477
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την επίσημη κατοικία της | REUTERS/Henry Nicholls

Ανταρσία τριών υπουργών κατά της Μέι αν δεν αποκλειστεί το άτακτο Brexit

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2019, 13:38
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την επίσημη κατοικία της
|REUTERS/Henry Nicholls

Ανταρσία τριών υπουργών κατά της Μέι αν δεν αποκλειστεί το άτακτο Brexit

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2019, 13:38

Σαν το τρύπιο πιθάρι μέσα στο οποίο ο μύθος λέει ότι οι τιμωρημένες Δαναΐδες κουβαλούσαν νερό, η Τερέζα Μέι κουβαλά και αυτή μια πλειοψηφία που εμφανίζει διαρροές από όλες τις πλευρές, χωρίς να μπορεί να τις κλείσει.

Σχεδόν καθημερινά αναγκάζεται να αντιμετωπίζει ανταρσίες που αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την ισχνή πλειοψηφία της.

Δεν είναι μόνο οι δεκάδες βουλευτές, υπέρμαχοι της εξόδου από την ΕΕ ακόμη και χωρίς συμφωνία, που καταψήφισαν και τορπίλισαν τα σχέδια  τα οποία έφερε η πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο.

Είναι πλέον και οι τουλάχιστον τρεις υπουργοί, υπέρμαχοι της παραμονής στην ΕΕ, οι οποίοι απειλούν με παραίτηση λίγο πριν ένα κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο ενώ απέχουμε ένα μήνα από το Brexit. Η έξοδος είναι φυσικά το μοναδικό θέμα στην ατζέντα.

Οι τρεις (Ρίτσαρντ Χάρινγκτον, Κλερ Πέρι, Μαργκοτ Τζέιμς) θα παραιτηθούν αν η Τερέζα Μέι δεν αποσύρει την πιθανότητα άτακτου Brexit και ζητούν παράταση στην ημερομηνία της εξόδου. Τον ίδιο δρόμο ίσως πάρουν και άλλοι υπουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Με την παραίτησή τους θα μπορούσαν να πιέσουν την Μέι ψηφίζοντας τροπολογία η οποία, σε περίπτωση που εγκριθεί (πιθανό γιατί τη στηρίζουν οι Εργατικοί), θα δώσουν στους βουλευτές το δικαίωμα να απαιτήσουν παράταση στο Brexit αν η Βουλή στις 13 Μαρτίου απορρίψει ξανά το σχέδιο της κυβέρνησης.

Πώς θα συμβιβάσει τα αιτήματά τους με αυτά που ζητούν οι «σκληροί» υπέρ της εξόδου; Το BBC λέει ότι η πρωθυπουργός θα μεταφέρει ένα «πολύ δύσκολο μήνυμα» προς τους Brexiter.

Μετά το υπουργικό, η Τερέζα Μέι θα ενημερώσει και τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στο υπόβαθρο όλων αυτών είναι οι επίμονες πληροφορίες ότι το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες σκέφτονται χωριστά το ενδεχόμενο αναβολής της ημερομηνίας εξόδου της 29ης Μαρτίου. Κατά δύο μήνες, σύμφωνα με το Λονδίνο, ακόμη και κατά 21 μήνες, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, υπό την αίρεση της ομόφωνης συμφωνίας των 27 χωρών της ΕΕ.

Επισήμως και για την ώρα η έξοδος από την Ενωση θα γίνει στις 29 Μαρτίου

Η στροφή των Εργατικών

Στο απέναντι στρατόπεδο, τους Εργατικούς, η κατάσταση δεν είναι πολύ πιο ήρεμη. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει και αυτός να αντιμετωπίσει διαρροές – όχι μόνο είναι οι εννέα που ανεξαρτητοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αν και όχι αποκλειστικά για το Brexit.

Χθες το κόμμα δήλωσε ότι θα στήριζε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος -κάτι που δεν συζητούσε για μήνες- αλλά μόνο σε περίπτωση που το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών απορριπτόταν. Το οποίο σχέδιο προβλέπει τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και «ευθυγράμμιση» με την Κοινή Αγορά.

Το ερώτημα σε αυτό το δεύτερο δημοψήφισμα θα είναι σαφές, όπως το έθεσε ο σκιώδης υπουργός Brexit: είτε αξιόπιστο σχέδιο εξόδου που έχει την έγκριση του Κοινοβουλίου είτε παραμονή στην Ενωση.

Τι θα ψήφιζαν οι Εργατικοί και ο Κόρμπιν με δεδομένο ότι δήλωναν τόσο καιρό ότι θα σεβαστούν τη λαϊκή εντολή του 2016; Στελέχη των Εργατικών δείχνουν ότι θα κλίνουν προς την παραμονή σαν καλύτερη επιλογή από μια κακή συμφωνία εξόδου. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουν να αντιμετωπίσουν την άρνηση βουλευτών τους από περιφέρειες που ήταν υπέρ της εξόδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...