305
Ο Αντονι Μπλίνκεν σφίγγει το χέρι του Μαχμούντ Αμπάς | Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS

Αμπάς: Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 11:17
Ο Αντονι Μπλίνκεν σφίγγει το χέρι του Μαχμούντ Αμπάς
|Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS

Αμπάς: Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 11:17

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι οι ενέργειες και οι πολιτικές της οργάνωσης Χαμάς δεν εκπροσωπούν τον παλαιστινιακό λαό και απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των «πολιτών, φυλακισμένων και κρατουμένων και των δύο πλευρών».

Οπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο Αμπάς δήλωσε επίσης, ότι η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) είναι «ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού».

Τον Αμπάς είχε επισκεφτεί την Παρασκευή ο Αντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, με στόχο να μην επεκταθεί ο πόλεμος στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους κάλεσε την Κυριακή τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ισραηλινούς «αμάχους ομήρους», δηλώνοντας ταυτόχρονα «πολύ ανήσυχος» για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που πλήττουν «παλαιστίνιους αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους αμάχους ομήρους», είπε ο Τέντρος, χαρακτηρίζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ «αδικαιολόγητες», «φρικιαστικές», «βάρβαρες» και «καταδικαστέες».

Πρόσθεσε πως είναι «πολύ ανήσυχος για τις ισραηλινές επιθέσεις που πλήττουν παλαιστινίους αμάχους. Αθώοι άμαχοι και παιδιά πληρώνουν το τίμημα», ανέφερε από τη Μανίλα.

Ο ΠΟΥ «συνεχίζει να καλεί το Ισραήλ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς Δικαίου για την προστασία των αμάχων και των υποδομών υγείας», ανέφερε.

Το να διατάσσουν«1,1 εκατ. άνθρωποι να πάνε από τον βορρά στον νότο σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα θα προκαλέσει ανθρωπιστική τραγωδία», τόνισε ακόμα ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι 199 άνθρωποι, ισραηλινοί και πολίτες άλλων χωρών, απήχθησαν από τη Χαμάς το «Μαύρο Σάββατο» της εισβολής της στο νότιο Ισραήλ, αλλάζοντας τον προηγούμενο αριθμό των 155 ομήρων.

Ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι στις πρώτες του χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα είχε βρει «πτώματα» ομήρων. Η Χαμάς ανέφερε πως 22 από τους ομήρους σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...