη - η Μπάγερν Μονάχου ξανά πρωταθλήτρια | Martin Meissner/Pool via REUTERS

Και στο τέλος κερδίζουν οι Βαυαροί

Sportscaster Sportscaster 19 Ιουνίου 2020, 09:08
Μπεναζμέν Παβάρ και Λέον Γκορέτσκα πανηγυρίζουν στη Βρέμη - η Μπάγερν Μονάχου ξανά πρωταθλήτρια
| Martin Meissner/Pool via REUTERS

Και στο τέλος κερδίζουν οι Βαυαροί

Sportscaster Sportscaster 19 Ιουνίου 2020, 09:08

Οκτώ τίτλοι πρωταθλήματος στη σειρά (από το 2013 μέχρι σήμερα), 30 στο σύνολο και 29 στα χρόνια της Μπουντεσλίγκα. Από το 1963 κι έπειτα, όλοι οι υπόλοιποι γερμανικοί σύλλογοι -μαζί- έχουν συγκεντρώσει 28 «Σαλατιέρες». Μια λιγότερη απ’ όσες κατέκτησε, μόνη της, η Μπάγερν Μονάχου. Η φοβερή Μπορούσια Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλοπ ήταν η τελευταία ομάδα που κατόρθωσε να αμφισβητήσει τη βαυαρική κυριαρχία, κερδίζοντας το πρωτάθλημα του 2011 και το «νταμπλ» του 2012. Αλλά το 2013 η Μπάγερν επέστρεψε με ένα εμφατικό «τρεμπλ» (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ). Κι έκτοτε, το όνομά της επαναλαμβάνεται μονότονα στη Βίβλο των πρωταθλητών Γερμανίας.

Στις αρχές της σεζόν φαινόταν πως τα πράγματα θα εξελίσσονταν, εφέτος, εντελώς διαφορετικά. Επειτα από δέκα αγωνιστικές η Μπάγερν βρισκόταν στην τέταρτη θέση της κατάταξης, έπαιζε άθλια, και ο προπονητής της, Νίκο Κόβατς, πλησίαζε την πόρτα της εξόδου. Την πέρασε στις 4 Νοεμβρίου. Η απογοήτευση των οπαδών της ομάδας μεγάλωσε ακόμη περισσότερο όταν τη θέση του πήρε (προσωρινά) ο βοηθός του, Χανς Φλικ, που είχε μηδαμινή εμπειρία ως head-coach, κι όχι κάποιο σπουδαίο όνομα των πάγκων. Και έκανε limit-up (η απογοήτευση) μετά τις δύο διαδοχικές ήττες, από τη Λεβερκούζεν και την Γκλάντμπαχ, στις αρχές Δεκεμβρίου, που βύθισαν τους Βαυαρούς στην 7η θέση, επτά βαθμούς μακριά από την κορυφή.

Η καλή δουλειά του «Χάνσι», που είχε υπηρετήσει την Μπάγερν και ως ποδοσφαιριστής τη δεκαετία των ’80s, χρειαζόταν χρόνο για να αρχίσει να αποδίδει. Τη συνέχεια, κανείς δεν μπορούσε να τη φανταστεί. Σε 21 ματς υπό τις οδηγίες του, μέχρι την αναστολή των αθλητικών δραστηριοτήτων στη Γερμανία, η ομάδα μέτρησε 18 νίκες, μια ισοπαλία και δύο ήττες. Μετά την επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα, μόνον επιτυχίες. Ποιος το περίμενε… Με 26 νίκες στα πρώτα του 29 παιχνίδια ως κόουτς της Μπάγερν, ο Φλικ κατέρριψε το ρεκόρ καλύτερης εκκίνησης, το οποίο κατείχε ο Πεπ Γκουαρντιόλα (22 νίκες σε 27 αγώνες). Παίζουν και καλή μπάλα, οι Βαυαροί. Εχουν σκοράρει 93 γκολ σε 32 αγωνιστικές πρωταθλήματος, και 132 σε 45 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Πετυχαίνουν, κατά μέσον όρο, τρία τέρματα σε κάθε τους παιχνίδι.

Ακόμη και ο Γιουπ Χάινκες, ο αρχιτέκτονας του «τρεμπλ» της Μπάγερν το 2013, ενθουσιάστηκε από τη μεταμόρφωση της ομάδας μέσα σε μερικούς μήνες: «Ο Φλικ είναι ο ιδανικός γι’ αυτή τη δουλειά, ένα διαμάντι της προπονητικής. Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο έμαθε την ομάδα να παίζει τελείως διαφορετικά, πιο ελκυστικά, πιο ομαδικά και πιο αποτελεσματικά. Κάνει τους παίκτες να αισθάνονται σημαντικοί. Ακόμη και οι σούπερ-σταρ έχουν ανάγκη από αγάπη, την οποία ο Χάνσι διαθέτει σε αφθονία».

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι χαρακτήρισε τον προπονητή του ως «τον σωστό άνθρωπο για τη δουλειά». Αλλά δεν τον στήριξε μόνο στα λόγια. Εφέτος πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της λαμπρής του καριέρας. Ο πολωνός «στράικερ», ίσως ο πιο αποτελεσματικός φορ στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, έφτασε τα 31 γκολ στην Μπουντεσλίγκα και τα 45 σε όλες τις διοργανώσεις, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, του ξένου (μη Γερμανού) με τα περισσότερα τέρματα σε μια σεζόν. Κι έχει άλλα δύο ματς στη διάθεσή του για να τον προσπεράσει. Τρεις φορές στο παρελθόν ο Λεβαντόφσκι είχε σκοράρει 30 γκολ στο γερμανικό πρωτάθλημα, όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει να υπερβεί αυτό το όριο.

Υπάρχουν κι άλλοι πρωταγωνιστές στην αξιοθαύμαστη πορεία της Μπάγερν προς ένα νέο «τρεμπλ» (έχει προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας και συνεχίζει ακάθεκτη στο Τσάμπιονς Λιγκ). Ο Αλφόνσο Ντέιβις, ο 19χρονος Καναδός που πιάνει ταχύτητες 36,5 χλμ/ώρα, είναι η εφετινή αποκάλυψη στο Μόναχο, από τη στιγμή που ο Φλικ του έδωσε τον ρόλο του αριστερού μπακ. Ο Τόμας Μίλερ, στα 30 του, είναι πιο παραγωγικός από ποτέ, χάρη στη μετακίνησή του από τις πτέρυγες στη θέση του δεύτερου επιθετικού. Ο Τζόσουα Κίμιχ, που ο Φλικ μετέτρεψε από δεξιό μπακ σε χαφ, είναι εφέτος ο «εγκέφαλος» της ομάδας. Ο Σερζ Γκνάμπρι, με 12 γκολ και 11 ασίστ, έχει «γυρίσει» αρκετά παιχνίδια υπέρ της Μπάγερν. Και ο Μάνουελ Νόιερ, που ξεπέρασε τους δύο σοβαρούς τραυματισμούς του, είναι και πάλι ο εμβληματικός τερματοφύλακας που γνωρίσαμε. Το επιβεβαίωσε και στη Βρέμη, στο ματς που οι Βαυαροί «κλείδωσαν» τον τίτλο, με μια απίθανη απόκρουση στο 90′.

Τίποτα δεν έγινε στην τύχη. Η Μπάγερν του ρεαλισμού και της μεθοδικότητας δεν κρύφτηκε από τα προβλήματά της. Τα εντόπισε και τα έλυσε, επιβραβεύοντας τον… μάστορα Φλικ με ένα συμβόλαιο συνεργασίας που λήγει το 2023. Φαίνεται, πάντως, πως οι Βαυαροί έχουν και τον… γουρλή τους. Είναι ο Κίνγκσλεϊ Κομάν, ο γάλλος εξτρέμ που έχει προλάβει να κατακτήσει εννέα πρωταθλήματα σε… οκτώ χρόνια επαγγελματικής καριέρας.

Τα δύο πρώτα τα κατέκτησε με την Παρί (2013, 2014). Το τρίτο με τη Γιουβέντους (2015). Το 2015-2016 έβαλε το… ποδαράκι του, τόσο στον τίτλο των «Μπιανκονέρι» στην Ιταλία, όσο και σε εκείνον της Μπάγερν στη Γερμανία. Για να ακολουθήσουν άλλες τέσσερις «Σαλατιέρες» με τους Βαυαρούς. Αν προσθέσουμε δύο Κύπελλα Γερμανίας, ένα γαλλικό Λιγκ Καπ, τρία Σούπερ Καπ Γερμανίας, ένα γαλλικό και ένα ιταλικό, το άθροισμα μας δίνει 17 τρόπαια. Για έναν παίκτη που πριν από λίγες μέρες έκλεισε τα 24.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...