365
|

Μπορεί ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί να σταματήσει μόνος το Brexit;

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2018, 07:40

Μπορεί ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί να σταματήσει μόνος το Brexit;

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2018, 07:40

Δεν φημίζονται για την αγγλοφιλία τους οι Γάλλοι και μετά το δημοψήφισμα για το Brexit ίσως έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν.

Μπορούν πάντως να βασίζονται στον Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, που τη Δευτέρα ανέβηκε στο βήμα, σε αίθουσα συναυλιών στο Λονδίνο, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της αναστολής του Brexit όσο είναι καιρός.

Δύσκολο το έργο του γάλλου διανοούμενου που βάλθηκε να αποτρέψει την καταστροφή της αποχώρησης από την ΕΕ, όπως τη χαρακτήρισε, μιλώντας μόνος για περίπου δύο ώρες.

Η ομιλία λεγόταν «Last exit before Brexit» («Τελευταία έξοδος πριν από το Brexit»), γράφει η Monde. Το κοινό, μορφωμένο και φιλοευρωπαϊκό, παρακολουθούσε προσεκτικά τον γάλλο φιλόσοφο και φυσικά τον χειροκρότησε θερμά όταν προφήτευσε ότι «μια μακρά πορεία κατά του Brexit αρχίζει απόψε. Θα καταλήξει σε έξι μήνες στην ακύρωση αυτής της καταστροφής».

Τολμηρή – χωρίς αμφιβολία- η πρόβλεψή του.

Η ομιλία του Λεβί, γράφει ο ανταποκριτής της Monde που την παρακολούθησε, ήταν στην πραγματικότητα μια ερωτική επιστολή προς τη Βρετανία.

Ο Λεβί έκανε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της Ευρώπης, ξεκινώντας από την αρπαγή της μυθικής Ευρώπης από τον Δία, περνώντας στη συνέχεια στον γερμανό φιλόσοφο Ιμάνουελ Καντ, μέχρι τον Πρίμο Λέβι, τον επιζώντα του Αουσβιτς, και το προσφυγικό δράμα στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας.

Η Ευρώπη, θύμισε στους ακροατές του ο Λεβί, γεννήθηκε το 1945  στους δρόμους που χωρίζουν το πολεμικό συμβούλιο του Τσόρτσιλ από το Σίτι του Λονδίνου». Θυμήθηκε την μητέρα του που του έλεγε: «Υπάρχεις χάρη στον Τσώρτσιλ και τους πιλότους της RAF».

Και όπως πρόσθεσε, «το λογισμικό της Ευρώπης είναι αγγλικό», φέρνοντας παραδείγματα τους φιλελεύθερους στοχαστές όπως τον Τζον Μ. Κέινς, τον Ανταμ Σμιθ και τον Καρλ Πόπερ.

Αλλά πάντως, στην πορεία το μήνυμα του Λεβί μάλλον χάθηκε, γράφει η Μonde.

Ο φιλόσοφος μίλησε για τον υποτιθέμενο αντισημιτισμό του Τζέρεμι Κόρμπιν, του ηγέτη των Εργατικών στη Βρετανία, και κάπως κατάφερε να συνδέσει τους ισλαμοφασίστες με τους οπαδούς του Brexit. Η έκκληση να σταματήσει το Brexit που έγινε από την καρδιά του Λονδίνου, από το Τσέλσι όπου δόθηκε η ομιλία, δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή, παρατηρεί με κάποια ειρωνεία ο γάλλος ανταποκριτής.

Και μέσα στην πολυλογία και την αυτοαναφορικότητα, χάθηκε ίσως το νόημα της ομιλίας, ότι η άνοδος του βρετανικού εθνικισμού, όπως εκδηλώθηκε με τη ψήφο για το Brexit, είναι μια παγίδα που απειλεί όλη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...