536
Ηταν κάποτε δυο φίλοι... | Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Μελανσόν με βαρείς χαρακτηρισμούς για τον (πρώην) φίλο Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2018, 13:28
Ηταν κάποτε δυο φίλοι...
|Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Μελανσόν με βαρείς χαρακτηρισμούς για τον (πρώην) φίλο Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2018, 13:28

Ο επικεφαλής της γαλλικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ξέχασε τις κοινές διακηρύξεις και την καμπάνια που έκανε για την υποψηφιότητα Τσίπρα στην Κομισιόν (δείτε το βίντεο κάτω) και δίχως να έχει μάθει ελληνικά (παρά την εκλογή του ομοϊδεάτη του στην πρωθυπουργία), σήμερα τον αποκαλεί ως μία από τις «ελεεινότερες μορφές της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής».

Ηταν Φεβρουάριος του 2014 όταν ο Μελανσόν μιλούσε για την «εξαιρετική επιλογή» που έκανε η Αριστερά με την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, του είπε: «Είσαι υποψήφιος και στη Γαλλία και κάνουμε καμπάνια για σένα», ενώ μετά τις επίσημες δηλώσεις, του υπσχέσθηκε off camera: «Αν κερδίσεις τις εκλογές στην Ελλάδα, θα μάθουμε όλοι ελληνικά».

Ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά,  ο Μελανσόν ζητούσε να αποβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας προωθεί τη λογική της λιτότητας μέχρι του σημείου να περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία.

Ο λόγος για το ξέσπασμα Μελανσόν; Αφενός η διάσημη πια κωλοτούμπα (kolotoumba επί το ευρωπαϊκότερον) του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ που από επαναστάτης αμφισβητίας μετατράπηκε σε υποδειγματικό εκτελεστή των επιταγών των δανειστών και αφετέρου μία απαξιωτική για τον Μελανσόν δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό «Le Point».

«Εχω την εντύπωση ότι (ο Μελανσόν) δεν έχει όρεξη να κυβερνήσει, ότι δεν ξέρει τι να κάνει σε περίπτωση νίκης. Αυτό δεν είναι αριστερή θέση» είχε σχολιάσει τότε ο έλληνας Πρωθυπουργός, φράση την οποία στοχευμένα υπενθύμισε δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου BFMTV στον ίδιο τον Μελανσόν, προκαλώντας όπως ήταν φυσικό την έντονη αντίδρασή του.

Η ατάκα στο «Le Point» που άναψε το φιτίλι

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο «Le Point» δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 28 Ιουνίου. Οργισμένος από το να δέχεται μαθήματα από τους πρώην συνοδοιπόρους του στον χώρο της ευρωπαϊκής Αριστεράς, έγραφε το γαλλικό περιοδικό, ο Τσίπρας έκοψε κάθε σχέση με τον Μελανσόν.

«Κρατάμε ισχυρές σχέσεις με τους Podemos. Αλλά όχι με τον Μελανσόν. Εχω αντιληφθεί ότι δεν ήξερε καθόλου τι να κάνει σε περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές. Αυτό δεν είναι θέση της Αριστεράς. Οταν είσαι αριστερός πρέπει να έχεις πρόγραμμα εξουσίας υπέρ των ασθενέστερων. Ξέροντας ότι πρέπει να παίρνεις, μερικές φορές, δύσκολες αποφάσεις (…) Εγώ επέλεξα να προετοιμαστώ για να αναλάβω ευθύνες, να μην είμαι ικανοποιημένος μόνο με τις επαναστατικές μου θέσεις» είχε απαντήσει με αρκετή δόση ειρωνείας ο Πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική του Μελανσόν.

Συνεχίζοντας τον ιδιότυπο αυτόν διάλογο, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν -που σημειωτέον έχει ζητήσει επισήμως την αποπομπή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστέρας λόγω της υποταγής του στις πολιτικές λιτότητας-  παρατήρησε μιλώντας στο BFMTV : «ο Τσίπρας εξελέγη, υποσχόμενος ένα αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα και όταν του παρουσίασαν ένα απαράδεκτο μνημόνιο το έθεσε σε δημοψήφισμα, χωρίς να αποδεχθεί τελικά τη βούληση του λαού του. Πρόδωσε τον λόγο του».

«Γιατί ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και καταστρέφει τη χώρα του;» αναρωτήθηκε ο γάλλος πολιτικός και σπρώχνοντας το μαχαίρι πιο βαθιά, τόνισε πως δεν θέλει να υπάρχει ούτε ένας γάλλος πολίτης που να πιστεύει πως αν ο ίδιος αναλάβει την εξουσία θα γίνει ένας ακόμη Τσίπρας!

«Πώς λέγεται αυτό;» είπε για τη διάσημη πια kolotoumba. «Προδοσία του ίδιου του λόγου του… Εγώ δεν θα ήθελα, αν με ψηφίσουν οι Γάλλοι, να γίνω ένας Τσίπρας» τόνισε, χαρακτηρίζοντας τον έλληνα Πρωθυπουργό μία από τις ελεεινότερες μορφές της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...