333
Χαμογελαστός ο καταλανός πρώην πρόεδρος έπειτα από την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης | REUTERS/ Eric Vidal

Την αποφυλάκιση του Πουτζδεμόν αποφάσισε η γερμανική Δικαιοσύνη

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2018, 22:55
Χαμογελαστός ο καταλανός πρώην πρόεδρος έπειτα από την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης
|REUTERS/ Eric Vidal

Την αποφυλάκιση του Πουτζδεμόν αποφάσισε η γερμανική Δικαιοσύνη

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2018, 22:55

Εκδηλώσεις πανηγυρισμού αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ώρες στη Βαρκελώνη. Ο λόγος; Mια είδηση που θολώνει το τοπίο για τη Μαδρίτη, μεταφράζεται όμως ως δικαίωση από τους καταλανούς αυτονομιστές.

Υπέρ της αποφυλάκισης του Κάρλες Πουτζδεμόν, με εγγύηση κι υπό περιοριστικούς όρους, αποφάνθηκε την Πέμπτη γερμανικό δικαστήριο επισημαίνοντας ότι η έκδοσή του στην Ισπανία είναι πιθανή βάσει των κατηγοριών περί διαφθοράς, όχι όμως βάσει της σοβαρότερης κατηγορίας περί εξέγερσης, όπως αξιώνει η Μαδρίτη.

Το δικαστήριο του Σλέσβιχ Χολστάιν, όπου κρατείτο ο Πουτζδεμόν, επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι οι κατηγορίες της «εξέγερσης» τις οποίες του προσάπτει η ισπανική Δικαιοσύνη στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν μπορούν να υποστηριχθούν από το γερμανικό δίκαιο, καθώς δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα.

Μονάχα, όπως επισημαίνεται, οι κατηγορίες κατάχρησης δημοσίων κονδυλίων, σχετικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος του Οκτωβρίου για την αυτονομία της Καταλονίας, μπορούν να αποτελέσουν βάση για έκδοση στην Ισπανία, όμως δεν δικαιολογούν την παράταση της κράτησης του Πουτζδεμόν.

Η εγγύηση για την αποφυλάκιση του πρώην καταλανού προέδρου ανέρχεται στα 75.000 ευρώ.

Η ισπανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, τόνισε ότι σέβεται την απόφαση που εξέδωσε γερμανικό δικαστήριο.

«Η κυβέρνηση δεν εκφέρει ποτέ γνώμη για τις δικαστικές αποφάσεις, ιδίως όταν έχει να κάνει με αποφάσεις δικαστηρίων που ελήφθησαν σε ξένη χώρα. Πάντοτε σέβεται αυτές (τις αποφάσεις), είτε τις επικροτεί είτε όχι» επισήμανε ισπανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος.

Πράκτορες των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών κατέγραψαν, πριν από τη σύλληψη, τις κινήσεις του πρώην καταλανού προέδρου χρησιμοποιώντας την υπηρεσία εντοπισμού θέσης (GPS). Ο Πουτζδεμόν συνελήφθη στη βόρεια Γερμανία ύστερα από την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και ενώ ταξίδευε με αυτοκίνητο βελγικών πινακίδων από το Ελσίνκι στις Βρυξέλλες.

Πηγές των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών (CNI) αποκάλυψαν ότι χρησιμοποίησαν GPS για να εντοπίσουν την τοποθεσία του κινητού τηλεφώνου ενός από τους συνταξιδιώτες του Πουτζδεμόν. GPS τοποθετήθηκε και στο Renault Espace αυτοκίνητο ενώ βρισκόταν στη βελγική πόλη Βατερλό. Με το συγκεκριμένο όχημα ταξίδεψε, με προορισμό τις Βρυξέλλες, ο Πουτζδεμόν και οι άλλοι τέσσερις συνεργάτες του.

Στην επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης του πρώην καταλανού προέδρου ενεπλάκησαν 12 πράκτορες της CNI.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...