644
Πρωί Τετάρτης στο Ντουμπάι: Πλημμυρισμένοι δρόμοι, ακινητοποιημένα αυτοκίνητα στα περίχωρα της πόλης που επλήγη από πρωτοφανείς βροχοπτώσεις | REUTERS/Rula Rouhana

Απίστευτες πλημμύρες έπληξαν το Ντουμπάι και το Αμπου Ντάμπι

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2024, 11:17
Πρωί Τετάρτης στο Ντουμπάι: Πλημμυρισμένοι δρόμοι, ακινητοποιημένα αυτοκίνητα στα περίχωρα της πόλης που επλήγη από πρωτοφανείς βροχοπτώσεις
|REUTERS/Rula Rouhana

Απίστευτες πλημμύρες έπληξαν το Ντουμπάι και το Αμπου Ντάμπι

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2024, 11:17

Μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι, το Ντουμπάι και του Αμπου Ντάμπι ήταν δύο αραβικοί παράδεισοι ευταξίας και ανάπτυξης στην είσοδο του Περσικού Κόλπου –αλλά η κλιματική αλλαγή έχει άλλες προθέσεις και φυσικά άλλες δυνάμεις: μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη ποσότητα βροχής σε διάστημα ενός 24ωρου, από το 1949 όταν άρχισαν να τηρούνται σχετικά αρχεία –και όλα είχαν μετατραπεί σε μια απίστευτη υδάτινη κόλαση.

Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο των ΗΑΕ ανακοίνωσε ότι μόνο στο Αμπου Ντάμπι έπεσαν 254 χιλιοστά βροχής μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Στο γειτονικό Ομάν, οι αρχές έκαναν λόγο και για νεκρούς.

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε στα ΗΑΕ: ένας 70χρονος άνδρας που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του στο Ρας Αλ Χάιμα, ένα από τα επτά εμιράτα της χώρας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Από τοπικά μέσα ενημέρωσης και σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιγράφονται σκηνές χάους από τις πλημμύρες με αναφορές και ζημιές σε διάφορα μέρη της χώρας, περιλαμβανομένων δρόμων που έχουν αποκλεισθεί και του διεθνούς αεροδρομίου του Ντουμπάι.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τοπικές κυβερνήσεις έδωσαν εντολή σε εργαζομένους και σχολεία να λειτουργήσουν Τρίτη και Τετάρτη με τηλεργασία.

Οπως περιέγραψε ο Guardian, οι βροχοπτώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, περισσότερα από 142 χιλιοστά βροχής είχαν πέσει στην πόλη του Ντουμπάι, η ποσότητα βροχής που βλέπει η πόλη σε 18 ολόκληρους μήνες!

Κάθε χρόνο πέφτουν 94,7 χιλιοστά βροχής κατά μέσο όρο στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το πιο πολυσύχναστο διεθνές αεροδρόμιο στον κόσμο και έδρα της αεροπορικής εταιρείας Emirates.

Ορισμένες περιοχές της ενδοχώρας των ΗΑΕ κατέγραψαν βροχή άνω των 80 χιλιοστών σε διάστημα 24 ωρών έως τις 8 το πρωί της Τρίτης 16 Απριλίου, πλησιάζοντας τον ετήσιο μέσο όρο των περίπου 100 χιλιοστών. Η βροχή είναι ασυνήθιστη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην άνυδρη Αραβική Χερσόνησο, αλλά εμφανίζεται περιοδικά κατά τους πιο δροσερούς χειμερινούς μήνες.

Σπίτια πλημμύρισαν και οχήματα εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους σε όλο το Ντουμπάι, καθώς οι αρχές έστειλαν βυτιοφόρα στους δρόμους για να αντλήσουν το νερό. Πολλοί δρόμοι και άλλες περιοχές στερούνται υποδομών αποστράγγισης λόγω της έλλειψης τακτικών βροχοπτώσεων.

Τα εμβληματικά εμπορικά κέντρα Dubai Mall και Mall of the Emirates υπέστησαν πλημμύρες, και το νερό μπήκε σε τουλάχιστον έναν σταθμό του μετρό του Ντουμπάι, σύμφωνα με εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αστραπές φάνηκαν στον ουρανό, αγγίζοντας περιστασιακά την άκρη του Μπουρτζ Καλίφα, του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο.

Η Emirate Airlines ανέστειλε έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το τσεκ-ιν των επιβατών που αναχωρούν από το Ντουμπάι αφού βροχοπτώσεις ρεκόρ προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εν λόγω αεροπορική εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι ανακοίνωσε πως θα συνεχιστεί η διακίνηση των επιβατών που φθάνουν στο Ντουμπάι και αυτών που βρίσκονται ήδη σε τράνζιτ, αλλά προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αναμένονται καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις και τις αφίξεις.

Το Dubai International, κόμβος για την Emirate Airlines, ανέφερε σε χωριστή ανακοίνωσή του ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με καθυστερήσεις και εκτροπές πτήσεων εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων.

Οι αρχές του αεροδρομίου, το οποίο είναι το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο για διεθνείς πτήσεις και μείζων κόμβος διαμετακόμισης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβουλεύει τους επιβάτες στο Ντουμπάι να μην έρχονται στο αεροδρόμιο.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να επαναλάβουμε τις επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατό μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες», αναφέρεται στην ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Το αεροδρόμιο ανέστειλε για λίγο τις επιχειρήσεις χθες, Τρίτη, καθώς οι βροχές προκάλεσαν πλημμύρες σε όλο το Ντουμπάι και αλλού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας 70χρονος πολίτης των Εμιράτων έχασε τη ζωή του χθες, Τρίτη, το πρωί, όταν το όχημά του παρασύρθηκε από αστραπιαία πλημμύρα στο εμιράτο Ρας Αλ Χάιμαχ, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...