553
Αεροσκάφος 737 Max 8 που ανήκει σε κινεζική εταιρεία | REUTERS/David Ryder/File Photo

Αναστέλλονται και στην Ελλάδα οι πτήσεις των Boeing 737 Max

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2019, 11:33
Αεροσκάφος 737 Max 8 που ανήκει σε κινεζική εταιρεία
|REUTERS/David Ryder/File Photo

Αναστέλλονται και στην Ελλάδα οι πτήσεις των Boeing 737 Max

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2019, 11:33

Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις των Boeing 737 Μax 8 και 9 και στα ελληνικά αεροδρόμια μετά τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) να «παγώσει» όλες τις πτήσεις των δυο παραπάνω μοντέλων στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, με αφορμή τη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Κωνσταντίνος Λιντζεράκος, επισήμανε ότι από την Τρίτη το απόγευμα, δόθηκε εντολή σε όλα τα αεροδρόμια για απαγόρευση πτήσεων των συγκεκριμένων αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστα αεροσκάφη του τύπου ανήκουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες, αν και έχουν γίνει εκατοντάδες παραγγελίες που ακόμη δεν έχουν εκτελεστεί.

Επειτα από δύο πολύνεκρα δυστυχήματα σε πέντε μήνες, η μία μετά την άλλη οι εταιρείες με αεροσκάφη αυτού του τύπου, αλλά και οι χώρες στις οποίες κυρίως κινούνται τα Boeing έχουν αρχίσει να τα καθηλώνουν για προληπτικούς λόγους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για τα αίτια του τελευταίου δυστυχήματος στην Αιθιοπία.

Σήμερα προστέθηκαν η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ταϊλάνδης,  ο Λίβανος και η Αίγυπτος, χωρίς να προσδιορίζεται πότε θα αρθεί η απόφαση. Ωστόσο, στις ΗΠΑ το αεροσκάφος θεωρείται ακόμη αξιόπλοο και κυκλοφορεί κανονικά.

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ethiopian Airlines, Τεουόλντε Γκεμπρεμαριάμ, δήλωσε στο BBC ότι η Boeing Co θα πρέπει να καθηλώσει όλα τα αεροσκάφη  737 MAX 8 μέχρι να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλή για να πετούν.

Αποζημίωση από την Boeing ζητεί η Norwegian Air

Η Norwegian Air ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει αποζημίωση από την εταιρία αεροσκαφών Boeing για απώλεια εσόδων και πρόσθετες επιβαρύνσεις, αφού ανέστειλε τις πτήσεις της με αεροσκάφη τύπου 737 MAX 8 μετά το δυστύχημα της Κυριακής.

«Αναμένουμε ότι η Boeing θα αναλάβει αυτό το κόστος», ανέφερε η Norwegian σε ανακοίνωση που έστειλε με email στο Reuters. Η εταιρία με έδρα της το Οσλο έχει 18 επιβατικά αεροσκάφη Max στον στόλο της που αριθμεί 163 αεροπλάνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing Ντένις Μιούλενμπεργκ, σε email του προς τους εργαζομένους το οποίο είδε το Reuters, δήλωσε τη Δευτέρα πως είναι βέβαιος για την ασφάλεια του 737 MAX. Πηγές του κλάδου, ωστόσο, δήλωσαν ότι η εταιρία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες απαιτήσεις και διεκδικήσεις μετά τη συντριβή.

Η Norwegian ακύρωσε κάποιες πτήσεις χθες, ενώ σήμερα ακύρωσε περισσότερες από 30, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν τα αεροδρόμια του Οσλο, της Στοκχόλμης και άλλων σκανδιναβικών πόλεων.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι στοχεύει να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στους επιβάτες, κλείνοντάς τους θέσεις σε άλλες πτήσεις και χρησιμοποιώντας άλλους τύπους αεροσκαφών από τον στόλο της για να καλύψει τα κενά.

Στην Ευρώπη τα μαύρα κουτιά

Σε χώρα της Ευρώπης θα μεταφερθούν τα μαύρα κουτιά από το αεροσκάφος της Ethiopian Airlines, για να εξεταστούν, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο στην Αιθιοπία, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας και διευκρίνισε ότι «η ομάδα των ερευνητών θα αποφασίσει το πού».

Προβλήματα με τον έλεγχο του αεροσκάφους ανέφερε ο πιλότος πριν συντριβεί

Προβλήματα με τον έλεγχο του αεροσκάφους, ελάχιστα πριν την συντριβή, είχε ο πιλότος και τα ανέφερε στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Αντίς Αμπέμπα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ethiopian Airlines.

Ο Τουόλντε Γκεμπρεμαριάμ είπε στο CNN ότι είχε ακούσει την ηχογραφημένη συνομιλία του πιλότου με τον πύργο ελέγχου, λίγο πριν την πτώση του αεροσκάφους, στην οποία ανέφερε ότι είχε δυσκολίες με τον έλεγχο του αεροπλάνου και ζητούσε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο. Μόλις ο πύργος ελέγχου έδωσε την άδεια, το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...