354
Με ένα γλυκό χαμόγελο ο ζαχαροπλάστης Τζακ Φίλιπς γιορτάζει τη δικαστική του δικαίωση | REUTERS/Rick Wilking/File Photo

Αθωώθηκε ζαχαροπλάστης που αρνήθηκε να φτιάξει γαμήλια τούρτα σε γκέι ζευγάρι

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2018, 15:14
Με ένα γλυκό χαμόγελο ο ζαχαροπλάστης Τζακ Φίλιπς γιορτάζει τη δικαστική του δικαίωση
|REUTERS/Rick Wilking/File Photo

Αθωώθηκε ζαχαροπλάστης που αρνήθηκε να φτιάξει γαμήλια τούρτα σε γκέι ζευγάρι

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2018, 15:14

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018 την προσφυγή ενός ζαχαροπλάστη από το Κολοράντο ο οποίος είχε αρνηθεί να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα για ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι.

Η δίκη ήταν πολύκροτη και όπως ήταν φυσικό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Στο ένα στρατόπεδο όσοι τάσσονται υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και από την άλλη όσοι τάσσονται υπέρ του δικαιώματος ενός ιδιώτη να πει «όχι» με την αιτιολογία ότι δεν του το επιτρέπουν οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Οπως αναφέρει και δημοσίευμα του Guardian, το ζευγάρι των Ντέιβιντ Μάλινς και Τσάρλι Κρεγκ προσέφυγε το 2012 στην Επιτροπή Πολιτικών Δικαιωμάτων του Κολοράντο επειδή ο ζαχαροπλάστης Τζακ Φίλιπς αρνήθηκε να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα τους καθώς κάτι τέτοιο ερχόταν σε σύγκρουση με τα θρησκευτικά του πιστεύω.

2018-06-04T152042Z_334070133_RC15CD180660_RTRMADP_3_USA-COURT-BAKER
Το ζαχαροπλαστείο του Τζακ Φίλιπς «Masterpiece Cakeshop» φημίζεται για τις εντυπωσιακές τούρτες του (REUTERS/Rick Wilking/File Photo)

Η Επιτροπή είχε αποφανθεί εις βάρος του Φίλιπς, ο ζαχαροπλάστης όμως, αποφασιμένος να μην πιει αυτό το πικρό ποτήρι, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το οποίο τελικά αποφάνθηκε, με ψήφους 7-2, ότι η Επιτροπή του Κολοράντο είχε παραβιάσει τα δικαιώματα του Φίλιπς, έτσι όπως αυτά ορίζονται από την Πρώτη Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος που κατοχυρώνει την ανεξιθρησκεία και την ελευθερία της έκφρασης.

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι η Επιτροπή, κρίνοντας πως το ζαχαροπλαστείο Masterpiece Cakeshop υποχρεούται να εξυπηρετεί τους πελάτες ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, επέδειξε «σαφή και ανεπίτρεπτη εχθρικότητα προς τις ειλικρινείς θρησκευτικές απόψεις του ζαχαροπλάστη».

Οι δικαστές, ωστόσο, δεν κατέληξαν σε απόφαση για το αν μια επιχείρηση μπορεί να αρνηθεί ομοφυλόφιλους πελάτες επικαλούμενη θρησκευτικές απόψεις. Αυτό σημαίνει ότι το επίμαχο αυτό ζήτημα αναμένεται να ξαναβρεθεί στο προσκήνιο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου σε εθνικό επίπεδο το 2015 και η Πολιτεία του Κολοράντο διαθέτει μια σειρά από νόμους κατά των διακρίσεων, προκειμένου να προστατεύονται οι ομοφυλόφιλοι.

Η υπόθεση με τον ζαχαροπλάστη θεωρήθηκε η πιο σημαντική για να ανασύρει τέτοιου είδους συζητήσεις, αποδεικνύοντας ότι οι διαχωριστικές γραμμές δεν είναι ποτέ τόσο ευκρινείς, ούτε όλες οι υποθέσεις είναι άσπρο-μαύρο – ή, όπως θα έλεγε και ο Τζακ Φίλιπς, «βανίλια – σοκολάτα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...