609
Στo Σαρμ ελ Σέιχ, που είναι κοσμοπολίτικο θέρετρο της Μέσης Ανατολής, έγιναν οι επαφές που εξυπηρετούν τα αμερικανικά γεωπολιτικά σχέδια | REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

«ΝΑΤΟ της Μέσης Ανατολής» θέλουν οι ΗΠΑ με αφορμή το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 20:33
Στo Σαρμ ελ Σέιχ, που είναι κοσμοπολίτικο θέρετρο της Μέσης Ανατολής, έγιναν οι επαφές που εξυπηρετούν τα αμερικανικά γεωπολιτικά σχέδια
|REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

«ΝΑΤΟ της Μέσης Ανατολής» θέλουν οι ΗΠΑ με αφορμή το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 20:33

Οι μυστικές συνομιλίες που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο στην αιγυπτιακή πόλη Σαρμ ελ Σέιχ, ήταν όντως καινοτομία σχολίασε η Repubblica. Και τούτο διότι οι Αμερικανοί κατάφεραν και κάθισαν τις κύριες αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής στο ίδιο τραπέζι με το Ισραήλ και με σκοπό να συζητήσουν πρόταση περί κοινής άμυνας απέναντι στο Ιράν.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ενθουσιάστηκε τόσο, που έφθασε στο σημείο να πει ότι θα υποστήριζε τη δημιουργία ενός ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής!… Ο ιταλός δημοσιογράφος Πάολο Μαστρολίλι περιορίστηκε στο να σημειώσει ότι διανοίγονται προοπτικές για «αλλαγή των δεδομένων», ακόμη και για «επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους».

Η είδηση για το μυστικό στρατιωτικό συμβούλιο στο θέρετρο του Σινά κυκλοφορούσε μεν στους διπλωματικούς κύκλους, ωστόσο επιβεβαιώθηκε μόλις προ ημερών από τη Wall Street Journal. Στην επισημοποίηση της κυκλοφορίας της ασφαλώς συνετέλεσε και το επικείμενο ταξίδι του αμερικανού προέδρου στο Ριάντ (είναι προγραμματισμένο για τον Ιούλιο). Ο Τζο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να πείσει τους Σαουδάραβες να συμμετάσχουν στις λεγόμενες «Συμφωνίες του Αβραάμ».

Η Αίγυπτος ήταν η οικοδέσποινα στο Σαρμ ελ Σέιχ, όμως το «μενού» ήταν αμερικανικό. Πέραν αυτών των δύο, ομοτράπεζοι βρέθηκαν το Ισραήλ φυσικά, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Οι ΗΠΑ έστειλαν την πρότασή τους με τον στρατηγό τους Φρανκ ΜακΚένζι, τότε επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης Μέσης Ανατολής. Για τους Ισραηλινούς, τους Σαουδάραβες και τους Καταρινούς συμμετείχαν οι τρεις αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, οι Αβίβ Κοτσαβί, Φαγιάντ μπιν Χάμεντ αλ Ρουβάιλι και Σάλεμ μπιν Χάμαντ αλ Ναμπίτ αντιστοίχως.  Παρόμοιο ήταν το επίπεδο αντιπροσώπευσης για την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ενώ το Μπαχρέιν και τα Εμιράτα συμμετείχαν με χαμηλοτέρων βαθμών στελέχη της στρατιωτικής διοίκησής τους.

Το θέμα που συζητήθηκε ήταν «απλό»: πώς θα καταστεί εφικτό να συνεργαστούν οι αεράμυνες όλων αυτών των χωρών ώστε να υπάρξει κοινή άμυνα απέναντι «στις αυξανόμενες απειλές που θέτει το Ιράν με αεροσκάφη, πυραύλους και drones». Οι Αμερικανοί, από τη βάση τους στο Κατάρ, παρακολουθούν ήδη τις κινήσεις των Ιρανών και παρέχουν ενημέρωση όπου επιθυμούν, όμως «δεν είναι αρκετή».

Οι επαφές του στρατιωτικού προσωπικού στο Σαρμ ελ Σέιχ  είχαν σκοπό τη δημιουργία ενός καινούργιου συστήματος παρακολούθησης των Ιρανών, ενός συμμετοχικού, πολυεθνικού μηχανισμού, με σκοπό την αλληλοενημέρωση όταν σημειώνονται επιθέσεις. Ο Ιταλός έγραψε ότι η τελική απόφαση, η έγκριση ή η απόρριψη των συμφωνηθέντων, εναπόκειται στο πολιτικό προσωπικό καθεμιάς από τις συγκεκριμένες αραβικές χώρες.

Πάντως πολλές από τις χώρες του μίτινγκ προσφάτως ενίσχυσαν την άμυνά τους, αν και για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά. «Το Ισραήλ έφτιαξε το Iron Dome, η Σαουδαραβία προμηθεύτηκε 22 εκτοξευτές , κ.ά.». Η Αίγυπτος πριν από μερικούς μήνες εγκαινίασε τη νέα ναυτική βάση της στη Μάρσα Ματρούχ (κείται μεταξύ Ελ Αλαμέιν και λιβυκής μεθορίου), έχοντας βέβαια κατά νου τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και τη γεωπολιτική (και ενεργειακή) ανασφάλεια που εκπορεύεται από τη Λιβύη και από τους συμμάχους της (από την Τουρκία).

Να σιγουρευτεί το Ισραήλ

Το δόλωμα για τους Αραβες είναι χάντρα γυαλιστερή: η ισραηλινή τεχνολογία, στην οποία όλοι τους θέλουν να αποκτήσουν κάποια πρόσβαση. Τα δεδομένα είναι, επίσης, υποβοηθητικά του αμερικανικού εγχειρήματος: η ιρανική επιθετικότητα ολοένα και μεγαλώνει. Οι ΗΠΑ θέλουν οπωσδήποτε να σιγουρέψουν τη Μέση Ανατολή, δηλαδή την ευστάθεια του εβραϊκού κράτους, ώστε να επιδοθούν «στην πρόκληση που συνιστούν τα αυταρχικά καθεστώτα», η Κίνα και η Ρωσία. Τα αποτελέσματα του Σαρμ ελ Σέιχ αν ανησυχούν κάποιον τρίτον σε αυτήν τη φάση, αυτός είναι ο ελεγχόμενος από φιλοϊρανικές πολιτιφυλακές και πολιτικές ομάδες  Λίβανος.

Ο Μαστρολίλι έγραψε ότι «ήταν το πρώτο βήμα, το ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής παραμένει πολύ μακρινός στόχος». Ωστόσο και αυτό το μικρό βήμα «πριν από μερικά χρόνια ήταν αδιανόητο, ίσως και αδύνατο αν το Ιράν είχε αποδεχθεί τα αρχικά ανοίγματα της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε ο Ομπάμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...