461
Μάχη με πέτρες και... μολότοφ για μερικά χτένια | Guardian

«Ναυμαχία» γάλλων και βρετανών ψαράδων στη Μάγχη για τα χτένια

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2018, 12:16
Μάχη με πέτρες και... μολότοφ για μερικά χτένια
|Guardian

«Ναυμαχία» γάλλων και βρετανών ψαράδων στη Μάγχη για τα χτένια

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2018, 12:16

Επεισόδια ενός ακήρυκτου πολέμου στα νερά της Μάγχης καταγράφηκαν μεταξύ βρετανών και γάλλων ψαράδων. Μία «ναυμαχία» με μήλον της έριδος τα χτένια.

Οπως αναφέρει το BBC, η τελευταία σφοδρή σύγκρουση σημειώθηκε περίπου 12 μίλια ανοιχτά της Νορμανδίας, με τους γάλλους αλιείς να επιτίθενται αρχικά φραστικά στους Βρετανούς και στην συνέχεια να τους πετούν πέτρες και καπνογόνα!

Τα βρετανικά σκάφη, πάντα σύμφωνα με το BBC, μπορούν να ψαρεύουν νόμιμα στην περιοχή, αλλά η παρουσία τους έχει εξοργίσει τους Γάλλους, που τους κατηγορούν ότι «ξεκληρίζουν» τους πληθυσμούς των χτενιών. Από πλευράς τους οι Βρετανοί ζητούν από την κυβέρνηση να τους προστατέψει, ενώ οι Γάλλοι διαμαρτύρονται για την απώλεια ενός «βασικού πόρου».

Περίπου 35 σκάφη συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε διαμαρτυρία κατά της «βρετανικής λεηλασίας».

Μάλιστα, σε βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου εμφανίζεται μια βρετανική τράτα, ιδιοκτησία της σκωτσέζικης εταιρείας MacDuff, να έχει αρπάξει φωτιά, μετά την φερόμενη επίθεση των γάλλων ψαράδων με βόμβα μολότοφ.

«Οι Γάλλοι ήρθαν σε επαφή με τους Βρετανούς για να τους εμποδίσουν, και συγκρούστηκαν» είπε ο Ντιμίτρι Ρόγκοφ, πρόεδρος των αλιέων στη Νορμανδία. «Φαίνεται ότι πετάχτηκαν και πέτρες, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί» συμπλήρωσε.

Αρκετά σκάφη υπέστησαν ζημιές ενώ οι Βρετανοί αποχώρησαν, καθώς υστερούσαν κατά πολύ αριθμητικά (5 σκάφη απέναντι σε 35). Δύο εκ των βρετανικών σκαφών επέστρεψαν με ζημιές στα παράθυρα, ενώ σε βίντεο από τα γαλλικά ΜΜΕ φαίνεται ένα σκωτσέζικο να συγκρούεται με κοντινά πλοία.

Η ιστορία πάντως δεν είναι καινούρια. Η ένταση μεταξύ των ψαράδων των δύο χωρών διατηρείται εδώ και 15 χρόνια όμως τα τελευταία πέντε υπήρχε συμφωνία, βάσει της οποίας τα μεγαλύτερα βρετανικά σκάφη έμεναν μακριά από την περιοχή, με αντάλλαγμα περισσότερα δικαιώματα αλιείας.

Το θέμα όμως είναι ότι τα βρετανικά σκάφη είχαν και έχουν το δικαίωμα να ψαρεύουν χτένια όλο τον χρόνο αλλά ο γαλλικός νόμος περιορίζει τη σεζόν στο διάστημα μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 15ης Μαΐου. Ετσι, οι Γάλλοι αποφάσισαν εφέτος να απορρίψουν την συμφωνία.

«Για τους Βρετανούς είναι ανοιχτό μπαρ- ψαρεύουν όταν θέλουν, όπου θέλουν, όσο θέλουν. Δεν θέλουμε να τους εμποδίσουμε, αλλά θα μπορούσαν τουλάχιστον να περιμένουν μέχρι την 1η Οκτωβρίου για να τα μοιραστούμε. Τα χτένια είναι εμβληματικό προϊόν για τη Νορμανδία» είπε ο Ρόγκοφ.

Η μάχη Γάλλων και Βρετανών λοιπόν αναμένεται να συνεχιστεί στην θάλασσα ή στα δικαστήρια. Και όλα αυτά, για ένα πιάτο χτένια. Τι λέτε, αξίζει;

Craig Barritt/Getty Images

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...