503
Ο Τζορτζ Πελ φτάνει στο δικαστήριο στη Μελβούρνη την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου | AAP Image/Erik Anderson/via REUTERS

Καταδίκη για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων για τον τρίτο ισχυρότερο άνδρα στο Βατικανό

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2019, 11:25
Ο Τζορτζ Πελ φτάνει στο δικαστήριο στη Μελβούρνη την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου
|AAP Image/Erik Anderson/via REUTERS

Καταδίκη για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων για τον τρίτο ισχυρότερο άνδρα στο Βατικανό

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2019, 11:25

Ενοχος για τις κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης σε ανήλικους κρίθηκε ο αυστραλός καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, τρίτος τη τάξει στην ιεραρχία του Βατικανού, μια απόφαση που έρχεται λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο στη Ρώμη για την αντιμετώπιση του ζητήματος των σεξουαλικών σκανδάλων μέσα στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ο Πελ είναι το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που καταδικάζεται για υπόθεση παιδεραστίας.

Δικαστήριο στη Μελβούρνη έκρινε ένοχο τον 77χρονο καρδινάλιο για μία κατηγορία περί σεξουαλικής επίθεσης και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου καθώς και για άλλες τέσσερις κατηγορίες για ασέλγεια με θύματα δύο ανήλικους, μέλη παιδικής χορωδίας, όταν αυτοί ήταν 12-13 ετών. Ενα από τα θύματα του Πελ πέθανε το 2014.

Τα κακουργήματα αυτά είχαν διαπραχθεί μέσα στο σκευοφυλάκιο του καθεδρικού ναού του Αγίου Πατρικίου της Μελβούρνης τη δεκαετία του ’90.

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα Τρίτη διότι ήρθη η απαγόρευση της δημοσιοποίησης της δικαστικής απόφασης, καθώς μια δεύτερη δίωξη σε βάρος του Πελ εγκαταλείφθηκε από τους εισαγγελείς.

Ο καρδινάλιος απέρριπτε τις κατηγορίες και το σώμα των ενόρκων δεν κατέληξε σε απόφαση στην πρώτη δίκη τον Σεπτέμβριο. Ο καρδινάλιος Πελ καταδικάστηκε σε νέα δίκη την 11η Δεκεμβρίου.

Η καθεμία από τις πέντε κατηγορίες επισύρει 10ετή κάθειρξη σε περίπτωση καταδίκης. Οι συνήγοροι του Πελ άσκησαν έφεση και, αν γίνει δεκτή, ενδέχεται να διεξαχθεί επαναληπτική δίκη. Η ποινή του Πελ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Η απαγόρευση της μετάδοσης οποιασδήποτε πληροφορίας για την καταδίκη του Πελ τον Δεκέμβριο είχε επιβληθεί για να μην επηρεαστούν οι ένορκοι σε ενδεχόμενη δεύτερη δίκη του καρδινάλιου. Αλλά αφού η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, το αίτημα μη δημοσίευσης πληροφοριών μπορούσε πλέον να αρθεί.

Τι σημαίνει η απόφαση για τον Πάπα

Η συγκυρία της ανακοίνωσης της απόφασης δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τον Πάπα Φραγκίσκο, σημειώνει ο Guardian.

Η σύνοδος που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Βατικανό ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι η Εκκλησία (επιτέλους) κάνει αποφασιστικά βήματα για να αντιμετωπίσει το τεράστιο ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια σωρεία σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος πάπας Φραγκίσκος έκανε λόγο δημόσια την Κυριακή για μια «μάχη μέχρις εσχάτων» εναντίον ενός «εγκλήματος που πρέπει να σβηστεί από τη Γη». Ωστόσο η περίπτωση του Πελ αλλάζει δραματικά το σκηνικό και αναμένεται να έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.

Καταρχάς, μπορεί να επιταχύνει τη διαρροή πιστών από την Εκκλησία, που συνεχίζεται σταθερά εδώ και χρόνια. Στέλνει όμως και ένα μήνυμα προς την ιεραρχία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ότι κανένας, όσο ψηλά και αν βρίσκεται, δεν μπορεί να ξεφύγει από τη Δικαιοσύνη, αν βέβαια φτάσει ως εκεί η περίπτωσή του.

Και ο Πελ δεν είναι η μόνη περίπτωση.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε αποσχηματιστεί αμερικανός πρώην αρχιεπίσκοπος λόγω των επίμονων φημών ότι παρενοχλούσε νεαρούς ιερείς ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση δικαστηρίου για τον αρχιεπίσκοπο Λυών που κατηγορείται ότι συγκάλυπτε περιπτώσεις παρενόχλησης. Τέσσερις επίσκοποι (τρεις στη Χιλή και ένας στην Αυστραλία) παραιτήθηκαν το καλοκαίρι για τον κακό χειρισμό ή τη συγκάλυψη περιπτώσεων παρενόχλησης.

Πέρα όμως από την σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων, υπάρχει και η «σεξουαλική δουλεία» που υφίστανται μοναχές, η οποία για την ώρα μένει στο ημίφως των αποκαλύψεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...