244
Αφίσα κατά της πρωτοβουλίας για την κατάργηση του τέλους | REUTERS/Denis Balibouse/File photo

Οι Ελβετοί ψήφισαν υπέρ του να πληρώνουν (πολλά) για τη δημόσια τηλεόραση

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2018, 11:48
Αφίσα κατά της πρωτοβουλίας για την κατάργηση του τέλους
|REUTERS/Denis Balibouse/File photo

Οι Ελβετοί ψήφισαν υπέρ του να πληρώνουν (πολλά) για τη δημόσια τηλεόραση

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2018, 11:48

Επτά στους δέκα Ελβετούς καταψήφισαν σε δημοψήφισμα πρόταση για τη κατάργηση του τέλους για την δημόσια τηλεόραση, μετά από μια εκστρατεία που δίχασε τη χώρα, αλλά ανέδειξε και τη σημασία αυτού του αγαθού.

Η πρωτοβουλία «Οχι στη Billag» (από το όνομα της εταιρείας που συλλέγει το τέλος υπέρ της ελβετικής δημόσιας τηλεόρασης) στηρίχθηκε κυρίως από την νεολαία των Ελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι είναι φιλελεύθερο κόμμα, αλλά και από το εθνικιστικό Κόμμα των Ελβετών.

Υπέρ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης τάχθηκε μια ευρεία συμμαχία αθλητών, καλλιτεχνών ακόμη και του διευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας UBS.

Τελικά το 71% των ψηφοφόρων καταψήφισε την πρόταση, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Η συμμετοχή ήταν 54%, περίπου 10 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο συμμετοχής στα δημοψηφίσματα.

Ο Ζιλ Μαρσάν, επικεφαλής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (SSR) χαιρέτησε το αποτέλεσμα σαν ένα ισχυρό σήμα και για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό τομέα.

Η SSR συγκέντρωσε πέρυσι από το τέλος περίπου 1,2 δισ. ελβετικά φράγκα (λίγο πάνω από ένα δισ, ευρώ) που αντιστοιχούν στα τρία τέταρτα του προϋπολογισμού της, σημειώνει ο Guardian.

Με άλλα λόγια, κατά μέσο όρο πρόκειται για τέλος 451 φράγκων ανά νοικοκυριό τον χρόνο το οποίο το 2019 θα περικοπεί στα 365 φράγκα, τα οποία θα πληρώνει κάθε πολίτης, ακόμα και αν δεν έχει τηλεόραση ή ραδιόφωνο. Ο λόγος για αυτή την καθολική επιβολή είναι ότι το πρόγραμμα είναι προσβάσιμο και από το Διαδίκτυο.

Η SSR μεταδίδει ειδήσεις και ποιοτικό πρόγραμμα στις τέσσερις επίσημες γλώσσες της χώρας, ένας παράγοντας  ενότητας σε μια χώρα με τόσο διαφορετικές κοινότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...