1037
Γεννηματά και Θεοδωράκης στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ. Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι «δεν δέχεται εντολές από κανέναν». Τι θα κάνει η αρχηγός; | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ανάλυση: Γιατί η Φώφη είπε το «ως εδώ!»

Γεννηματά και Θεοδωράκης στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ. Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι «δεν δέχεται εντολές από κανέναν». Τι θα κάνει η αρχηγός;
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ανάλυση: Γιατί η Φώφη είπε το «ως εδώ!»

«Ξαφνικά όλοι θέλουν να γίνουν ΠΑΣΟΚ: ο Τσίπρας από εκεί που έλεγε για Pasokofication (όρος Κατρούγκαλου για να υποδηλώσει την ραγδαία πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ) θέλει την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης και ο Σαμαράς θέλουν να συγκυβερνήσουν με το ΠΑΣΟΚ και η Γεννηματά αντιλαμβάνεται ότι το μόνο σίγουρο συστατικό στοιχείο στο ΚΙΝΑΛ είναι το ΠΑΣΟΚ» διαπιστώνει παλιός υπουργός που επιμένει… πασοκικά.

Η αλήθεια είναι ότι τα σκηνικά των τελευταίων ημερών τον δικαιώνουν: ένα γαϊτανάκι ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικών επιδιώξεων εξελίσσεται γύρω από έναν πολιτικό χώρο με ασαφή όρια.

Ας τα δούμε ξεχωριστά, αλλά και μαζί.

Μια πρώτη περίπτωση είναι ο Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος στην πολυσυζητημένη εκδήλωσή του, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον χειροκροτούσαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Εκεί ήταν και όσοι εργάζονται για την συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αντίθετη κεντρική γραμμή που εκφράζει η επικεφαλής του – ενδεικτικό είναι ότι στην εκδήλωση του πρώην υπουργού και υποψήφιου για την αρχηγία του νέου φορέα δεν έδωσε το παρών κανένας εκ των στενών συνεργατών της Φώφης Γεννηματά και φυσικά ούτε η ίδια.

Μια δεύτερη είναι η περίπτωση του Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος αποφάσισε λίγο μετά το αίτημα της κυρίας Γεννηματά για εκλογές άμεσα, να διαφοροποιηθεί λέγοντας ότι «οι εκλογές δεν αρκούν για να αλλάξει η ζωή μας». 

Η Φώφη Γεννηματά δεν έμεινε θεατής των εξελίξεων και αποφάσισε να κάνει μια ηχηρή και παράλληλα αιχμηρή παρέμβαση-μήνυμα προς όσους κινούνται με βάση προσωπικές στρατηγικές και δημιουργούν διχόνοια στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ λέγοντας «ως εδώ». Μάλιστα αυτή είναι και η τελευταία προειδοποίηση από την πλευρά της σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

«Καμία περαιτέρω ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό μας. Έως εδώ. Αυτό δεν θα το επιτρέψω» λέει χαρακτηριστικά σε δήλωση της στο Protothema.gr.

Η απάντηση από την πλευρά του κ. Θεοδωράκη που είναι και ο κύριος αποδέκτης του μηνύματος ήταν άμεση και ενδεικτική για το κλίμα που επικρατεί . «Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν δέχονται εντολές από κανέναν» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ποταμιού.

Μια τρίτη περίπτωση είναι αυτή του Γιώργου Παπανδρέου. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε ότι το timing που επέλεξε ο πρώην Πρωθυπουργός για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου δεν ήταν το κατάλληλο και θόλωσε ακόμα περισσότερο το στίγμα του ΚΙΝΑΛ, παρά το γεγονός είχε ενημερώσει και δεν σηματοδοτεί τίποτα παραπάνω.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και οι στενοί της συνεργάτες γνωρίζουν ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μια αγωνιώδης προσπάθεια προκειμένου να προκληθεί ασφυξία στον νέο φορέα. Στο Μαξίμου επεξεργάζονται διαρκώς ένα σχέδιο που θα οδηγήσει στη μεταμφίεση του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με υπουργό της κυβέρνησης να έχει αναλάβει την προσέγγιση στελεχών που θα ενισχύσουν αυτή την εικόνα. Στο Protagon είχαμε γράψει για αυτό πολύ πριν τα πρώτα σύννεφα καπνού (εδώ).

Γνωρίζουν επίσης ότι από την στιγμή που αρνήθηκαν τις προτάσεις για συνεργασία από τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησαν οι προσπάθειες για να αδρανοποιηθεί ο νέος φορέας μέσω της προσέγγισης των αυτοδιοικητικών του στελεχών (εδώ). Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η παρουσία των δημάρχων Κοζάνης, Λάρισας και Αγίας Βαρβάρας στη φιλοσύριζα εκδήλωση του κ. Ραγκούση καθώς έχουν ένα κοινό μεταξύ τους: τάσσονται υπέρ της συνεργασίας των δύο κομμάτων στην αυτοδιοίκηση.

Εκτός από τον βουλευτή Ηρακλείου του Ποταμιού, Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος όλο και πιο συχνά δείχνει ότι κρατά ανοιχτούς διαύλους με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδήλωση του κ. Ραγκούση ήταν και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, ο οποίος έλεγε πως δεν τον ενδιαφέρει να δώσει το παρών στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, όμως είχε ενδιαφέρον να παραβρεθεί στη συγκεκριμένη εκδήλωση (διαβάστε σχετικά για το φλερτ του με τον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ).

Αυτά σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις και δηλώσεις έκαναν την κυρία Γεννηματά να παρέμβει, προκειμένου να διατηρήσει την αυτονομία του Κινήματος Αλλαγής και να μην επιτρέψει την άλωση του.

Η δήλωσή της, εν είδει εσωκομματικού τελεσιγράφου, ήταν η κίτρινη κάρτα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δεύτερη κίτρινη οδηγεί στην κόκκινη και στην έξοδο από το ΚΙΝΑΛ όσους συνεχίσουν να θολώνουν το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα που μιλά για αυτόνομη πορεία.

Η Πασοκοποίηση και οι υποστηρικτές της στον ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως παρά το ότι στο Κίνημα Αλλαγής κλείνουν πόρτες και παράθυρα στην Κουμουνδούρου γίνονται ενδιαφέρουσες διεργασίες και δεν το βάζουν κάτω. Πριν από λίγες μέρες συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ηγετικά στελέχη τάσεων και συντονιστές Νομαρχιακών Επιτροπών που ανήκουν στην Ενωτική Κίνηση (προεδρικοί), την Πλατφόρμα 2010 (πρώην μέλη της ανανεωτικής πτέρυγας που δεν ακολούθησαν στη διάσπαση του ΣΥΝ όσους ίδρυσαν την ΔΗΜΑΡ) και τους πασοκογενείς, προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες ενοποίησής τους.

Το παρών έδωσαν ο Νίκος Σκορίνης από την Ενωτική Κίνηση, ο Αλέξης Χριστόπουλος (από την Πλατφόρμα 2010 των Δημήτρη Παπαδημούλη, Ρένας Δούρου, Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Μπαλάφα κ.α.) και ο Αντώνης Κοτσακάς από τους λεγόμενους «πασοκογενείς». Μαζί με άλλα στελέχη και των τριών τάσεων έθεσαν ως στόχο την δημιουργία μιας ενιαίας τάσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Πού αποσκοπεί όμως η δημιουργία αυτού του εσωκομματικού μπλοκ και η ένταξη των πασοκογενών στην κομματική πλειοψηφία; Στην όσο γίνεται πιο δυναμική υποστήριξη του σχεδίου που θέλει την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σε πρώτη φάση, είναι η απάντηση.

Το ενδιαφέρον όμως μέρος αυτών των διεργασιών αφορά την συνέχεια, που δεν είναι άλλη από την σύγκρουσης που θα ακολουθήσει με τους «53+», τον Νίκο Φίλη που έχει εξελιχθεί σε άτυπο ηγέτη της αριστερής αντιπολίτευσης στην ηγετική ομάδα του κόμματος και σε άλλα στελέχη που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται μια τέτοια εξέλιξη και επιμένουν ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιστροφή στις αξίες και τις θέσεις της Αριστεράς.

Ο κ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε ένα ακόμα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα προκειμένου να αποφύγει εμπόδια στα σχέδια του. Το πάνω χέρι όμως, το έχει μόνο στο κόμμα του και όχι στο ΚΙΝΑΛ που αρνείται το ενδεχόμενο συνεργασίας. Εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς ο κ. Ραγκούσης που δεν κατάφερε να πιάσει ούτε το 2% στις εκλογές του Νοεμβρίου για την αρχηγία μαζί με μερικά πρόθυμα στελέχη δεν αρκούν για να αλλάξουν την πορεία του νέου φορέα.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι είναι δύσκολο να αποκτήσουν σύμμαχο με σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, ο κ. Τσίπρας όμως προσπαθεί να την προσδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ γυρνώντας ένα έργο που θα μπορούσε να έχει τίτλο «αγάπη μου πασοκοποίησα τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...