452
Κάτοικοι του Σίδνεϊ φορούν μάσκες στην αποβάθρα του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού μετά τις νέες οδηγίες | REUTERS/Loren Elliott

Αυστραλία: Συναγερμός στο Σίδνεϊ από τη μετάλλαξη Δέλτα – νέο lockdown

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2021, 11:01
Κάτοικοι του Σίδνεϊ φορούν μάσκες στην αποβάθρα του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού μετά τις νέες οδηγίες
|REUTERS/Loren Elliott

Αυστραλία: Συναγερμός στο Σίδνεϊ από τη μετάλλαξη Δέλτα – νέο lockdown

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2021, 11:01

Η επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα έκανε την εμφάνισή της στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας και οι αρχές έλαβαν νέα μέτρα για να την αντιμετωπίσουν.

Ετσι, το κεντρικό Σίδνεϊ, αλλά και τα ανατολικά προάστια της πόλης, που περιλαμβάνουν την παραλία Μπόνταϊ, εισέρχονται από τα μεσάνυχτα σε lockdown για μία εβδομάδα.

Ανθρωποι που ζουν ή εργάζονται στις περιοχές των τεσσάρων τοπικών συμβουλίων στο Σίδνεϊ έχουν λάβει οδηγίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες να παραμείνουν στα σπίτια τους, εκτός από περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν.

Οι κάτοικοι επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι μόνον για λόγους εργασίας σε σημαντικούς τομείς ή στην εκπαίδευση, για ιατρικούς λόγους, για τα οικιακά ψώνια ή για άθληση σε εξωτερικούς χώρους.

«Δε θέλουμε να δούμε αυτή την κατάσταση να παρατείνεται για εβδομάδες, θέλουμε να δούμε αυτή την κατάσταση να τελειώνει το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε η ίδια.

Είκοσι δύο περιστατικά μόλυνσης τοπικής μετάδοσης αναφέρθηκαν την Παρασκευή, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των μολύνσεων, από τον εντοπισμό του πρώτου περιστατικού στην περιοχή Μπόνταϊ την προηγούμενη Τετάρτη.

Επρόκειτο για έναν οδηγό λιμουζίνας που μετέφερε πλήρωμα αεροπορικής εταιρίας, το οποίο έφτασε από το εξωτερικό.

Αξιωματούχοι προχώρησαν στη διάρκεια της νύχτας στην κήρυξη υγειονομικού συναγερμού σε περισσότερες από 12 νέες περιοχές στο Σίδνεϊ, όπου κατοικεί το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας, καθώς ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων από το τελευταίο ξέσπασμα ανέρχεται πλέον στα 60 περιστατικά.

Η Νέα Νότια Ουαλία επέβαλε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους στο Σίδνεϊ, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων, περιόρισε τους κατοίκους σε επτά περιοχές τοπικών συμβουλίων απαγορεύοντάς τους να φύγουν από την πόλη και περιόρισε τις συγκεντρώσεις στα σπίτια, στα πέντε άτομα.

Οι παραπάνω περιορισμοί είχε αρχικά προγραμματιστεί να τερματιστούν την Τετάρτη, ενώ τώρα παρατείνονται μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας Ιουλίου.

Η ταχεία ιχνηλάτηση των επαφών, η εφαρμογή σκληρών κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, το οκλοκληρωτικό κλείσιμο των συνόρων της χώρας για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά και η υψηλή συμμόρφωση της κοινότητας στην τήρηση των μέτρων, βοήθησαν την Αυστραλία να καταπολεμήσει προηγούμενα ξεσπάσματα, αλλά και να κρατήσει σχετικά χαμηλά τους αριθμούς της COVID-19, με μόλις 30.400 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους.

Ομως, ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι πολύ πιο χαμηλός από την Ευρώπη και οι αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης.

Η Νέα Νότια Ουαλία απομονώθηκε αποτελεσματικά από την υπόλοιπη χώρα, μετά την επιστροφή της εφαρμογής σκληρών κανόνων ελέγχου στα σύνορα από άλλες πολιτείες της Αυστραλίας.

Την Πέμπτη, το Κουίνσλαντ σταμάτησε 186 επιβάτες που επεδίωξαν να εισέλθουν στην πολιτεία αεροπορικώς και τους έστειλε πίσω στο Σίδνεϊ.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ιατρικής Ενωσης της Αυστραλίας δήλωσε ότι οι τελευταίοι περιορισμοί «δεν επαρκούν» και παρότρυνε τους αξιωματούχους να θέσουν ολόκληρη την πόλη σε αυστηρό lockdown.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αυστραλία, έχουν χειμώνα, κάτι που δυσκολεύει την αντιμετώπιση του νέου ξεσπάσματος της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...