207
Οι οικονομολόγοι καλούν τον Τραμπ να μην γίνει το λάθος που έγινε το 1930 | REUTERS/Jonathan Ernst

Χίλιοι οικονομολόγοι προειδοποιούν τον Τραμπ: Οι δασμοί θα φέρουν μια νέα Μεγάλη Υφεση

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2018, 12:30
Οι οικονομολόγοι καλούν τον Τραμπ να μην γίνει το λάθος που έγινε το 1930
|REUTERS/Jonathan Ernst

Χίλιοι οικονομολόγοι προειδοποιούν τον Τραμπ: Οι δασμοί θα φέρουν μια νέα Μεγάλη Υφεση

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2018, 12:30

Εκατοντάδες οικονομολόγοι υπέγραψαν έκκληση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιώντας ότι η επιλογή του υπέρ του προστατευτισμού απειλεί να επαναλάβει τα λάθη που τη δεκαετία του ’30 έφεραν τη  Μεγάλη Υφεση.

Ανάμεσα στους 1.140 οικονομολόγους περιλαμβάνονται 14 βραβευμένοι με Νομπέλ, όπως ο Ρίτσαρντ Θέιλερ που βραβεύτηκε το 2017, γράφει ο Guardian.

Στην επιστολή τους ανακαλούν μια παρόμοια επιστολή του 1930 με την οποία 1.028 οικονομολόγοι καλούσαν το Κογκρέσο να απορρίψει νόμο που επέβαλε δασμούς. Ο νόμος αποδείχτηκε ότι έγινε ένας από τους παράγοντες που έφεραν την Υφεση.

Υπενθυμίζουν ότι το Κογκρέσο αγνόησε τη συμβουλή των οικονομολόγων το 1930 «και οι Αμερικανοί σε όλη την επικράτεια πλήρωσαν το τίμημα».

«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι οικονομολόγοι και καθηγητές οικονομικών σας προτρέπουμε να μην επαναλάβετε το ίδιο λάθος.

» Πολλά άλλαξαν από το 1930 – για παράδειγμα το εμπόριο είναι σήμερα πολύ σημαντικότερο για την οικονομία μας – αλλά οι θεμελιώδεις οικονομικές αρχές όπως τις εξηγούσαν εκείνη την εποχή, όχι», γράφουν.

Η επιστολή έρχεται ενώ κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ, από τη μία πλευρά, και την Κίνα, αλλά και την ΕΕ. Ο Τραμπ ήδη επέβαλε δασμούς σε κινεζικά προϊόντα και το Πεκίνο απάντησε και αυτό με ανάλογες κυρώσεις.

Η επιβολή δασμών στην ΕΕ και την Αυστραλία είχε πάρει μια μικρή αναβολή που εκπνέει σύντομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News