708
Η Φώφη, ο Σταύρος και οι (ορατές) διαφωνίες τους | SOOC

Κίνημα Αλλαγής: «Aμα θες να φύγεις, φύγε, να γκρινιάζεις μόνο πάψε»

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 19 Ιουνίου 2018, 08:15
Η Φώφη, ο Σταύρος και οι (ορατές) διαφωνίες τους
|SOOC

Κίνημα Αλλαγής: «Aμα θες να φύγεις, φύγε, να γκρινιάζεις μόνο πάψε»

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 19 Ιουνίου 2018, 08:15

«Aμα θες να φύγεις φύγε, άμα θες να κλάψεις κλάψε, να γκρινιάζεις μόνο πάψε». Aυτοί οι στίχοι του Γιώργου Σαμολαδά, για το πασίγνωστο τραγούδι “Άμα θες να κλάψεις, κλάψε” -που έντυσε με την μουσική του ο Απόστολος Καλδάρας- εκφράζουν απόλυτα την κατάσταση που επικρατεί στο Κίνημα Αλλαγής.

Από τη μια πλευρά στο Ποτάμι συνεδριάζουν για να αποφασίσουν αν μπορούν να παραμείνουν στο Κίνημα Αλλαγής με τις τάσεις φυγής να είναι εμφανείς. Aπό την άλλη πλευρά, στο ΠΑΣΟΚ, μπορεί να μην επιθυμούν τη διάσπαση, ωστόσο -όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη- «αν θέλουν να μείνουν, υπάρχουν όροι, δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί εσωστρέφεια».

Το ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες, δυναμίτισε ακόμα περισσότερο η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το Σάββατο η Φώφη Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Εκείνη του ζήτησε να έχουν κοινή γραμμή για το Σκοπιανό στη Βουλή, αυτός αρνήθηκε, εξέφρασε τη δική του θέση και ψήφισε κατά της κυβέρνησης με διαφορετική όμως επιχειρηματολογία.

Στο Ποτάμι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μέτωπα: το ένα πιέζει τον Σταύρο Θεοδωράκη να κάνει την ηρωική έξοδο από το Κίνημα Αλλαγής και το άλλο να παραμείνει και να δοκιμάσει να κάνει μια νέα συμφωνία με τη Φώφη Γεννηματά. Πέρα από τη διευρυμένη Σύσκεψη στη Σεβαστουπόλεως, στο Ποτάμι έχουν προγραμματίσει και τη συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ (Κεντρική Επιτροπή) την 1η Ιουλίου προκειμένου να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι και το αίτημα για εκλογές αλλά και η αντίθετη στάση που κρατά η Φώφη Γεννηματά απέναντι στη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ τους βγαίνουν και ότι εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της παράταξης. Δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν βέτο στην αντιπολιτευτική τακτική που εκφράζει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ακόμα και αν αυτό οδηγήσει τον Σταύρο Θεοδωράκη στην έξοδο.

Το βέβαιο είναι ότι οι πιθανότητες για να βρεθεί ένα modus vivendi είναι πολύ λιγότερες από το να χωρίσουν οι δρόμοι. Οποιες και αν είναι οι αποφάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να επιβληθούν σε όλους τους βουλευτές της ΚΟ. Οπως όλα δείχνουν, το Ποτάμι δεν θα εκβάλλει ολόκληρο σε μια όχθη. Κάποιοι σκέφτονται την ένταξή τους στη ΝΔ, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι περιμένουν τις αποφάσεις του επικεφαλής.

Ο Σπύρος Λυκούδης, που έχει αποστασιοποιηθεί από πολύ νωρίς από το Κίνημα Αλλαγής, απογοητευμένος από τη λειτουργία του νέου φορέα, παρά το γεγονός ότι δεν μιλά για έξοδο, δεν θα ορίσει τις αποφάσεις του από αυτές του Ποταμιού αλλά ανάλογα με τις αποφάσεις της δικής του πολιτικής κίνησής των «Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς». Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδριάσεις προκειμένου να εκφραστούν όλα τα μέλη.

Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται στις Βρυξέλλες με γεμάτη ατζέντα. Εκεί θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στάνισεφ, που άσκησε πιέσεις στο Κίνημα Αλλαγής για να αλλάξει στάση απέναντι στη συμφωνία Τσίπρα Ζάεφ χωρίς να εισακουστεί ενώ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στο Μαξίμου δεν αφήνουν την ευκαιρία για δημιουργία ρηγμάτων στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής να πάει χαμένη και στρέφουν τα πυρά τους κατά της Φώφης Γεννηματά και του ΠΑΣΟΚ με διαρροές, προσπαθώντας παράλληλα να παρουσιάσουν στο εξωτερικό τον Αλέξη Τσίπρα ως τον αυθεντικό εκφραστή της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Χαρακτηρίζουν το ΚΙΝΑΛ «καρικατούρα ενός κόμματος που δεν υπάρχει πια» και αναφέρονται στη στάση της επικεφαλής του μιλώντας για «κραυγές που συνοδεύονται από αστεία επιχειρήματα προκειμένου να συμπλεύσει με τη Δεξιά».

Στις ίδιες διαρροές αναφέρονται με θετικό τρόπο για τον Σταύρο Θεοδωράκη λέγοντας ότι «έσωσε την τιμή του, για όσο παραμένει στο ΚΙΝΑΛ».

Παρά τη βιασύνη τού Μεγάρου Μαξίμου και τα σενάρια που ακούγονται για αντικατάσταση των ΑΝΕΛ από το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη του τόνισε: «Έχω πει την άποψή μου για τον κ. Καμμένο. Γελάνε και τα έδρανα της Βουλής όταν βάζει κόκκινες γραμμές. Αν πάντως φύγει ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Και πάμε σε εκλογές.

Αυτά είναι τα δεδομένα για τη συνέχεια της συμμετοχής του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής, τα οποία δείχνουν ότι βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Οι στίχοι πάντως μετά το «Άμα θες να φύγεις φύγε, άμα θες να κλάψεις κλάψε να γκρινιάζεις μόνο πάψε» συνεχίζουν με το «δεν μπορώ να τ΄ ανεχτώ» και αυτή είναι και η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη που επιθυμεί να μείνουν υπό όρους, καθώς δεν αντέχουν στην ιδέα της επιστροφής στην εσωστρέφεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...