338
Ο δήμαρχος Αθηναίων | ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / InTimeNews

Γιώργος Καμίνης: «Η κυβέρνηση θέλει να γίνει δήμος»

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2018, 17:57
Ο δήμαρχος Αθηναίων
|ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / InTimeNews

Γιώργος Καμίνης: «Η κυβέρνηση θέλει να γίνει δήμος»

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2018, 17:57

Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι ο δήμος Αθηναίων θα διαδραμάτιζε κεντρικό, ακόμη και συντονιστικό ρόλο στο εγχείρημα της ανάπλασης περιοχών της πρωτεύουσας, το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα καταδεικνύει ότι η συμμετοχή του δήμου έχει υποβαθμιστεί σε ρόλο απλού μέλους. Ενός οκταμελούς διοικητικού συμβουλίου…

ολα αυτά, μάλιστα, συμβαίνουν ενώ ήδη υλοποιείται συγκεκριμένο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και για πρώτη φορά υπάρχει έτοιμο αναπτυξιακό πρόγραμμα, με εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς και εγχώριους οικονομικούς πόρους – της τάξεως των, περίπου, 200 εκατ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση, αντί να αξιοποιήσει το ολοκληρωμένο σχέδιο που υλοποιεί ο δήμος για την Αθήνα, θέλει να γίνει η ίδια δήμος», τόνισε ο Γιώργος Καμίνης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 και ενώ ήδη η δημοτική αρχή έχει αντιδράσει στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

«Σε κάθε κανονική χώρα, το κράτος έχει ρόλο επιτελικό, χαράσσει τις γραμμές, δίνει τις γενικές κατευθύνσεις, διαπραγματεύεται με την ΕΕ, η Περιφέρεια έρχεται και εξειδικεύει ανάλογα με τις ανάγκες τής κάθε περιοχής και οι δήμοι είναι τα εκτελεστικά όργανα. Η κυβέρνηση πάει να κάνει και τα τρία στην πόλη. Καταλαβαίνετε ποιος είναι ο ανορθολογισμός;», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Καμίνης.

«Δεν θέλω να αμφισβητώ προθέσεις σε αυτά τα πράγματα, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε τον λάθος δρόμο για να το πετύχει», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι «αντί να κάνουμε τον δήμο, τον πραγματικό κυβερνήτη στην πόλη του, όπως συμβαίνει στον δήμο της Νέας Υόρκης, στον δήμο του Λονδίνου, σε κάθε μεγαλούπολη, κάναμε την κυβέρνηση, δήμο».

Τονίζοντας την ανάγκη να αποκτήσει ο δήμος Αθηναίων αρμοδιότητες μητροπολιτικής διακυβέρνησης, ο κ. Καμίνης τόνισε: «Σε όλο τον κόσμο οι μεγαλουπόλεις είναι σαν μικρά κράτη, διαχειρίζονται μεγάλα θέματα όπως τη Μετανάστευση, το Προσφυγικό, την κλιματική αλλαγή, την εγκληματικότητα, τεράστιες προκλήσεις, γι’ αυτό αποφάσισαν κάποτε στις πολιτισμένες χώρες και έκαναν τους μεγάλους δήμους μητροπολιτικούς, που έχουν στα χέρια τους τις συγκοινωνίες, τα δίκτυα, τις υπηρεσίες υγείας, την Αστυνομία, τα πάντα. Εμείς ακόμα ζούμε σε ένα κράτος υπέρ-συγκεντρωτικό. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη με τόσο συγκεντρωτικό κράτος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που χρεοκόπησε η χώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...