362
Ενας ολόκληρος θησαυρός από έργα, χειρόγραφα και σημειώσεις του Νίκου Γκάτσου βρήκε στέγη στη βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ | Wikipedia

Το αρχείο του Νίκου Γκάτσου μετακομίζει στη βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2018, 11:13
Ενας ολόκληρος θησαυρός από έργα, χειρόγραφα και σημειώσεις του Νίκου Γκάτσου βρήκε στέγη στη βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ
|Wikipedia

Το αρχείο του Νίκου Γκάτσου μετακομίζει στη βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2018, 11:13

Η Βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, απέκτησε το αρχείο του σημαντικού ποιητή και στιχουργού Νίκου Γκάτσου. Την ανακοίνωση έκανε το ίδρυμα στην ιστοσελίδα του αναφέροντας πως το αρχείο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει χειρόγραφα, προσωπική αλληλογραφία, μουσική, σημειωματάρια και φωτογραφίες που θα διατεθούν στους μελετητές σε όλο τον κόσμο.

«Ο Νίκος Γκάτσος (1911-1992) είχε βαθιά επίδραση στη μεταπολεμική γενιά των ελλήνων ποιητών. Γράφοντας τόσο για την απώλεια όσο και για την ελπίδα, ο μοναδικός συνδυασμός του σουρεαλισμού, του συμβολισμού και του λαϊκού τραγουδιού στο έργο του, δημιούργησε έντονο θαυμασμό και εξασφάλισε τη θέση του Γκάτσου στους μεγάλους ποιητές του 20ου αιώνα, ανάμεσα στους φίλους του, νικητές των Νομπέλ, Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργο Σεφέρη», αναφέρει το Χάρβαρντ, αποδεικνύοντας και γραπτώς πόσο τιμά και εκτιμά τον σπουδαίο έλληνα δημιουργό.

Και συνεχίζοντας: «το αρχείο του Γκάτσου θα αποτελέσει σημαντική προσθήκη στα αρχεία του Χάρβαρντ για τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό και φυσικά στη μοναδική του συλλογή για την ελληνική λογοτεχνία και τον πολιτισμό. Δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά πόσο μεγάλη είναι η εκπαιδευτική και ερευνητική αξία του αρχείου για διάφορα επιστημονικά πεδία, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής και της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτισμικής ιστορίας, της συγκριτικής λογοτεχνίας, της ελληνικής λογοτεχνίας και των σπουδών μετάφρασης».

Σημαντική είναι άλλωστε η συμβολή του Νίκου Γκάτσου στη διαμόρφωση μιας άλλης γλώσσας, προσιτής, αλλά ταυτόχρονα εξυψωτικής, με την οποία χάρισε λόγια, έγραψε στίχους για μελωδίες που ακούγονται μέχρι σήμερα και θα ακούγονται για πάντα.

Πολύ σημαντικά αποκτήματα της βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ, είναι τα ίδια τα χειρόγραφα του Γκάτσου, καθώς μέσα από τον προσωπικό γραφικό του χαρακτήρα, τις σημειώσεις, ακόμα και τις περίτεχνες μουτζούρες, αναδύεται η ποιητική του ιδιοφυία.

amorgos
Η χειρόγραφη «Αμοργός» του Νίκου Γκάτσου

Εκτός από σημειώσεις και έγγραφα, υπάρχουν επίσης ηχογραφήσεις από σχεδιάσματα τραγουδιών και ημιτελών συνθέσεων, καθώς πέρα από όλα τα άλλα, υπήρξε και τραγουδοποιός.  Αυτό το αρχείο-θησαυρός λοιπόν, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει: δεκαοκτώ γράμματα του Οδυσσέα Ελύτη (που κυμαίνονται από τρεις έως 25 σελίδες). Καρτ ποστάλ 50 ετών από την καλή του φίλη και δημοφιλή ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη. Το σενάριο της ταινίας του Ελία Καζάν «America America», με σημειώσεις του σκηνοθέτη. Σχολιασμένα δακτυλογραφημένα κείμενα των Γιώργου Σεφέρη, Αρτσιμπαλντ ΜακΛίς, Ντέσμοντ Ο’ Γκρέιντι και Τσαρλς Χέντελμαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...