277
|

Και η «Αλωση» στην προεκλογική φαρέτρα του Ερντογάν [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2018, 11:11

Και η «Αλωση» στην προεκλογική φαρέτρα του Ερντογάν [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2018, 11:11

Λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν «επιστρατεύει» στον προεκλογικό του αγώνα προπαγανδιστικό βίντεο με μία αναδρομή στις κορυφαίες στιγμές της τουρκικής Ιστορίας που δεν θα μπορούσε βέβαια  παρά να καταλήγει στη δική του «ηγετική» φυσιογνωμία.

Με αφορμή τη συμπλήρωση  565 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (Τρίτη 29 Μαΐου 1453), η τουρκική Προεδρία ετοίμασε το 3,49 λεπτών βίντεο που αρχίζει με τον Μωάμεθ τον Πορθητή και τον Σουλτάνο Αμπντουλχαμίντ, φθάνει στον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Αντνάν Μεντερές, βάζει στο κάδρο των μεγάλων τούρκων ηγετών τον  Τουργκούτ Οζάλ και κλείνει με τον νέο-«σουλτάνο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το βίντεο αρχίζει με την εικόνα των στρατιωτών του Μωχάμετ του Πορθητή να σέρνουν τα πλοία στη στεριά κατά την υπερνεώλκηση του τουρκικού στόλου τον Απρίλιο του 1453.

Για να περάσει στον Κεράτιο κόλπο ο τουρκικός στόλος, οι άνδρες του Μωάμεθ κατασκεύασαν στην κοιλάδα μεταξύ των λόγγων, ένα είδος ξύλινης εξέδρας, επάνω από την οποία σύρθηκαν τα οθωμανικά πλοία, που είχαν τοποθετηθεί πάνω σε τροχούς, με αποτέλεσμα ο στόλος των Βυζαντινών και των ιταλών συμμάχων τους που στάθμευε εντός του Κεράτιου κόλπου, να βρεθεί ανάμεσα σε δύο πυρά.

Kusatma_Zonaro
Ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄επιβλέπει την υπερνεώλκηση του τουρκικού στόλου. Πίνακας του Fausto Zonaro, (1854-1929) / wikipedia.org

Απώτερος στόχος του «πατριωτικού» σποτ της τουρκικής προεδρίας δεν είναι άλλος από την ανύψωση του φρονήματος των Τούρκων πριν προσέλθουν στην κάλπη για να στηρίξουν τον «αδιαμφισβήτητο» νέο ιστορικό τους ηγέτη, Ταγίπ Ερντογάν που κατά τους εμπνευστές του βίντεο μπορεί να σταθεί «με το σπαθί του» δίπλα στον Κεμάλ και τον Μωάμεθ τον Πορθητή… Όλα στο βωμό του προεκλογικού αγώνα. Και η επικοινωνιακή προσέγγιση της Ιστορίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...