789
Μέρκελ και Τσίπρας σε παλαιότερη συνάντησή τους. Η Die Zeit προτείνει μια συμφωνία Βερολίνου - Αθήνας, την οποία όμως το CSU χαρακτηρίζει ήδη «βρώμικη» | Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

«Βρώμικη» συμφωνία: Η Μέρκελ «κόβει επιταγή» στον Τσίπρα για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2018, 10:50
Μέρκελ και Τσίπρας σε παλαιότερη συνάντησή τους. Η Die Zeit προτείνει μια συμφωνία Βερολίνου - Αθήνας, την οποία όμως το CSU χαρακτηρίζει ήδη «βρώμικη»
|Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

«Βρώμικη» συμφωνία: Η Μέρκελ «κόβει επιταγή» στον Τσίπρα για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2018, 10:50

Τελικά η ρύθμιση του ελληνικού χρέους έχει γίνει δώρο για κάθε ευκαιρία. Αν δεν είναι για να πιεστεί η Ελλάδα να κλείσει μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ, είναι για να αναλάβει νέα βάρη στο Προσφυγικό. Αυτό περιγράφει ο γερμανικός Τύπος, εν όψει και της κυριακάτικης Συνόδου δέκα ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Η Die Zeit, για παράδειγμα, επισημαίνει σε ανάλυσή της ότι «η Ανγκελα Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα» προκειμένου να βρει ταχύτατα λειτουργικές λύσεις στο Προσφυγικό και να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει εντός των συνόρων εξαιτίας της σφοδρής διαμάχης με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και τους Χριστιανοκοινωνιστές που αυτός εκπροσωπεί.

«Δύο χώρες στις οποίες οι συμπάθειες για την καγκελάριο είναι περιορισμένες, για να το διατυπώσουμε επιεικώς. Η Γερμανία υπήρξε υπερβολικά σκληρή, αδιάλλακτη, ελάχιστα αλληλέγγυα απέναντί τους κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης -τουλάχιστον έτσι το αισθάνθηκε η πλειονότητα των Ιταλών και των Ελλήνων. Και τώρα χρειάζεται η Μέρκελ αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να σώσει τη θέση της στην καγκελαρία. (…) Τι ευκαιρία για τους Ιταλούς και τους Ελληνες!», σχολιάζει η εφημερίδα του Αμβούργου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί διμερείς συνθήκες για τη διαχείριση του Προσφυγικού. Αναλύοντας τους πιθανούς λόγους που θα ωθούσαν την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει σε ένα σχέδιο που θα προβλέπει επιστροφή από τη Γερμανία των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, γράφει ότι έχει κάποιο συμφέρον να το πράξει και εξηγεί: «Η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε επί της ουσίας από τη Γερμανία. Από εκεί και πέρα γίνονται διαπραγματεύσεις για πιθανή απομείωση του χρέους. Κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Αλλά η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα», σχολιάζει η Die Zeit.

Ωστόσο, ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο –οικονομικές συμφωνίες του Βερολίνου με Ρώμη και Αθήνα με αντάλλαγμα το Προσφυγικό– δεν είναι μια απλή υπόθεση για τη Μέρκελ. Και πάλι το CSU έσπευσε να προειδοποιήσει τη Μέρκελ (CDU) να μην κλείσει μια «βρώμικη συμφωνία» για το Προσφυγικό με τους Ελληνες και τους Ιταλούς.

«Ανησυχούμε που η Ανγκελα Μέρκελ τριγυρνά τώρα με ένα βιβλιάριο επιταγών στην Ευρώπη. Χρειάζεται την Ελλάδα και την Ιταλία, για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των προσφύγων. Οι Ιταλοί χρειάζονται χρήματα για τις τράπεζές τους και οι Ελληνες ελάφρυνση του χρέους, αλλά για το κόμμα μας είναι σαφές: Δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία εις βάρος των γερμανών φορολογουμένων. Δεν είναι ορθό να αναμειγνύονται ανόμοια πράγματα» δήλωσε ο Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας.

Το προσχέδιο της Συνόδου των 10

Την Κυριακή, η Μέρκελ θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με άλλους εννέα ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών με σκοπό μια απόφαση για περαιτέρω ανάσχεση της «παράνομης μετανάστευσης» προς την Ευρώπη και να περιορίσουν τις μετακινήσεις των αιτούντων ασύλου. Αυτό αναφέρεται στο προσχέδιο της κοινής απόφασης, που αποκάλυψε το Reuters την Πέμπτη.

Η γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, χώρες που έχουν απορρίψει το πρόγραμμα ανακατανομής των προσφύγων, δεν θα συμμετάσχουν στην σύνοδο. Η συνάντηση θα ορίσει το πλαίσιο για ευρύτερη συμφωνία επί του μεταναστευτικού κατά την σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα κύρια σημεία της απόφασης είναι:

1. Οι δέκα προειδοποιούν να μη λαμβάνονται «μονομερή και ασυντόνιστα μέτρα» για τη μετανάστευση, όπως αυτά που πρότεινε το CSU.

2. Με στόχο την μείωση των αφίξεων, συμφωνούν να αυξήσουν τις δαπάνες για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διαθέτοντας περισσότερους πόρους και εξοπλισμό στα κοινά τους σύνορα και στην ακτοφυλακή, ώστε μέχρι το 2020 να έχει συγκροτηθεί δύναμη 10.000 προσώπων.

3. Για το ίδιο σκοπό, θα συνεργαστούν ευρύτερα με χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας και η Τυνησία, ώστε «να μειωθούν περισσότερο οι αφίξεις στην ΕΕ».

4. Θα υποστηρίξουν την παράταση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, εκπαιδεύοντας την ακτοφυλακή της Λιβύης και θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί.

5. Θα προσφέρουν μεγαλύτερη υποστήριξη, οικονομική ή άλλη, σε χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

6. Θα υποστηρίξουν «την αύξηση των δυνατοτήτων προστασίας και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.

7. Θα καταπολεμήσουν τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των αιτούντων ασύλου σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα συμφωνήσουν να εντείνουν τους ελέγχους σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων, καθώς και στα αεροδρόμια της ΕΕ.

8. Θα αποφασίσουν να χορηγούν κοινωνικά επιδόματα μόνον σε αιτούντες ασύλου που παραμένουν στην χώρα που χειρίζεται την υπόθεσή τους.

9. Θα συμφωνήσουν στη σύναψη διμερών συμφωνών για «επανεισδοχές και μεταφορές» και θα καθιερώσουν νέες διαδικασίες για να διευκολύνουν την επιστροφή αιτούντων ασύλου στις χώρες όπου υπέβαλαν την αίτησή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...