625
Ο βρετανικός Τύπος έχει διαφορετική άποψη για το αν τα αεροπλάνα θα αρχίσουν να πετάνε από το Χίθροου για την ΕΕ | REUTERS/Toby Melville/File Photo/CreativeProtagon

Βρετανία: Στην «πορτοκαλί» λίστα η Ελλάδα – στην «πράσινη» Μαγιόρκα και Ιμπιζα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2021, 22:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25.06.2021, 07:12
Ο βρετανικός Τύπος έχει διαφορετική άποψη για το αν τα αεροπλάνα θα αρχίσουν να πετάνε από το Χίθροου για την ΕΕ
|REUTERS/Toby Melville/File Photo/CreativeProtagon

Βρετανία: Στην «πορτοκαλί» λίστα η Ελλάδα – στην «πράσινη» Μαγιόρκα και Ιμπιζα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2021, 22:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25.06.2021, 07:12

Η Βρετανία επικαιροποίησε τις λίστες με τα επιδημιολογικά δεδομένα για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, με την Ελλάδα να παραμένει στην «πορτοκαλί», δηλαδή να απαιτείται τουλάχιστον δεκαήμερη καραντίνα για όσους επιστρέφουν από αυτήν. Αυτό, εκ πρώτης όψεως, σημαίνει ότι βρετανοί τουρίστες δύσκολα θα πάρουν την απόφαση να έρθουν στη χώρα μας —είναι προφανές ότι θα προτιμήσουν τη Μάλτα ή τις Βαλεαρίδες Νήσους (Μαγιόρκα, Ιμπιζα) που μπήκαν στην «πράσινη» λίστα. Ωστόσο υπάρχει η ελπίδα-βεβαιότητα ότι οι βρετανικές αρχές θα επιτρέψουν τελικά, εντός του Ιουλίου, τα ταξίδια στον ευρωπαϊκό Νότο (χωρίς καραντίνα μετά) για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί τον επόμενο μήνα η καραντίνα για τους εμβολιασμένους Βρετανούς που επιστρέφουν από τις χώρες που είναι στην «πορτοκαλί» λίστα. Ο ίδιος είπε ότι τα σχετικά σχέδια της κυβέρνησης θα εξηγηθούν λεπτομερώς τον επόμενο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις του Λονδίνου ήταν μια ακόμη διάψευση των προσδοκιών των ελληνικών αρχών για μια βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού —ήταν αρχές Μαΐου όταν ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έδινε εκείνη την περιβόητη συνέντευξη στο BBC όπου εξέφραζε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν περιοχές της Ελλάδας που θα μπουν στην «πράσινη» λίστα, κάτι που δεν έγινε ούτε και τώρα, που πλησιάζουμε στον Ιούλιο.

Στον αντίποδα, μάλιστα, μπήκαν στην «πράσινη» λίστα παραδοσιακοί ανταγωνιστές, όπως η Μάλτα, η Μαδέιρα της Πορτογαλίας και οι Βαλεαρίδες Νήσοι, καθώς και νησιά της Καραϊβικής, συμπεριλαμβανομένων των Μπαρμπέιντος. Με εξαίρεση τη Μάλτα, όλες οι υπόλοιπες προσθήκες- όπως και το Ισραήλ- μπαίνουν στην «πράσινη λίστα παρακολούθησης», κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουν στην «πορτοκαλί».

Το χάος με τα ταξίδια

Οι αποφάσεις του Λονδίνου δεν ξεκαθάρισαν πάντως, την κατάσταση για την τουριστική βιομηχανία, της οποίας οι μεγαλύτεροι πελάτες είναι οι Βρετανοί. Κάθε άλλο. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο μπερδεμένη μετά την εισήγηση της Ανγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν να τεθούν αυστηροί κανόνες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους προερχόμενους από τρίτες χώρες στις οποίες υπάρχει έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού· και μια τέτοια χώρα είναι η Βρετανία.

Στο Λονδίνο, οι λαϊκές εφημερίδες πανηγύρισαν ότι ανοίγουν τα ταξίδια για τους εμβολιασμένους, ενώ κάποιες είπαν ότι η Μαδρίτη θα θέσει βέτο στα σχέδια της Μέρκελ για περιορισμούς και έτσι πρέπει να ετοιμάζουν βαλίτσες για την Ιμπιζα.

Οι πιο σοβαρές εφημερίδες όμως, όπως η Daily Telegraph, οι Times και ο Guardian, διάβασαν νέα σύγχυση και χάος που θα κρατήσουν τους βρετανούς ταξιδιώτες στα σπίτια τους για εφέτος.

Στην «κόκκινη» λίστα των ταξιδιωτικών περιορισμών της Βρετανίας μπαίνουν η Ερυθραία, η Αϊτή, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Μογγολία, η Τυνησία και η Ουγκάντα, που θεωρούνται χώρες «υψηλού κινδύνου».

Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Μεταφορών ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι αργότερα εντός του καλοκαιριού να μην χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Βρετανία από χώρες της «πορτοκαλί» λίστας.

«Αναμένουμε ότι αυτό θα γίνει σε φάσεις, ξεκινώντας από τους βρετανούς πολίτες», ανέφερε το υπουργείο, συμπληρώνοντας ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει η υποχρέωση για διενέργεια τεστ κορονοϊού τόσο πριν από την επιστροφή όσο και τη δεύτερη μέρα μετά την άφιξη στη Βρετανία.

«Πρόθεσή μας είναι να αφαιρεθεί η οδηγία ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν σε χώρες της πορτοκαλί λίστας», ανέφερε ακόμη το υπουργείο. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα, αλλά έως τότε όλοι οι ταξιδιώτες, εμβολιασμένοι και μη, «πρέπει να τηρούν τους κανονισμούς καραντίνας επιστρέφοντας στη Βρετανία από χώρες της πορτοκαλί λίστας και αυτή τη στιγμή συνίσταται να μην ταξιδεύουν σε αυτά τα κράτη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...