304
Η πλάκα περιέχει 13 στίχους από το ξ της Οδύσσειας | Υπουργείο Πολιτισμού

Στο φως πήλινη πλάκα με το αρχαιότερο σωζόμενο απόσπασμα της Οδύσσειας

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2018, 14:08
Η πλάκα περιέχει 13 στίχους από το ξ της Οδύσσειας
|Υπουργείο Πολιτισμού

Στο φως πήλινη πλάκα με το αρχαιότερο σωζόμενο απόσπασμα της Οδύσσειας

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2018, 14:08

Ενα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Μετά από τρία χρόνια ερευνών στον ιερό χώρο της Ολυμπίας, ανακαλύφθηκε πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή που όπως διαπιστώθηκε, διασώζει 13 στίχους από την ραψωδία ξ της Οδύσσειας.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση από το υπουργείο Πολιτισμού, η πλάκα μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ.

Εάν η προκαταρκτική χρονολόγηση επιβεβαιωθεί «τότε η πήλινη πλάκα θα διασώζει ίσως το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των ομηρικών επών που έχει έρθει στο φως και αποτελεί πέραν της μοναδικότητάς της, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο».

IMG_20180430_133746
Η πλάκα πριν από τη συντήρησή της (Υπουργείο Πολιτισμού)

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι κατά την διεξαγωγή της επιφανειακής – γεωαρχαιολογικής έρευνας που πραγματοποιείται σε θέσεις γύρω από το ιερό, εντοπίστηκε και συνελέγη ένα ιδιαιτέρως σημαντικό εύρημα.

Σε θέση παρακείμενη του ιερού της Ολυμπίας με κατάλοιπα της ρωμαϊκής εποχής βρέθηκε πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή.

«Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της συντήρησής της στο εργαστήριο της ΕΦΑ Ηλείας, διαπιστώθηκε ότι διασώζει 13 στίχους από την ραψωδία ξ της Οδύσσειας (ομιλία του Οδυσσέα στον Εύμαιο) και σύμφωνα με την πρώτη εκτίμησή μας, μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ».

«Επισημαίνουμε το γεγονός ότι εφόσον αυτή η προκαταρκτική χρονολόγηση επιβεβαιωθεί κατά τη συστηματική μελέτη της επιγραφής που έχει ήδη αρχίσει, τότε η πήλινη πλάκα θα διασώζει ίσως το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών που έχει έρθει στο φως και αποτελεί πέραν της μοναδικότητάς της, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο».

Η έρευνα διεξάγεται υπό τη διεύθυνση της Δρ. Ερωφίλης-Ίριδας Κόλια, προϊσταμένης της ΕΦΑ Ηλείας σε συνεργασία με τους καθηγητές Franziska Lang, Birgitta Eder, Andreas Vött και Hans-Joachim Gehrke του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και των Πανεπιστημίων Darmstadt, Tübingen και Frankfurt am Mainz,

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News