253
Φορτηγό πλοίο φορτώνει σιτάρι στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας | Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Αποκάλυψη: Πώς οι Ρώσοι κλέβουν το ουκρανικό σιτάρι

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 13:58
Φορτηγό πλοίο φορτώνει σιτάρι στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας
|Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Αποκάλυψη: Πώς οι Ρώσοι κλέβουν το ουκρανικό σιτάρι

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 13:58

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί πλειστάκις για κλοπή σιτηρών από ουκρανούς αγρότες στις περιοχές τις οποίες κατέλαβαν στον πόλεμο, όμως τώρα μία έρευνα του βρετανικού Μέσου BBC συγκέντρωσε τα αποδεικτικά στοιχεία αυτής της μεγάλης κλίμακας κλοπής, εντοπίζοντας τις διαδρομές των κλεπτών και των φορτίων τους.

Πρόκειται για εκτεταμένη και υπομονετική έρευνα, οι συντελεστές της οποίας ήρθαν σε επαφή με καμιά διακοσαριά Ουκρανούς, αγρότες στο επάγγελμα, τελικά όμως συμφώνησαν να μιλήσουν (και δη με ψευδώνυμα) ελάχιστοι.

Ο Ντμίτρο (επινοημένο το όνομα, βέβαια) παραδέχθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το 80% των εδαφών του. Ο ουκρανός γεωργός κατηγόρησε τους Ρώσους για κλοπή σιτηρών σε βιομηχανική κλίμακα. Οι Βρετανοί θεώρησαν τη συνεργασία μαζί του καθοριστική, αφού οι κάμερες κλειστού κυκλώματος της φάρμας του απαθανάτισαν τη στιγμή της άφιξης των Ρώσων με σκοπό την κλοπή της σοδειάς.

Τα ρωσικά φορτηγά, σημείωσε το δημοσίευμα, ήταν εφοδιασμένα με GPS, έτσι κατέστη εύκολη η παρακολούθησή τους. Τα ρωσικά φορτηγά με το κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι κατευθύνθηκαν προς τον Νότο. Τελικός προορισμός τους ήταν κάποιες αποθήκες στην Κριμαία.

Στα στοιχεία που έδωσαν οι Βρετανοί περιλαμβάνεται και δορυφορική εικόνα της 14ης Ιουνίου. Σε αυτήν εμφανίζονται δεκάδες φορτηγά να σταθμεύουν έξω από τα συγκεκριμένα ντεπό για να ξεφορτώσουν. Κατόπιν ακολουθήθηκε (και γενικώς ακολουθείται) η παρακάτω τακτική.

Το ουκρανικό σιτάρι μεταφέρεται σιδηροδρομικώς στα λιμάνια της Κριμαίας, ιδίως στη Σεβαστούπολη. Τα ρωσικά φορτηγά πλοία το παραλαμβάνουν από εκεί και το μεταφέρουν σε ρωσικό έδαφος. Στις ρωσικές αποθήκες το ουκρανικό σιτάρι αναμειγνύεται με ρωσικό και εξάγεται σαν ρωσικό με όλους τους τύπους και με όλα τα πιστοποιητικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...