578
O τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του την Κυριακή | Reuters

Αντιδυτικό παραλήρημα Ερντογάν: Εντιμος ο Πούτιν – Θα πάθει σοκ η Σουηδία

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 09:28
O τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του την Κυριακή
|Reuters

Αντιδυτικό παραλήρημα Ερντογάν: Εντιμος ο Πούτιν – Θα πάθει σοκ η Σουηδία

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 09:28

Απειλές κατά των ΗΠΑ, προσβολές κατά του προέδρου Μακρόν, απαξιωτικές δηλώσεις κατά της Σουηδίας, «ύμνοι» για τον Πούτιν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τραβά ολοένα και περισσότερο την Τουρκία μακριά από τη Δύση και ως άλλος Μωάμεθ ο Πορθητής μιλά για δεύτερη Αλωση, πανηγυρίζοντας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Στις σχέσεις μας με τη Ρωσία υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Υπάρχει σεβασμός. Οι σχέσεις μου με τον κ. Πούτιν βασίζονται στην εντιμότητα», είπε την Κυριακή και στον αντίποδα –δείχνοντας και πάλι πόσο «πονάει» η αποπομπή της Τουρκίας από τα F-35 και το μπλόκο για τα F-16– κατηγόρησε για εξαπάτηση την Ουάσινγκτον:

«Πολλοί μας απείλησαν στο ζήτημα των S-400 ότι πρέπει να επιστρέψουμε τους S-400. Oχι δεν τους δίνουμε. Τους πήραμε τους S-400, τους έχουμε στην τσέπη μας. Εσείς να τηρήσετε όσα μας υποσχεθήκατε. Ζητάμε από εσάς τα F-16, όμως δεν μας τα δίνετε. Μας είπατε F-35, δεν τηρήσατε τον λόγο σας.

»Ενώ πληρώσαμε για τα μαχητικά, δεν μας τα δίνετε. Ε τότε αυτό θα έχει κάποιο τίμημα», απείλησε τις ΗΠΑ.

«Θα πάθει σοκ η Σουηδία»

Απειλές όμως εκτόξευσε και για τη Σουηδία (στη βάση των γνωστών τουρκικών εκβιασμών για την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία).

«H Σουηδία νομίζει ότι μας κοροϊδεύει. Αυτοί δεν κατάλαβαν τη σημερινή Τουρκία. Νομίζουν ότι η Τουρκία είναι αυτή που ήταν πριν από 20, 30 ή 40 χρόνια. Δεν είναι έτσι. Απόψε να σας πω κάτι. Εμείς σε σχέση με τη Φινλανδία, αν χρειαστεί, μπορούμε να στείλουμε ένα διαφορετικό μήνυμα. Και όταν δώσουμε αυτό το διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία, θα πάθει σοκ η Σουηδία. Ομως και η Φινλανδία δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος», διεμήνυσε ο Ερντογάν.

«Ανέντιμος ο Μακρόν»

Στο στόχαστρο του Ερντογάν βρέθηκε για μία ακόμη φορά και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Το άτομο που σήμερα ηγείται της Γαλλίας –πιστέψτε με– δεν έχει την ικανότητα να είναι ο ηγέτης αυτού του κράτους. Δεν είναι έντιμος. Το λέω ξεκάθαρα και όσα λέμε, ξέρω ότι θα φτάσουν εκεί. Αλλά δεν είναι έντιμος», αναφώνησε, μιλώντας σε συγκέντρωση της νεολαίας του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και πρόσθεσε αναφερόμενος στην ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας:

«Στη Μεσόγειο, στις σχέσεις με την Ελλάδα, κάνουν ότι δεν βλέπουν την Τουρκία και πάνε και δημιουργούν διαφορετικές σχέσεις με την Ελλάδα. Εγώ του είπα διάφορα όταν συναντηθήκαμε. Κάποια πράγματα μένουν μεταξύ μας, αλλά του είπα ότι ένας άνθρωπος πρέπει να ωριμάσει, να δημιουργήσει τον δικό του χαρακτήρα. Τώρα έχασε το κύρος του στο Κοινοβούλιο και έμεινε απλώς στην προεδρία και η Γαλλία έτσι χάνει το κύρος της».

Και ως άλλος «Πορθητής», ο τούρκος πρόεδρος βγήκε να μιλήσει για δεύτερη Αλωση με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Αγία Σοφία, υπέροχε ναέ! Μην ανησυχείς τα εγγόνια του Μωάμεθ του Πορθητή θα γκρεμίσουν όλα τα είδωλα και θα σε μετατρέψουν και πάλι σε τζαμί. Θα κλαίνε όταν θα ετοιμαστούν για προσευχή και θα γονατίσουν για να προσευχηθούν. Οι ήχοι των προσευχών θα γεμίσουν και πάλι τους άδειους τρούλους. Θα είναι η δεύτερη Αλωση. Οι ποιητές θα γράψουν έπος. Οι προσευχές θα την αναγγείλουν. Οι ήχοι των προσευχών που θα ακουστούν από τους άδειους σήμερα μιναρέδες θα ακουστούν και πάλι στο Διάστημα.

»Ολος ο κόσμος θα νομίζει ότι αναστήθηκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής, Δεύτερη Αλωση, αυτό θα συμβεί, αυτές οι ημέρες είναι κοντά, ίσως πιο κοντά και από το αύριο. Δόξα τον Αλλάχ, αξιωθήκαμε να φτάσουμε σε αυτό το αύριο.

»Ακούσατε το ποίημα και έλεγε θα ανοίξει. Η Αγία Σοφία…. Ανοιξε η Αγία Σοφία; Μας αξίωσε ο Θεός. Δόξα τον Αλλάχ», ήταν η ποιητική αναφορά του στο πλαίσιο της προκλητικής ρητορικής του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...