534
Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Μαμουντού Γκασαμά στο προεδρικό μέγαρο | Thibault Camus/Pool via Reuters

Γάλλος πολίτης με παρέμβαση Μακρόν θα γίνει ο μετανάστης που έσωσε το αγοράκι

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2018, 11:43
Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Μαμουντού Γκασαμά στο προεδρικό μέγαρο
|Thibault Camus/Pool via Reuters

Γάλλος πολίτης με παρέμβαση Μακρόν θα γίνει ο μετανάστης που έσωσε το αγοράκι

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2018, 11:43

Μια νέα ζωή χάρη στην ηρωική του πράξη μπορεί να αρχίσει ο νεαρός μετανάστης από το Μαλί, Μαμουντού Γκασαμά, ο οποίος έσωσε ένα παιδί που κρεμόταν από μπαλκόνι στο Παρίσι.

Η πράξη του, που καταγράφηκε από περιστατικούς, και πιο πολύ ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο σκαρφάλωσε -με κίνδυνο και της δικής του ζωής- για να σώσει το αγοράκι συγκίνησαν βαθιά τους Γάλλους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάλεσε τη Δευτέρα τον Γκασαμά στο Μέγαρο των Ηλυσίων όχι μόνο για να τον συγχαρεί, αλλά και για τον επιβραβεύσει με τη γαλλική υπηκοότητα.

Ο Μαμουντού Γκασαμά, που προσήλθε στο προεδρικό μέγαρο φορώντας τζιν και κοντομάνικο πουκάμισο, αφηγήθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν τη γενναία πράξη του.

«Μπράβο», του είπε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη συνομιλία τους, πριν του προτείνει να τακτοποιήσει την κατάστασή του στη Γαλλία.

«Καθώς πρόκειται για μια εξαιρετική πράξη, όλα αυτά θα γίνουν σήμερα: θα τακτοποιηθούν τα χαρτιά σας και, αν το επιθυμείτε, θα αρχίσει διαδικασία για να πάρετε την υπηκοότητα και να μπορέσετε να γίνετε Γάλλος» πρόσθεσε και του πρότεινε να ενταχθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Γίνατε ένα παράδειγμα, διότι σας είδαν εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι φυσικό το έθνος να σας ευγνωμονεί» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος, κάνοντας λόγο για μια «κατ’ εξαίρεσιν απόφαση».

Ο νεαρός από το Μαλί έφυγε από το Ελιζέ με ένα δίπλωμα και ένα παράσημο για «πράξη θάρρους και αφοσίωσης», το οποίο απονέμεται σε κάθε πρόσωπο που «με κίνδυνο της ζωής του βοηθάει ένα ή περισσότερα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο θανάτου».

«Δεν σκέφτηκα τίποτα, σκέφτηκα να το σώσω και δόξα τω Θεώ το έσωσα» αφηγήθηκε ο 22χρονος, ο οποίος έφθασε στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2017 και ζει σε εστία, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Ντιαμπί Γκασαμά, ο οποίος τον συνόδευσε στο προεδρικό μέγαρο.

2018-05-28T091637Z_469279155_RC1C8F3BC350_RTRMADP_3_FRANCE-HERO
Ο Γκασαμά με το δίπλωμα για την πράξη του ανά χείρας (Thibault Camus/Pool via Reuters)

Το βίντεο με την αυθόρμητη πράξη του 23χρονου Μαλινέζου προβλήθηκε εκατομμύρια φορές στα κοινωνικά δίκτυα.

Γύρω στις 8 το βράδυ του Σαββάτου οι πυροσβέστες ειδοποιήθηκαν από περαστικούς οι οποίοι είδαν ένα παιδί να κρέμεται στο κενό από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας στο βόρειο Παρίσι.

Ο Γκασαμά φαίνεται να σκαρφαλώνει με γυμνά χέρια ως τον τέταρτο όροφο όπου είναι το αγοράκι. Το παιδί, που βρέθηκε μόνο του στο μπαλκόνι ενώ οι γονείς του απουσίαζαν, οφείλει τη σωτηρία του αποκλειστικά στην επέμβαση του νεαρού.

Ο εισαγγελέας ανέφερε μάλιστα ότι ο πατέρας του αγοριού είχε βγει για ψώνια και για να παίξει Pokemon Go(!), αφήνοντας πίσω στο σπίτι μόνο του τον 4χρονο γιο του.

Το παιδί, άγνωστο πώς, σκαρφάλωσε στο μπροστινό μέρος του μπαλκονιού από το οποίο και έπεσε σχεδόν πέντε μέτρα, μέχρι το σημείο που το μάζεψε ο Γκασαμά. «Είναι απίστευτο το πώς σταμάτησε σε εκείνο το σημείο και δεν συνέχισε να πέφτει», σχολίασε πηγή των ερευνών.

Ο πατέρας του παιδιού, γεννημένος το 1981 και χωρίς δικαστικά προηγούμενα, τέθηκε υπό κράτηση επειδή άφησε το παιδί του χωρίς επίβλεψη. Το παιδί ήδη τοποθετήθηκε σε δομή υποδοχής.

Την πράξη του Γκασαμά έσπευσε να χαιρετήσει ο πολιτικός κόσμος, μέχρι και ο ευρωβουλευτής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου – αλλά με έναν όρο. Ναι μεν συμφωνεί να τακτοποιηθούν τα χαρτιά του Γκασαμά «λόγω της θαρραλέας πράξης του», αλλά με αντιστάθμισμα την απέλαση «του συνόλου των παράτυπων» της Γαλλίας…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...