894
O Ρονάλντο λίγο μετά τον τελικό του Champions League στο Κίεβο. Αμήχανος για το μέλλον του στη Ρεάλ Μαδρίτης | REUTERS/Andrew Boyers

Το σκληρό πόκερ του Ρονάλντο με τη Ρεάλ

Sportscaster Sportscaster 8 Ιουνίου 2018, 11:15
O Ρονάλντο λίγο μετά τον τελικό του Champions League στο Κίεβο. Αμήχανος για το μέλλον του στη Ρεάλ Μαδρίτης
|REUTERS/Andrew Boyers

Το σκληρό πόκερ του Ρονάλντο με τη Ρεάλ

Sportscaster Sportscaster 8 Ιουνίου 2018, 11:15

Η Record δεν έχει, πια, καμία αμφιβολία: «Ο Κριστιάνο θα φύγει από τη Ρεάλ». Το έγραψε στην πρώτη της σελίδα, χωρίς ερωτηματικό ή αστερίσκους. Η πορτογαλική εφημερίδα, με την προνομιακή πρόσβαση στο περιβάλλον του Ρονάλντο και, ιδίως, στον ατζέντη του, Ζόρζε Μέντες, δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική πληροφόρηση. Στην παρτίδα πόκερ που παίζει τους τελευταίους μήνες ο «CR7» με τον πρόεδρο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης, Φλορεντίνο Πέρεθ, ο εκβιασμός -«φεύγω»- είναι το πιο καλό του φύλλο.

Προς το παρόν, τουλάχιστον, ο Ρονάλντο μπλοφάρει. Εάν, πράγματι, είχε πάρει την απόφασή του να αποχωρήσει από τη Μαδρίτη, ο Μέντες δεν θα πήγαινε, καν, στο ραντεβού της περασμένης Τρίτης με τον Πέρεθ, το οποίο κατέληξε σε ναυάγιο. Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ ο «θείος Φλο» ενημέρωσε τον μάναντζερ και κουμπάρο του διάσημου πορτογάλου άσου πως προτίθεται να απελευθερώσει τον Κριστιάνο από τη ρήτρα εξαγοράς του ενός δισ. ευρώ που υπάρχει στο συμβόλαιό του. Αρκεί, βεβαίως, να δεχτεί κάποια λογική πρόταση για την παραχώρηση του παίκτη, την οποία η ίδια η Ρεάλ εκτιμά γύρω στα 400 εκατ. ευρώ.

Εχει και ο Πέρεθ το δικό του «γερό χαρτί». Που είναι πως, μαζί με τις (ακαθάριστες) αποδοχές που απαιτεί σήμερα ο Ρονάλντο, το κόστος της μετεγγραφής θα υπερβεί τα 680 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Ελάχιστοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι είναι σε θέση να δώσουν αυτά τα χρήματα για τον 33χρονο σούπερ-σταρ, τον οποίο, παρεμπιπτόντως, το ινστιτούτο ποδοσφαίρου «CIES Football Observatory» κοστολόγησε, στις αρχές του μήνα, με μόλις 103,4 εκατ. ευρώ. Αυτή -λέει- είναι η δίκαιη τιμή για τον Πορτογάλο, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Νο 24 της λίστας με τους με τους 100 ακριβότερους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Οι τέσσερις πρώτοι είναι ο Χάρι Κέιν (201,2 εκατ. ευρώ), ο Νεϊμάρ (195,7), ο Κιλιάν Εμπαπέ (186,5) και ο Λιονέλ Μέσι (184,2).

Ο Ρονάλντο δεν θα τολμήσει να κόψει το σχοινί που τον δένει με τη Ρεάλ, εάν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί ο σύλλογος που θα δεχτεί να ικανοποιήσει οικονομικά, τόσο τον ίδιο όσο και τη Ρεάλ.

Εάν υποθέσουμε ότι ο Πεπ Γκουαρντιόλα δεν θα ήθελε μια ντίβα στη Σίτι του και η Μπάγερν σιχαίνεται τέτοιου είδους υπερβάσεις, μόνον η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Παρί Σεν Ζερμέν και, ίσως, κάποια από τα top ιταλικά club θα μπορούσαν να ξοδέψουν τόσα λεφτά για έναν και μόνο παίκτη. Και πάλι, όμως, αυτό δεν θα ήταν αρκετό. Ολοι γνωρίζουμε πόσο φιλόδοξος -στα όρια της ματαιοδοξίας- είναι ο Κριστιάνο. Θα πρέπει, λοιπόν, η νέα του ομάδα να του εξασφαλίσει και τους συμπαίκτες που θα τον βοηθήσουν να πετύχει τους στόχους του. Χλωμό.

2018-05-27T174820Z_1987456016_RC16650D5000_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-FINAL-MADRID-CELEBRATIONS
O Ρονάλντο στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση ενός ακόμα Champions League. Μετρά πέντε στην καριέρα του. Αν πάει στο Παρίσι θα μείνει μάλλον σε αυτά… (Reuters)

Το γινάτι του ενδέχεται να οδηγήσει τον Ρονάλντο σε ένα «αυτογκόλ» από τα λίγα: να βρεθεί σε έναν σύλλογο που δεν θα μπορεί να υποστηρίξει τα ρεκόρ του στο Champions League, έχοντας… χρηματοδοτήσει ο ίδιος τη μετακίνηση του Νεϊμάρ, του Χάρι Κέιν (ή και των δυο) στη Ρεάλ. Αυτό το… εφιαλτικό σενάριο, σίγουρα θα τον κάνει να πετάγεται στον ύπνο του. Στην πραγματικότητα, δεν σκοπεύει να πάει πουθενά. Επιζητεί μόνον την οικονομική αναγνώριση του status του από την ίδια του την ομάδα. Εχει πέντε τρόπαια Champions League, πέντε «Χρυσές Μπάλες» και είναι πρώτος σκόρερ στο Champions League για έξι διαδοχικές σεζόν. Δεν ανέχεται να παίρνει (πολύ) λιγότερα από τον Μέσι και τον Νεϊμάρ. Αλλά, το δίκιο του χάνεται στην υπερβολή του.

Σύμφωνα με την El Confidencial έχει διαμηνύσει στη Ρεάλ, μέσω του Μέντες, πως θέλει 80.000.000 ευρώ για κάθε χρόνο συνεργασίας, ώστε οι «καθαρές» του αποδοχές για τα επόμενα τρία χρόνια να φτάσουν τα 50.000.000 ευρώ (σήμερα εισπράττει 21 εκατ. ευρώ). Για εμάς, τους κοινούς θνητούς, η άρνησή του να δεχτεί την αύξηση των εννέα εκατ. ευρώ που του προσφέρει η Ρεάλ είναι παράλογη και προκλητική. Αλλά, για την ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου που πέρυσι είχε έσοδα 25,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Deloitte «Annual Review of Football Finance»), τα χρήματα αυτά είναι… ψίχουλα. Αλλού είναι το πρόβλημα. Πως αν η Ρεάλ του δώσει όσα ζητάει, θα ανοίξει έναν φαύλο κύκλο που θα απομακρύνει τον Νεϊμάρ από το «Μπερναμπέου».

2018-06-06T161414Z_1597979671_RC1BB7566100_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-BRA
O Νεϊμάρ προετοιμάζεται για το Μουντιάλ. Και μετά; Η Μαδρίτη (Reuters)

Ο Βραζιλιάνος «ψήνεται» να φορέσει τη λευκή φανέλα της «Βασίλισσας», όμως δεν απέδρασε από κοτζάμ Μπαρτσελόνα για να αλλάξει… σκιά. Από αυτή του Μέσι να βρεθεί σε εκείνη του Ρονάλντο. Εάν ο Πορτογάλος πάρει τα 50 εκατομμύρια το χρόνο, ο Νεϊμάρ δεν θα δεχτεί να πάει στη Μαδρίτη με τα 37 που κερδίζει, σήμερα, στο Παρίσι. Θα ζητήσει, τουλάχιστον, τα ίδια. Και ο Ρονάλντο θα «κλωτσήσει» πάλι.

Ο πρόεδρος Πέρεθ δεν θέλει να τον διώξει. Οχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους, αλλά και για εμπορικούς. Ο Κριστιάνο «πουλάει». Απόδειξη, οι 320.000 ακόλουθοί του στα social media – οι περισσότεροι που έχει να επιδείξει ένας αθλητής. Ο «CR7» το ξέρει, γι’ αυτό τραβάει το σχοινί. Δεν υπολόγισε, όμως, την πιθανότητα να συμβεί κάποιο «ατύχημα», επειδή στα αποδυτήρια έχει γίνει ιδιαιτέρως αντιπαθής. Η πρόσφατη δήλωση του Μαρσέλο, «κολλητού» του εδώ και εννέα χρόνια στη Ρεάλ, θα πρέπει να τον προβληματίσει: «Ο Ρονάλντο δεν είναι ο ιδιοκτήτης της Ρεάλ Μαδρίτης. Εάν ο πρόεδρος θέλει να πάρει κάποιον στην ομάδα του, θα το κάνει. Ολοι επιθυμούμε την παραμονή του Κριστιάνο, όμως για τον Νεϊμάρ οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...