409
Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ δέχεται τα συγχαρητήρια των συναδέλφων της. Η ομιλία της άλλαξε πολλά | REUTERS/Lucas Jackson

H αθόρυβη επανάσταση της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2018, 15:52
Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ δέχεται τα συγχαρητήρια των συναδέλφων της. Η ομιλία της άλλαξε πολλά
|REUTERS/Lucas Jackson

H αθόρυβη επανάσταση της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2018, 15:52

«Θα ήθελα να σηκωθούν όλες οι γυναίκες υποψήφιες απόψε. Ολες. Μέριλ αν το κάνεις εσύ θα ακολουθήσουν όλες. Οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, οι σεναριογράφοι, οι μοντέρ. Κοιτάξτε μας. Ολοι έχουμε ιστορίες να σας πούμε. Μην μας συζητήσετε μόνο στα πάρτι. Φωνάξτε μας στα γραφεία σας και δώστε μας δουλειά». Και μόνο αυτή η φράση της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, στη σκηνή του Dolby Theater, έχοντας πλάι της το δεύτερο Οσκαρ της καριέρας της και μπροστά της τη Μέριλ Στριπ να σηκώνεται όρθια, θα αρκούσε για να μείνει η ομιλία της 61χρονης ηθοποιού στην ιστορία των τελετών απονομής των βραβείων της Ακαδημίας του Χόλιγουντ.

28575798_10156265927422940_7755588672050473989_n
Η ΜακΝτόρμαντ καλεί τις γυναίκες να σηκωθούν. Η Μέριλ Στριπ υπακούει.

Ομως η πρωταγωνίστρια του φιλμ «Τρεις Πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι» δεν έμεινε μόνο εκεί. Προκάλεσε μια μικρή επανάσταση που στην αρχή πέρασε απαρατήρητη αλλά μετά, μέσω της δύναμης των social media, πήρε διαστάσεις.

Η ΜακΝτόρμαντ έκλεισε την ευχαριστήρια ομιλία της για το Οσκαρ, απευθύνοντας έκκληση για «inclusion rider» –έναν άγνωστο στο ευρύ κοινό, αλλά και στους ανθρώπους της βιομηχανίας του θεάματος, όρο. Είναι μια μέθοδος που αποσκοπεί στην προώθηση της διαφορετικότητας στην παραγωγή των ταινιών. Η ΜακΝτόρμαντ είπε ότι επιθυμεί να γίνει η επικρατούσα τάση και κατέβηκε από την σκηνή.

Ο όρος αυτός δεν είναι πολύ γνωστός στο Χόλιγουντ. Ωστόσο ήδη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας το Twitter υπερηφανευόταν για ένα hashtag #inclusionrider και η αναζήτηση του όρου στο Google είχε ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια χτυπήματα.

2018-03-05T050934Z_1005960255_HP1EE350EBYD6_RTRMADP_3_AWARDS-OSCARS-SHOW
Μέριλ Στριπ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, δύο από τις σημαντικότερες ηθοποιούς αυτής της γενιάς (Reuters)

Κατά την διαπραγμάτευση ενός συμβολαίου, οι ηθοποιοί και οι κινηματογραφιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την δύναμη που έχουν ως σταρ για να υποχρεώσουν ένα στούντιο να προσλάβει περισσότερες γυναίκες και μέλη διαφόρων φυλών στην παραγωγή, εξήγησε από τα παρασκήνια η ΜακΝτόρμαντ μετά την ομιλία της από την σκηνή των Όσκαρ που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά μέσα.

«Εγώ το έμαθα μόλις αυτήν την εβδομάδα», πρόσθεσε από τα παρασκήνια η ΜακΝτόρμαντ, η οποία κέρδισε το Οσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στις “Τρεις Πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι” του Μάρτιν ΜακΝτόνα, στην οποία υποδύεται μια μητέρα που ζητά εκδίκηση από την τοπική αστυνομία επειδή δεν κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τον βιαστή και δολοφόνο της κόρης της.

«Μπορείς να ζητήσεις και/ή να αξιώσεις τουλάχιστον ένα 50% διαφορετικότητας όχι μόνον στο κάστινγκ, αλλά και στο συνεργείο», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...