294
Καθηλωμένα 737 MAX σε αεροδρόμιο στην Καλιφόρνια | REUTERS/Mike Blake/File Photo

Αναστέλλει προσωρινά η Boeing την παραγωγή του προβληματικού 737 Max

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2019, 08:28
Καθηλωμένα 737 MAX σε αεροδρόμιο στην Καλιφόρνια
|REUTERS/Mike Blake/File Photo

Αναστέλλει προσωρινά η Boeing την παραγωγή του προβληματικού 737 Max

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2019, 08:28

Η Boeing ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει προσωρινά την παραγωγή αεροσκαφών τύπου 737 Max, ο στόλος των οποίων παραμένει καθηλωμένος στο έδαφος σε όλο τον κόσμο επί εννέα μήνες, έπειτα από δύο δυστυχήματα στην Ινδονησία και στην Αιθιοπία με 346 νεκρούς μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.

Η διεύθυνση της εταιρείας διαβεβαίωσε ότι επανεκτιμά και αναπροσαρμόζει «συνεχώς», όπως λέει, τα σχέδιά της για την παραγωγή του επιβατικού αεροσκάφους μεσαίων αποστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα περαιτέρω παράτασης της ακινητοποίησης των Max.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας «αποφασίσαμε να δώσουμε την προτεραιότητα στην παράδοση των αεροσκαφών που έχουμε στο στοκ» και «να αναστείλουμε την παραγωγή στο πλαίσιο του προγράμματος του 737 από τον επόμενο μήνα» (τον Ιανουάριο), αναφέρει ανακοίνωση της Boeing, στην οποία τονίζεται πως σε αυτό το στάδιο δεν προβλέπεται να γίνουν απολύσεις προσωπικού ή να δοθούν άδειες άνευ αποδοχών.

Η κίνηση ενδέχεται να έχει επιπτώσεις για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της Boeing αλλά και την αμερικανική οικονομία. Η απόφαση ανακοινώθηκε έπειτα από τη διήμερη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας στο Σικάγο και ακολουθεί την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ότι δεν θα εγκρίνει την επάνοδο του τύπου αυτού αεροσκάφους — στο οποίο η Boeing έχει στοιχηματίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της — πριν από το 2020.

Το κόστος της καθήλωσης των 737 Max υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής ανέρχεται για την αμερικανική αεροπορική βιομηχανία σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως τώρα, η Boeing να παράγει τέτοια αεροσκάφη με ρυθμό που έφθανε τα 42 τον μήνα. Η εταιρεία έχει στο στοκ της περίπου 400 αεροσκάφη.

Η μετοχή της Boeing έκλεισε με πτώση 4% χθες Δευτέρα και είχε πέσει άλλο 1% έπειτα από περίπου μία ώρα σε συναλλαγές μετά το κλείσιμο. Τα στοιχεία για τα αποτελέσματα χρήσης της εταιρείας το τέταρτο τρίμηνο του 2019 πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα στα τέλη Ιανουαρίου.