314
Ο νοτιοκορέατης επικεφαλής της αντιπροσωπείας Τσο Μιονγκ-Γκιόν (αριστερά) με τον βορειοκορεάτη επικεφαλής Ρι Σον Γκουόν | REUTERS/Korea Pool

Βόρεια και Νότια Κορέα έδωσαν (για λίγο) τα χέρια για τους Ολυμπιακούς

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2018, 09:04
Ο νοτιοκορέατης επικεφαλής της αντιπροσωπείας Τσο Μιονγκ-Γκιόν (αριστερά) με τον βορειοκορεάτη επικεφαλής Ρι Σον Γκουόν
|REUTERS/Korea Pool

Βόρεια και Νότια Κορέα έδωσαν (για λίγο) τα χέρια για τους Ολυμπιακούς

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2018, 09:04

Πάνω από 730 ημέρες σιωπής. Και τελικά μια σειρά από χειραψίες. Δύο χρόνια είχαν να βρεθούν Νοτιοκορεάτες και Βορειοκορεάτες, καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν κλιμάκωνε τη ρητορική και τις πολεμικές προετοιμασίες του με σειρά πυραυλικών δοκιμών. Τελικά τις δύο πλευρές έφεραν κοντά οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που θα γίνουν στο Πιοντσάνγκ της Νοτίου Κορέας τον Φεβρουάριο

Κατά τη συνομιλία των αξιωματούχων των δύο κρατών, την πρώτη έπειτα από δύο χρόνια, η Πιονγιάνγκ πρότεινε την αποστολή αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στους Αγώνες του νότιου γείτονα.

Η αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει στελέχη της εθνικής ολυμπιακής επιτροπής, εκλέκτορες, αθλητές, φιλάθλους, καλλιτέχνες, παρατηρητές, μια ομάδα επίδειξης ταεκβοντό και δημοσιογράφους.

Από την πλευρά της, η Σεούλ πρότεινε να υπάρξει διάλογος μεταξύ αξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων των δύο κρατών για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, καθώς και να γίνουν συναντήσεις μεταξύ μελών των ίδιων οικογενειών που ζουν χωρισμένες στα δύο κράτη ενόψει του σεληνιακού νέου έτους τον Φεβρουάριο.

Η Νότια Κορέα πρότεινε ακόμη οι αθλητές της Βόρειας και της Νότιας Κορέας να παρελάσουν μαζί στις τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων και να επιδοθούν σε κοινές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των αγώνων, είπε ο ίδιος.

Οι συνομιλίες διεξάγονται στην Πανμουντζόμ, στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη η οποία χωρίζει τη χερσόνησο.

Προσερχόμενος στις συνομιλίες, ο Ρι Σον Γκουόν, ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Πατρίδας της Βόρειας Κορέας κι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πιονγκγιάνγκ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. «Σήμερα, η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις με σοβαρό και ειλικρινή τρόπο. Θα πάνε καλά», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

 

Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Πιοντσάν τον Φεβρουάριο, έγιναν αφορμή για μια ιδιότυπη διπλωματία των Αγώνων.

Την Πρωτοχρονιά ο Κιμ Γιονγκ-Ουν έκανε ένα άνοιγμα προς τη Νότια Κορέα δηλώνοντας ότι αθλητές της χώρας του θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στους Αγώνες.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-Ιν σήκωσε το γάντι και πρότεινε συνομιλίες ην συμμετοχή των αθλητών αλλά και για αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...