520
Ο Γούντι Αλεν δεν θα παρουσιάσει νέα ταινία το 2019. Πώς συνδέεται όμως αυτό με τις καταγγελίες εις βάρος του; | Dimitrios Kambouris/Getty Images/Ideal Images

Αρχή του τέλους; Ο Γούντι Αλεν κάνει διάλειμμα μετά από 44 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2018, 14:21
Ο Γούντι Αλεν δεν θα παρουσιάσει νέα ταινία το 2019. Πώς συνδέεται όμως αυτό με τις καταγγελίες εις βάρος του;
|Dimitrios Kambouris/Getty Images/Ideal Images

Αρχή του τέλους; Ο Γούντι Αλεν κάνει διάλειμμα μετά από 44 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2018, 14:21

Ο Γούντι Αλεν μετρά πάνω από μισό αιώνα δημιουργίας στον κινηματογράφο. Πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του και τα κληροδοτήματά του στην Εβδομη Τέχνη –ταινίες αξέχαστες ή ακόμα και εμβληματικές, από τον «Νευρικό Εραστή», τον «Ειρηνοποιό» και το «Μανχάταν» των 70s, ως το «Radio Days» των 80s, το «Ακαταμάχητη Αφροδίτη» των 90s και το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» της δεκαετίας μας– έχει δημιουργήσει και έναν κινηματογραφικό θεσμό: επί 44 χρόνια, κάθε χρόνο, παρουσιάζει στα σινεμά μια ταινία. Η ερώτηση «θα πάμε να δούμε την ταινία του Γούντι Αλεν;» είναι ετήσια και οικουμενική· όλος ο κόσμος περιμένει να δει το νέο δημιούργημα του ανεξάντλητου μυαλού του Γούντι.

Και όμως. Οπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει ένα ημερολογιακό έτος που θα κυλήσει χωρίς κάποια νέα ταινία του 82χρονου πια σκηνοθέτη.

Η 48η ταινία μεγάλου μήκους του Αλεν, το «A Rainy Day in New York», αναμένεται να βγει στους κινηματογράφους από την Amazon πριν από το τέλος αυτής της χρονιάς. Στη συνέχεια όμως, ο αμερικανός κινηματογραφιστής δεν έχει κάτι προγραμματισμένο.

Με τη Σελένα Γκόμεζ στα γυρίσματα της νέας του ταινίας «A Rainy Day in New York»

Το μόνο που υπάρχει στη βάση δεδομένων IMDb είναι ένα πρότζεκτ για το 2020 χωρίς τίτλο. «Ο Γούντι αγαπά να δουλεύει. Ποτέ δεν κάνει διακοπές. Αλλά θα μείνει εκτός μέχρι να βρει έναν υποστηρικτή», ανέφερε ο ιστότοπος Six Site. Οι εκπρόσωποι του Άλεν διαψεύδουν οποιοδήποτε πρόβλημα στη χρηματοδότηση του σχεδίου για το 202ο. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά για το 2019.

Ο ρυθμός του Άλεν στην κινηματογραφική παραγωγή είναι κάτι μοναδικό. Ο σκηνοθέτης έχει γράψει, σκηνοθετήσει και κυκλοφορήσει μια νέα ταινία κάθε χρόνο για τα τελευταία 44 χρόνια και όλα έδειχναν ότι αυτό το απίστευτο σερί θα συνεχιζόταν.

Το 2016 υπέγραψε μια συμφωνία διανομής πέντε ταινιών με την Amazon. Ηδη έχει κυκλοφορήσει το «Wonder Wheel» ενώ το «A Rainy Day in New York» θα κυκλοφορήσει μέσα στην χρονιά.

Με την Νταϊάν Κίτον στα γυρίσματα του «Μανχάταν» το 1979

Τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο, δημιουργήθηκαν αμφιβολίες για το κατά πόσον η συμφωνία θα τηρηθεί υπό το φως των ισχυρισμών για σεξουαλική κακοποίηση που έκανε η υιοθετημένη κόρη του, Ντίλαν Φάροου. «Η Amazon δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να διακόψει τους δεσμούς με τον σκηνοθέτη, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μια μεγάλη αποζημίωση», δήλωσαν πηγές που επικαλείται ο Guardian.

Το κλίμα γύρω από τον Γούντι Αλεν έχει αλλάξει προς το χειρότερο, μολονότι ο ίδιος επιμένει ότι ουδέποτε κακοποίησε την κόρη της παλαιάς συντρόφου του, Μία Φάροου και αποδίδει τις καταγγελίες σε πλύση εγκεφάλου που υπέστη η Ντίλαν από την οργισμένη για τον χωρισμό μητέρα της. Αστέρια του τελευταίου του φιλμ έχουν ήδη δεσμευθεί να δώσουν τις αμοιβές τους στη διάθεση φιλανθρωπικών οργανώσεων για θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ενώ άλλοι ηθοποιοί που πρωταγωνίστησαν σε ταινίες του, έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα ξανασυνεργαστούν μαζί του.

Το βάρος του κινήματος #MeToo έχει επηρεάσει τον Γούντι Αλεν. Dεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτό το φαινομενικά αθώο διάλειμμα του σκηνοθέτη θα αποτελέσει την αρχή του κινηματογραφικού του τέλους…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...