412
Toν ίδιο τον πάπα Φραγκίσκο και το βιβλίο του περί γάμου και οικογενείας επικαλούνται οι γερμανοί επίσκοποι και επίδοξοι μεταρρυθμιστές της διδασκαλίας του Βατικανού στο θέμα της σεξουαλικής ηθικής | Gregorio Borgia/pool via REUTERS

«Φυσιολογική η ομοφυλοφιλία» για τους γερμανούς καθολικούς επισκόπους

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2019, 22:26
Toν ίδιο τον πάπα Φραγκίσκο και το βιβλίο του περί γάμου και οικογενείας επικαλούνται οι γερμανοί επίσκοποι και επίδοξοι μεταρρυθμιστές της διδασκαλίας του Βατικανού στο θέμα της σεξουαλικής ηθικής
|Gregorio Borgia/pool via REUTERS

«Φυσιολογική η ομοφυλοφιλία» για τους γερμανούς καθολικούς επισκόπους

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2019, 22:26

Η ομοφυλοφιλία είναι φυσιολογική λένε οι γερμανοί καθολικοί επίσκοποι, και αυτό το μήνυμά τους το διατυμπανίζουν με τον σαφέστερο τρόπο μέσω του σάιτ Katolisch.de. Οπως γράφουν εκεί, «οι επίσκοποι συμφωνούν με την επιστήμη, η ομοφυλοφιλία είναι κάτι φυσιολογικό».

Με αυτές τις εξελίξεις οι γνωρίζοντες δεν εκπλήσσονται, καθώς η γερμανική Καθολική Εκκλησία φημίζεται για τους νεωτερισμούς της και το προοδευτικό πνεύμα της. Μάλιστα στους κόλπους της αρχίζει τώρα μία διαδικασία με σκοπό την αναθεώρηση των διδασκαλιών της πάνω σε ζητήματα σεξουαλικής ηθικής.

Οι γερμανοί επίσκοποι συνεδρίασαν στο Βερολίνο στις 5 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο μιας επιτροπής για τον γάμο και την οικογένεια και συμφώνησαν ότι η ομοφυλοφιλία είναι «φυσιολογική μορφή» της σεξουαλικής ταυτότητας του ανθρώπου.

Ο αρχιεπίσκοπος Βερολίνου Χάινερ Κοχ δήλωσε στο Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η σεξουαλική προτίμηση του ανθρώπου εκφράζεται στην εφηβεία με ετεροφυλικό  ή ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό. Και οι δύο ανήκουν στις συνήθεις μορφές σεξουαλικής προδιάθεσης, οι οποίες δεν μπορούν ή δεν πρέπει να αλλάξουν με τη βοήθεια κάποιας συγκεκριμένης κοινωνικοποίησης».

Για τη δικαιολόγηση των απόψεών τους οι γερμανοί επίσκοποι επικαλούνται ακόμη και τον ίδιο τον πάπα Φραγκίσκο, κυρίως το βιβλίο του περί γάμου και οικογενείας που τιτλοφορείται «Amoris laetitia». Τονίζουν ότι «οποιαδήποτε μορφή διάκρισης ατόμων με ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό πρέπει να απορριφθεί».

Για την Ιστορία, στη σύσκεψη υπό τον αρχιεπίσκοπο Βερολίνου έλαβαν μέρος οι επίσκοποι Φρανς-Γιόζεφ Μποντ του Οσνάμπρουκ, Βόλφγκανγκ Ιπολτ του Γκέρλιτς, Πέτερ Κόλγκραφ του Μάιντς, καθώς επίσης ιατροί και οι δικηγόροι.

Η… αντι-αντιμεταρρύθμιση

Οι αναθεωρητικές τάσεις στον γερμανικό καθολικισμό εκφράζονται μέσα από μία διετή «συνοδική διαδικασία» για την οποία έχουν, πάντως, προειδοποιηθεί από το Βατικανό.

Η εν λόγω «διαδικασία», όπως υποστηρίζουν οι επίσκοποι, καλείται να εξετάσει και να συνυπολογίσει στις όποιες αποφάσεις της «τις τελευταίες επιστημονικές γνώσεις». Εκτιμάται ότι ως βασικά προς αναθεώρηση θέματα θα απασχολήσουν τον γερμανικό καθολικισμό τα εξής: η διδασκαλία του Βατικανού για την ομοφυλοφιλία και τη σεξουαλική ηθική εν γένει, το μυστήριο του γάμου και η χειροτονία των κληρικών.

Ο Κοχ δήλωσε ότι στόχος της «συνοδικής διαδικασίας» είναι, τελικά, η ανάδειξη της θέσης ότι η Εκκλησία πρέπει να χαρακτηρίζεται από «ανοιχτό πνεύμα» και όχι από σταθερές απόψεις. Δηλαδή η Εκκλησία πρέπει πάντα να λαμβάνει υπ’ όψιν της «τελευταίες επιστημονικές γνώσεις», όπως προαναφέρθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γερμανικός καθολικισμός ανταποκρίνεται σε λαϊκές εκκλήσεις υπέρ της μεταρρύθμισης οι οποίες κυμαίνονται από την ευλογία των ομοφυλοφιλικών οργανώσεων έως τη χειροτονία των γυναικών και την αποδοχή της έκτρωσης. Μάλιστα η οργάνωση των καθολικών γερμανίδων υποστηρίζει με πάθος ότι ήρθε η ώρα οι γυναίκες να χειροτονούνται διακόνισσες – «αυτό θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού» λένε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...