364
Λαοθάλασσα στην Οία για το ηλιοβασίλεμα (φωτογραφία αρχείου). Η Σαντορίνη παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους και ακριβότερους τουριστικούς προορισμούς | Intimenews

Ανησυχία για τον τουρισμό – σημαντική πτώση Μάιο και Ιούνιο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2019, 18:15
Λαοθάλασσα στην Οία για το ηλιοβασίλεμα (φωτογραφία αρχείου). Η Σαντορίνη παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους και ακριβότερους τουριστικούς προορισμούς
|Intimenews

Ανησυχία για τον τουρισμό – σημαντική πτώση Μάιο και Ιούνιο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2019, 18:15

Μουδιασμένες είναι οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση του φετινού καλοκαιριού, καθώς ο Μάιος ήταν ο χειρότερος των τελευταίων πέντε χρόνων με πτώση κατά 20% στις πληρότητες, ενώ υποτονικά ξεκίνησε και ο Ιούνιος, σε σχέση με πέρυσι.

Οι ξενοδόχοι αποδίδουν την πτώση σε μία σειρά παραγόντων: στη «διόρθωση» της αγοράς, που ανέβαινε ανελλιπώς τα τελευταία έξι χρόνια, στην καλοκαιρία σε χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, στην ανασφάλεια του Brexit, καθώς και στην άνοδο γειτονικών αγορών όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαρόκο.

Ειδικά η Τουρκία, θεωρείται ότι λόγω της πτώσης της τιμής της λίρας, θα σημειώσει άνοδο ρεκόρ στις αφίξεις, έως και 40% σε σχέση με πέρυσι.

Οπως γράφει το protothema.gr, ο Ιούνιος μέχρι τώρα, είναι σαφώς χειρότερος από πέρυσι, τόσο σε μικρότερα νησιά όπως η Μήλος ή η Θάσος, όσο και σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Κως και η Χαλκιδική, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία για τη συνέχεια της τουριστικής σεζόν.

Τον Μάιο, με βάση τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), οι πληρότητες πανελλαδικά κινήθηκαν κοντά στο 50%, ενώ πέρυσι τα αντίστοιχα ποσοστά είχαν αγγίξει ακόμη και το 70%. Χαρακτηριστικά, στη Χαλκιδική, οι πληρότητες ήταν της τάξης του 40% έναντι 60% πέρυσι.

Βέβαια, όπως σημειώνουν όλοι, η μείωση στα ξενοδοχεία είναι μεγαλύτερη της πτώσης σε αφίξεις, καθώς πολλοί τουρίστες προτιμούν τη λύση του Airbnb και διαμένουν σε σπίτια.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τον τουρισμό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, σημειώθηκε αύξηση 37,2% στις εισπράξεις και 7,8% στις αφίξεις. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι αριθμοί σε έσοδα και διεθνείς αφίξεις του πρώτου τριμήνου αντιπροσωπεύουν παραδοσιακά ένα πολύ μικρό ποσοστό το οποίο, με βάση τα περυσινά νούμερα, αντιστοιχεί μόλις στο 3,5% των συνολικών εσόδων της χρονιάς ως προς τις εισπράξεις και μόλις στο 6% επί του συνόλου των 30,1 εκατ. αφίξεων (33 εκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας).

Πτώση σημειώνουν όμως και οι κρατήσεις σε προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου παραδοσιακά η πλειοψηφία είναι έλληνες τουρίστες, όπως η Μαγνησία, η Πιερία, η Λακωνία κλπ.

Τον εγχώριο τουρισμό αναμένεται να επηρεάσει και η διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, καθώς αναγκαστικά θα καθυστερήσουν οι άδειες χιλιάδων εργαζομένων και θα συρρικνωθεί η τουριστική περίοδος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...