500
Η Ανγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της στην Μπούντεσταγκ | Reuters

Μέρκελ: Ο κορονοϊός φανέρωσε πόσο εύθραυστη είναι η Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 11:53
Η Ανγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της στην Μπούντεσταγκ
|Reuters

Μέρκελ: Ο κορονοϊός φανέρωσε πόσο εύθραυστη είναι η Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 11:53

«Η Ευρώπη μάς χρειάζεται, όπως ακριβώς τη χρειαζόμαστε κι εμείς», δήλωσε στο Βερολίνο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι κοινός στόχος όλων των Ευρωπαίων πρέπει να είναι να ξεπεράσουν την κρίση «ενωμένοι, κατά τρόπο βιώσιμο και με το βλέμμα στο μέλλον».

Αυτό, όπως είπε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα είναι και το κεντρικό σύνθημα της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που αναλαμβάνει η Γερμανία την 1η Ιουλίου.

Η Μέρκελ περιέγραψε την πανδημία του κορονοϊού ως «τη σοβαρότερη πρόκληση στην ιστορία της ΕΕ» και επισήμανε ότι αυτή η κρίση «διαφέρει από άλλες», καθώς «μερικές εβδομάδες οικονομικής ακινησίας ήταν αρκετές για να καταστραφούν όσα επί χρόνια χτίζαμε».

Οι συνέπειές της πλήττουν τους πάντες και οξύνουν την ανισότητα στην ευρωπαϊκή κοινότητα, είπε, υπογραμμίζοντας ότι η συνοχή και η αλληλεγγύη δεν υπήρξαν ποτέ πιο σημαντικές.

«Η πανδημία ανέδειξε πόσο εύθραυστο είναι το ευρωπαϊκό εγχείρημα», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για αντανακλαστικά, τα οποία στην αρχή της κρίσης ήταν «περισσότερο εθνικά από ό,τι ευρωπαϊκά» και «ανόητα».

Αναφερόμενη στο ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, η καγκελάριος επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την ταχεία αντίδραση, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η πρόταση των Βρυξελλών περιλαμβάνει στοιχεία της σχετικής γερμανογαλλικής πρότασης.

Το ταμείο είναι «μια επείγουσα προσφορά της στιγμής, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βιώσιμη ανάκαμψη όλων των κρατών», συνέχισε η Μέρκελ και τόνισε για μια ακόμη φορά ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να ξεπεράσει μόνη της» αυτή την κατάσταση.

Η ομιλία της Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ

Η ίδια, ωστόσο, αν και σημείωσε την ανάγκη για γρήγορες και αποφασιστικές διαδικασίες, έσπευσε να περιορίσει τις προσδοκίες για συμφωνία κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις θα μπορούν να ληφθούν στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής με φυσική παρουσία» και επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της για ευρωπαϊκές και όχι εθνικές συμπεριφορές από τα κράτη-μέλη.

«Η υπέρβαση της κρίσης θα είναι αποφασιστική για την ευημερία των πολιτών και για τον ρόλο της ΕΕ στον κόσμο. Η απάντηση στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (της πανδημίας) δεν επιτρέπεται να είναι η επιστροφή μας σε προηγούμενες συμπεριφορές. Γνωρίζουμε ότι άλλοι ενεργούν τώρα πολύ δυναμικά», πρόσθεσε, ενώ τόνισε την ανάγκη να μην προκληθεί ρήγμα μεταξύ των κρατών-μελών και να μην εξασθενίσει η εσωτερική αγορά της Ε.Ε.

«Το θέμα είναι να αποτρέψουμε όλο αυτό να οδηγήσει σε μόνιμη διάσπαση στην Ευρώπη», δήλωσε αναφερόμενη στις «ακραίες δυνάμεις», οι οποίες παραμονεύουν για να προκαλέσουν κοινωνική ανησυχία και να μεταδώσουν ανασφάλεια. «Οι λαϊκιστές περιμένουν τις οικονομικές κρίσεις, προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν πολιτικά», συνέχισε.

Σε αυτό το σημείο η πτέρυγα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) χειροκρότησε επιδεικτικά, για να απαντήσει η Μέρκελ: «Οποιος έχει τη μύγα…».

Σε ό,τι αφορά τη γερμανική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, η καγκελάριος έκανε λόγο για επιπλέον τρεις προτεραιότητες, την προστασία του κλίματος, τη συνεργασία με την Αφρική και για το θέμα της πανδημίας και τον «ανοιχτό διάλογο» με την Κίνα και έκλεισε την ομιλία της λέγοντας: «Είμαι πεπεισμένη: η προσήλωση στην Ευρώπη αξίζει τον κόπο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...