399
|

Μητσοτάκης και Πιερρακάκης παρουσιάζουν το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2021, 08:10

Μητσοτάκης και Πιερρακάκης παρουσιάζουν το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2021, 08:10

Ημέρα αποκαλυπτηρίων του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, EU Digital COVID Certificate, για τη διευκόλυνση των ταξιδιών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Παρασκευή.

Την περιγραφή θα κάνει υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στην εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί το πράσινο πιστοποιητικό, θα μιλήσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το «παρών» θα δώσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η εκδήλωση επρόκειτο να παρουσιαστεί στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).

Ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή ομιλία στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες δήλωσε υπερήφανος για τη συμβολή της Ελλάδας σε δύο μεγάλα ευρωπαϊκά βήματα προς τη μετά Covid εποχή: «Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid, που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σημείωσε ότι για το πιστοποιητικό αυτό, η Ελλάδα και η ΕΕ εργάστηκαν χέρι χέρι. «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους που προώθησαν την ιδέα να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, μεταξύ άλλων, για τους εμβολιασμένους πολίτες. Και μπορώ με περηφάνια να πω ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε την Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, «το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου».

«Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να παρουσιάσει το πιστοποιητικό. Έχει συμμετάσχει και στα τεστ προσομοίωσης και θα το εφαρμόσει και με τις άλλες χώρες –πριν από την επίσημη εφαρμογή πανευρωπαϊκά– που είναι ήδη έτοιμες άμεσα», συμπλήρωσε η κυρία Πελώνη, κάνοντας λόγο για «σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας, από την οποία θα ωφεληθούν, όχι μόνο ο κόσμος της τουριστικής βιομηχανίας και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και η οικονομία και η κοινωνία στο σύνολό της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...