836
Στα… κόκκινα εργοστάσια της Γιγού, δεν βάφονται μόνο τα στολίδια αλλά και οι ίδιοι οι εργάτες | youtube

Ο Αϊ-Βασίλης… μετακόμισε και τώρα είναι made in China

Ειρήνη Βενιού Ειρήνη Βενιού 29 Δεκεμβρίου 2017, 15:11
Στα… κόκκινα εργοστάσια της Γιγού, δεν βάφονται μόνο τα στολίδια αλλά και οι ίδιοι οι εργάτες
|youtube

Ο Αϊ-Βασίλης… μετακόμισε και τώρα είναι made in China

Ειρήνη Βενιού Ειρήνη Βενιού 29 Δεκεμβρίου 2017, 15:11

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε: ο Αϊ-Βασίλης δεν ζει πια στη Λαπωνία, αλλά όπως φαίνεται για λόγους… κόστους έχει μετακομίσει στην Κίνα. Το εργαστήριό του γενειοφόρου γέροντα βρίσκεται πλέον στην πόλη Γιγού, περίπου 250 χλμ. από την Σανγκάη, όπου σύμφωνα με το εγχώριο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, παράγεται το 60% των χριστουγεννιάτικων στολιδιών που κάθε χρόνο πλημμυρίζουν την παγκόσμια αγορά.

Η Γιγού των 1,2 εκατ. κατοίκων, γνωστή και ως «Χωριό των Χριστουγέννων», δεν σταματά ποτέ να σκέφτεται… χριστουγεννιάτικα. Ολόχρονα, η παραγωγή της είναι αφιερωμένη στην πιο σημαντική γιορτή του χριστιανισμού, και παρά το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά δεν γιορτάζονται στην Κίνα, τα 600 εργαστήρια και εργοστάσια της περιοχής εργάζονται πυρετωδώς για να ικανοποιήσουν την παγκόσμια «δίψα» για οικονομικά λαμπάκια, στολίδια και οτιδήποτε «φωνάζει» εορταστική ατμόσφαιρα. Ακόμα και αν πρόκειται για έναν πλαστικό Αϊ-Βασίλη ενός μέτρου που ροκάρει, ή για ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που «βάφεται» στα χρώματα της ίριδας με τη βοήθεια LED.

Το σώμα αποκτά κεφάλι και η πλαστική φιγούρα του Αϊ Βασίλη που χορεύει ολοκληρώνεται
Το σώμα αποκτά κεφάλι και η πλαστική φιγούρα του Αϊ-Βασίλη που χορεύει ολοκληρώνεται

H κεντρική αγορά χονδρικής, αποτελεί το σημείο αναφοράς της πόλης όπου οι κατασκευαστές – χριστουγεννιάτικων και μη προϊόντων – απλώνουν την πραμάτεια τους και δέχονται βομβαρδισμό παραγγελιών από όλον τον κόσμο. Οι γιγάντιες εγκαταστάσεις τεσσάρων εκατ. τετραγωνικών μέτρων φιλοξενούν περί τα 62.000 περίπτερα, και αν αναλογιστεί κανείς ότι καθημερινά η αγορά δέχεται περί τους 40.000 επισκέπτες από τους οποίους οι 5.000 δηλώνουν αλλοδαποί προμηθευτές, τότε καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για… serious business. Προκειμένου η παγκόσμια αγορά να είναι εγκαίρως έτοιμη να ανταποκριθεί στην εορταστική καταναλωτική ζήτηση της εορταστικής περιόδου, η παράδοση των μαζικών παραγγελιών ξεκινά κάθε χρόνο από το καλοκαίρι και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Δείτε το βίντεο του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik για το κινεζικό «Χωριό των Χριστουγέννων»:

H πόλη με αποστολή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και παραγόμενο εμπόρευμα που μόνο το 2016 άγγιξε τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια ωστόσο, δεν κατακλύζεται από ξωτικά του Αϊ-Βασίλη που δουλεύουν υπό τους ήχους χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Στα εργαστήρια και στα εργοστάσια της πόλης δουλεύουν πυρετωδώς εργάτες και μάλιστα πολλές φορές υπό αντίξοες εργασιακές συνθήκες.

Με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 200 ευρώ το μήνα και εξουθενωτικές βάρδιες επί επτά μέρες την εβδομάδα, οι άνθρωποι αυτοί είναι εκείνοι που βουτούν τα κλαδιά των δέντρων στη λευκή μπογιά για να δημιουργήσουν το εφέ του χιονισμένου δέντρου, που ράβουν τους σκούφους και τις γιγάντιες κρεμαστές κάλτσες του Αϊ-Βασίλη και που τοποθετούν πάσης φύσεως στολίδια στις συσκευασίες τους.

Τα κλαδιά συναρμολογούνται και τυλίγονται στην ειδική ζελατίνα για να ταξιδέψουν στην πορεία στις αγορές της Ρωσίας, της Ευρώπης και των ΗΠ
Τα κλαδιά συναρμολογούνται και τυλίγονται στην ειδική ζελατίνα για να ταξιδέψουν στην πορεία στις αγορές της Ρωσίας, της Ευρώπης και των ΗΠA

Κι όμως, παρά τους αυξημένους ελέγχους της κινεζικής κυβέρνησης στις εν λόγω επιχειρήσεις και τις συνεχείς συστάσεις, οι φρενήρεις ρυθμοί της χριστουγεννιάτικης παραγωγής δεν φαίνεται να μειώνονται ούτε δευτερόλεπτο καθώς η ζήτηση για ακόμα περισσότερα και πιο λαμπερά στολίδια αυξάνεται διαρκώς. Και προτού καλά-καλά περάσουν οι γιορτές, η πόλη βάζει μπρος ήδη για την επόμενη χρονιά.

 Από την υπερπαραγωγή στην υπερκατανάλωση

Στις αρχές Ιανουαρίου, συνήθως μετά τα Θεοφάνεια, τα φωτάκια -κινεζικά ή μη- σβήνουν, τα δέντρα αποκαθηλώνονται και τα σπίτια ξεστολίζονται μέχρι του χρόνου. Τι αφήνουν όμως πίσω τους οι γιορτές; Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για την περίοδο της υπερβολής κατά την οποία σημειώνονται και οι μεγαλύτερες σπατάλες και καταχρήσεις του έτους, με τους αριθμούς να είναι πραγματικά σοκαριστικοί. Και μπορεί στην Ελλάδα λόγω κρίσης ο περισσότερος κόσμος να αρκείται στα απολύτως απαραίτητα, σε άλλες χώρες ωστόσο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βρετανία και οι ΗΠΑ, όπου εκτιμάται ότι μόνο το 2016 δαπανήθηκαν περί τα 2 δισ. ευρώ και 11 δισ. ευρώ αντίστοιχα, σε χριστουγεννιάτικο στολισμό.

Στη πόλη Γιγού παράγεται το 60% των χριστουγεννιάτικων στολιδιών που κατακλύζουν την παγκόσμια αγορά
Στη πόλη Γιγού παράγεται το 60% των χριστουγεννιάτικων στολιδιών που κατακλύζουν την παγκόσμια αγορά

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, η Βρετανία παράγει 30% περισσότερα σκουπίδια σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Το χαρτί περιτυλίγματος που καταναλώνεται για το αμπαλάζ των δώρων εκτιμάται ότι φτάνει σε μήκος μέχρι τη Σελήνη, εκατομμύρια τόνοι πλαστικών ξεχύνονται στους ωκεανούς, ενώ μόλις το ρολόι σημάνει 26 Δεκεμβρίου περίπου ένα δισεκατομμύριο χριστουγεννιάτικες κάρτες καταλήγουν στα σκουπίδια, τη στιγμή που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν.

Καλλιτεχνική απεικόνιση γύρω από τις εορταστικές σπατάλες των Βρετανών σε υλικά και τρόφιμα, που επιμελήθηκε η βρετανική εταιρεία καθαρισμού London Cleaning System
Καλλιτεχνική απεικόνιση γύρω από τις εορταστικές σπατάλες των Βρετανών σε υλικά και τρόφιμα, που επιμελήθηκε η βρετανική εταιρεία καθαρισμού London Cleaning System

Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάθε χρόνο από το γιορτινό τραπέζι δύο εκατομμύρια γαλοπούλες, 74 εκατομμύρια κρεατόπιτες και 17,2 εκατ. λαχανάκια Βρυξελλών απορρίπτονται χωρίς δεύτερη σκέψη, ενώ έξι εκατομμύρια έλατα βάρους περίπου 250.000 τόνων βγαίνουν στο πεζοδρόμιο.

Χριστουγεννιάτικη μαγεία; Μάλλον καταναλωτική παράνοια…

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...